Het is oké om te falen

Het is oké om te falen .. een zin die lange tijd niet in mijn woordenboek of mindset te vinden was. Falen was niet oké maar alles moest juist meer, groter en vooral beter. Het was de perfectionist in mij die vond dat ik door moest gaan tot het einde. Falen mocht niet. Niet in mijn carrière, niet in mijn sociale leven en niet thuis. Des te harder ik aan die perfectionistische touwtjes trok, des te harder faalde ik want de lat kwam steeds hoger te liggen en hoe hard ik er ook aan werkte, het werd onmogelijk om die lat te halen. Dus elke keer faalde ik en kwam het loser gevoel naar boven want waarom kon ik het niet halen? Tot ik thuis kwam te zitten en mij realiseerde dat mijn perfectionisme mij zo ver had gebracht. Ik had keihard gefaald want ik had mijn ambities niet waar gemaakt. Een jaar van herstel volgde en ik leerde stapje voor stapje dat falen hoort bij een mens zijn en dat het oké is om af en toe te falen. Waarom het oké is om af en toe te falen en niet het perfecte leven te hebben, deel ik vandaag met jullie.

Het is oké om te falen

 • Door te falen, leer je. Elke ervaring waarin je het gevoel hebt te hebben gefaald, is een leermoment. Wat ging er mis? Wat had je anders kunnen doen? Wat voor gevoel heeft het je gegeven? Wat neem je mee voor de volgende keer? Allemaal hele waardevolle lessen die je wellicht nooit had geleerd als je niet had gefaald. Afgelopen jaar stond voor mij in het teken van mijn grenzen leren kennen. Ik stoomde altijd maar door en stond nooit stil. Continue doorgaan en niet meer weten waar de grens was. En iedereen weet wat er gebeurt als je continue over je grenzen gaat ;-). Geen makkelijk proces om je grenzen weer te leren kennen. Een proces dat gaat met vallen en opstaan want vaak genoeg ging ik toch weer die grens over en knalde ik weer keihard onderuit. Iets wat enorm als falen voelde want hoezo kan ik niet even mijn grenzen bepalen? Maar iedere keer dat ik onderuit ging, leerde ik weer mijzelf een stukje beter kennen.
 • Falen is tijdelijk. Ook al voel je je de grootste sukkel op het moment dat het gebeurt, wees je er dan van bewust dat het maar een tijdelijk iets is. Over een jaar zal niemand het zich meer herinneren.
 • Falen leert je omgaan met de obstakels die je in de weg staan. Of dit nu letterlijke of figuurlijke obstakels zijn, als je niet faalt, weet je ook niet welke dit zijn. De angst om te falen weerhoudt je vaak om te beginnen door alle spoken die je op de weg ziet. Door niet te beginnen, zul je nooit leren omgaan met die obstakels maar je mist waarschijnlijk ook geweldige kansen in het leven.
 • Falen houdt niet in dat je een loser bent. Zie het als een rijke ervaring waardoor je groeit en die een wezenlijk deel is van je succes. Falen maakt je zelfs tot een beter mens.
 • Alle “cool kids” hebben een keer gefaald. Denk jij dat Oprah Winfrey, Steve Jobs, Anna Nooshin of Mark Zuckerberg nooit een keer hebben gefaald? Denk je dat hun succes gewoon is komen aanwaaien? Denk je dat zij nooit een keer op hun bek zijn gegaan, zichzelf weer hebben moeten oppakken en de wijze les van falen hebben geleerd?

Falen is eng. Falen en het niet behalen van je doelen is heel eng. Maar iedere keer dat je faalt, haal je een schat aan ervaring binnen die van onschatbare waarde is. Hoe vaker je faalt, hoe meer veerkracht je krijgt en hoe meer je groeit als mens. Laat dat perfecte leven los en laat je kwetsbare kant eens zien. In een wereld die altijd maar draait om het perfecte leven, mag je best eens een keer je imperfecte zelf laten zien.

Hoe gaan jullie om met het gevoel van falen? Zijn jullie meer een perfectionist of staan jullie falen wel eens toe?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin

, , , , , , , , , , ,

12 Responses to Het is oké om te falen

 1. Darina 5 oktober 2017 at 06:52 #

  Ik vind het altijd wel moeilijk maar als het dan is gebeurd dan probeer ik daar wel een les uit te trekken.

  • Marije Strobos 6 oktober 2017 at 21:41 #

   Ik ook en dan hopen dat het de volgende keer wel lukt

 2. Karen 5 oktober 2017 at 10:53 #

  Natuurlijk is het okay om te falen. Zonder te oefenen kom je er niet. Een hole in one komt maar weinig voor 🙂

  • Marije Strobos 6 oktober 2017 at 21:41 #

   Helemaal true maar mijn perfectionist wil toch graag die hole in one doen 😉

 3. rachel 5 oktober 2017 at 12:06 #

  ik ben echt een perfectionist en laat dingen gewoon soms om niet te hoeven falen haha maar mijn nieuwsgierigheid is meestal sterker en probeer het dan alsnog en ja als ik dan faal ben ik pissed off en begin dan opnieuw en laat het dan slagen 🙂

  • Marije Strobos 6 oktober 2017 at 21:40 #

   Aaah dat doe ik dus ook 🙈🙈🙈 en daardoor laat ik ook weer kansen lopen

 4. Nicole 5 oktober 2017 at 18:17 #

  Rationeel kan ik heel goed beredeneren dat falen oké is. Is het wel falen, als iets niet lukt? Je kunt het ook vanuit een heel andere hoek bekijken. Maar gevoelsmatig loop ik tegen mijn eigen perfectionisme aan. Maar hoe ouder ik word, hoe beter ik daarmee om kan gaan. En leer ik dat falen erbij hoort en dat ik daar weer uit leer hoe iets bijvoorbeeld niet moet.

  • Marije Strobos 6 oktober 2017 at 21:39 #

   Perfectionisme is lastig he .. daar loop ik ook tegenaan

 5. Sonja 5 oktober 2017 at 19:31 #

  Falen, het is eigenlijk een heel negatief woord. Ik zie het meer als een poging tot iets die helaas over moet.
  Natuurlijk is het super vervelend. Maar we zijn allemaal mens. Nobody is perfect. Ik zeer zeker niet. Heb nu mijn 4e blog 🙈

  • Marije Strobos 6 oktober 2017 at 21:39 #

   Ah joh .. ik heb ook al zoveel pogingen gedaan .. maar heb je dan gefaald? Dat geloof ik niet

 6. Nesrin 5 oktober 2017 at 23:44 #

  Ik probeer altijd leermomenten mee te nemen. Ik spreek niet snel over falen, ik doe mijn best en als het niet lukt tja…dan lukt het niet.

  • Marije Strobos 6 oktober 2017 at 21:38 #

   Dat is wel een mooie manier om ernaar te kijken. Veel milder

Geef een reactie