Selecteer een pagina

Als je jong bent, groei je bijna vanzelfsprekend op met social media en de keuzes die mensen maken in hetgeen zij plaatsen op social media. Vaak zijn dit de geweldig mooie posts over hoe geweldig hun leven/ lichaam is maar laten ze vaak niet zien hoe ze zo ver zijn gekomen of welke obstakels ze op hun weg hebben gekregen. Hierdoor groeien heel veel jongeren op met een vertekend beeld maar vooral met het beeld dat als je niet aan het “perfecte plaatje” voldoet, je eigenlijk niet goed genoeg bent. De Amerikaanse Weight Watchers deed afgelopen week nog een extra duit in het zakje door een app te lanceren voor jongeren tussen de 8 en 17 jaar om jongeren te helpen om een gezond gewicht te bereiken. Met verbazing las ik de berichtgeving en ik vind hier wat van. Helemaal als ik kijk naar mijn eigen verhaal en mijn lichaam veranderde door hormonen waar geen Weight Watchers punt een verandering in had kunnen aanbrengen.

Jong en met je voeding bezig zijn

De lanceren van de WW app vind ik een enge ontwikkeling. Niet alleen omdat ik vind dat je als jongere van 8 jaar niet bezig hoort te zijn met hoeveel punten je eten waard is en al helemaal niet met je gewicht hoort bezig te zijn. Maar ik vraag mij vooral af waar WW in godsnaam mee bezig is om jongeren nu al zo bezig te laten zijn met voeding en een waarde te hangen aan voedingsmiddelen. Door zo de focus te leggen op het bereiken van een gezond gewicht als je zo jong bent en dan ook nog je voeding tracken door middel van het WW punten systeem, geeft naar mijn idee een compleet vertekend beeld van voeding en de vraag is of je dat op zo’n jonge leeftijd al moet willen.

Als ik naar mijzelf kijk, is een van mijn grootste valkuilen dat ik dankzij mijn eetstoornis, een waardesysteem heb waaraan mijn voeding gelinked is. Hoewel ik inmiddels 40 ben, blijft dat waardesysteem altijd in mijn achterhoofd aanwezig. Je leert namelijk al jong dat er goede en slechte voeding bestaat maar in de loop der jaren ga je daar zelf ook een waarde aan geven. Helemaal jongeren die te maken krijgen met een eetstoornis zullen hun eigen waardesysteem creĆ«ren als het gaat om voeding. Een systeem zoals WW zal dit alleen maar bevorderen, helemaal bij jongeren die op die manier “gedwongen” worden om punten te geven aan hun voeding.

Je bent niet goed genoeg

Er zijn heel veel dingen die ik erg vind aan de lancering van deze WW app maar wat ik misschien nog wel het ergste vind, is dat WW jongeren op hele jonge leeftijd leert dat “teveel” gewicht niet goed is en dat je dus niet goed genoeg bent als je overgewicht hebt. Jongeren worden dus op deze manier op hele jonge leeftijd geconfronteerd met idealen en regels als het gaat om hun uiterlijk. Waar WW dan wel compleet aan voorbij gaat, is het feit dat zulke jonge lichamen onderhevig zijn aan veranderingen in hun hormonen. Hormonen die voor veel ellende kunnen zorgen en ervoor kunnen zorgen dat je lichaam niet meer voldoet aan het ideale plaatje.

We weten inmiddels dat hormonen van grote invloed zijn op de ontwikkeling van lipoedeem bij vrouwen maar ook bij jonge meiden. Als je jong bent en je lichaam verandert zonder dat je daar wat van begrijpt, kan dat tot heel veel onzekerheid leiden en dat kan uiteindelijk tot weer heel veel ellende leiden. Als je dan de WW app zou volgen en er verandert niets aan je lichaam terwijl je ontzettend je best doet, zal dit je uiteindelijk alleen maar dieper in de put trekken. Is dat wat we moeten willen? Nog meer jongeren die zich niet goed genoeg voelen en het gevoel hebben dat ze hebben gefaald omdat hun lichaam niet goed genoeg is volgens de standaard die gesteld wordt door de maatschappij? Ik denk van niet en ik denk dat het een ontzettend ongezonde ontwikkeling is dat WW hun klauwen uitslaan naar een kwetsbare groep die nog helemaal niet geconfronteerd zou moeten worden met punten geven aan hun voeding.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock