Selecteer een pagina

Leven met een chronische ziekte vraagt veel van je. Niet alleen een stukje acceptatie maar ook een stuk aanpassing. Want hoe ga je nu verder en hoe ga je je dagen invullen? Hoe zorg je dat je een balans houdt tussen je verantwoordelijkheden en de dingen die je wil als je een lichaam hebt dat niet meewerkt? Een dagje uit is voor mij de afgelopen maanden soms echt een beproeving geworden sinds de lipoedeem erger is geworden. Om het maar grof te zeggen: ik heb heel wat meer gewicht mee te sjeulen. Vandaag een blog over hoe ik daarmee omga en mijn eerste video over leven met lipoedeem.

Een dagje stad

Een dagje door de stad slenteren zit er op dit moment voor mij niet meer in. Mijn benen zijn te zwaar, mijn lichaam werkt niet mee en neem daarbij ook nog eens dat mijn lichaam moeite heeft met de temperatuur te reguleren waardoor ik het eigenlijk altijd warm heb. Mijn favoriete uitspraak was altijd “ik ben goed geisoleerd”, inmiddels weet ik dat vetcellen inderdaad goed isoleren en het niet zo gek is dat ik het altijd warm heb.

Leven met een beperking

Maar ik wil mij niet laten tegenhouden doordat ik een beperking aan mijn lichaam heb. Ik wil niet achter de geraniums terecht komen en niets meer kunnen doen omdat ik een beperking heb. Ik wil nog gewoon de dingen kunnen doen die ik altijd deed maar dan aangepast. En soms is dat best een uitdaging waar ik goed over na moet denken en mijn voorbereidingen voor moet treffen. Iets waar ik, toen ik nog redelijk gezond was, eigenlijk nooit bij stil heb gestaan maar nu keihard mee word geconfronteerd. En wat stiekem best een beetje verdriet en pijn doet.

Wat doet het met mij?

Niet alleen vraagt een dagje uit voorbereidingen, ook de gevolgen van een dagje uit hebben een behoorlijke impact op mijn leven. Mijn eerste video over leven met lipoedeem gaan dan ook vooral over de gevolgen van een dagje uit en constant de afweging moeten maken tussen moeten, willen en kunnen. Het is een behoorlijke kletsvideo (met soms een traan en emotie) so be prepared 😉

Hoe gaan jullie om met de vraag moeten, willen en kunnen?

Take care!

Xoxo

Bron stockfoto’s: Shutterstock