Selecteer een pagina

Elke dag leven met pijn en een lichaam dat zijn eigen weg gaat, kan ontzettend frustrerend zijn. Op de ochtenden waarop ik amper kan opstaan omdat mijn benen en heupen pijn doen, wil ik ook nog wel eens vloeken. De dagen dat de pijn verlammend werkt en ik alleen maar moe ben omdat het al mijn energie opslurpt, zijn de dagen die ik het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Maar het hebben van chronische pijn en een lichaam met lipoedeem heeft mij ook iets geleerd. Hoe gek het misschien ook klinkt, want pijn is niet fijn, maar de pijn heeft mij zelfs iets positiefs geleerd.

Kracht

Waar ik twee jaar geleden nog een hoopje ellende was en werkelijk tegen de muren opvloog van de pijn, zie ik nu dat ik uit de pijn ook kracht kan putten. Laten we namelijk over een ding wel duidelijk zijn: als je elke dag moet leven met een lichaam dat pijn doet, dan moet je wel verdomd sterk in je schoenen staan om elke dag weer aan te gaan. Hoe frustrerend het ook is als je benen niet meer willen of je lichaam gewoon continue pijn doet, je mag op die dagen ontzettend trots op jezelf zijn dat je de dag weer door gekomen bent.

Dankbaarheid

Elke dag pijn heeft mij geleerd om dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven. De kleine dingen die ik zelf kan, de kleine dingen die mij overkomen of gewoon iets simpels als wakker worden en de vogels horen fluiten. Mijn besef voor het begrip dankbaarheid is veranderd. Dacht ik vroeger dat ik alleen dankbaarheid kon halen door groots en meeslepend te leven, weet ik nu dat dankbaarheid hem juist in de kleine dingen zit.

Grenzen stellen

Grenzen stellen was iets wat niet in mijn woordenboek voor kwam. Ik wilde doorrennen, heel veel doen en als iemand mij vroeg of ik iets kon doen, dan zei ik daar uiteraard ja op. Mijn to do lijstje was eindeloos lang en mijn huis bezocht ik alleen om te slapen. Pijn zorgde ervoor dat ik een hele grote stap terug moest zetten en moest leren accepteren dat ik niet meer alles kon doen. In het begin zorgde dit uiteraard voor heel veel frustratie maar dat kwam vooral omdat ik van mijn hoofd nog heel veel moest doen. De pijn dwong mij om een stap terug te doen, grenzen te stillen in het willen/ kunnen/ moeten stukje en veel vaker rust te pakken. Mijn huis ging van een hotel, waar ik alleen kwam om te slapen, naar een thuis waar ik mijn rust plek vond en even niet stoer hoefde te zijn naar de buitenwereld.

Lief zijn voor jezelf

Maar de allerbelangrijkste les die ik leerde was liever zijn voor mijzelf. Ik leg mijn lat graag hoog en ik ben graag streng voor mijzelf. Ik vind dat ik gewoon moet kunnen functioneren ondanks de lipoedeem en fybromyalgie in mijn lichaam. Ik vind dat ik net zoals “gewone” mensen moet doen. Maar dat zorgde ervoor dat ik over al mijn grenzen ging en dat ik het soms als falen voelde als ik niet mee kon komen. Inmiddels weet ik dat ik beter mijn rust kan pakken en keuzes mag maken in de dingen die ik wil doen omdat ik dan veel beter mee kan komen in het leven. Lief zijn voor mijzelf houdt dus in dat ik af en toe mijn rust momenten pak, dat ik soms een weekend niets doe, dat ik een extra douche pak als mijn lichaam pijn doet, dat ik kleren draag waarin ik mij lekker voel en waarin mijn lichaam zich goed voelt, dat ik af en toe gewoon nee zeg tegen dingen omdat ik er geen zin in heb, dat ik aangeef hoe ik mij voel en dat ik om hulp vraag als ik dat nodig heb.

Wat zijn jullie lessen uit moeilijke situaties?

Take care!

xoxo

Bron stockfoto’s: Shutterstock