Selecteer een pagina

571d64586660486446f1001fa67a151e

De blaadjes zijn nu echt aan het vallen, de dagen worden korter en als het een beetje tegenzit ga je in het donker de deur uit en kom je in het donker thuis. Voor sommige mensen zijn dit pittige tijden en zij komen dan ook in een herfstdip terecht. Persoonlijk heb ik niet echt van een herfst dip last maar ik moet wel eerlijk toegeven dat ik in januari het wel een beetje zat begin te worden en de herfst en winter dan wel te lang vind duren. Maar misschien komt dat ook omdat ik januari gewoon een grijze, slome en suffe maand vind. Alleen wat kun je nou doen als je last hebt van een herfst dip? Welke tips en tricks gaan jou uit die herfstdip halen?

Wees lief voor jezelf

f4e0affd166d678ac1ac849c8251d62c

Deze donkere dagen voelen misschien als een sleur. Je leven voelt misschien niet meer leuk en doordat je je niet happy voelt, vind je jezelf misschien ook niet meer leuk. I get it, soms is het gewoon allemaal even stom maar ook op die momenten is het belangrijk dat je lief blijft voor jezelf. Hou je van lezen? Plan dan gewoon een avond op de bank, onder een dekentje met een goed boek. Las een wellness avond in en geniet van een heerlijk warm bad of douche met een lekkere bad/ douche olie. Wat het ook is waar jij baat bij hebt, blijf goed voor jezelf zorgen ook als je je niet helemaal happy voelt.

Gaat vanzelf weer over

593eefdd999b0a75bd684b15d882c06d

Inmiddels is het wel bekend dat ik regelmatig mijn kracht haal uit mantra’s. Een mantra die eigenlijk altijd wel toepasbaar is, is de variant “het gaat vanzelf weer over”. Want dat is het hé, ook deze periode gaat weer over en ook dit gevoel gaat weer voorbij. Het is maar een paar maanden en voor je het weet is het weer lente. Probeer jezelf dat ook voor te houden op momenten dat je je rot voelt.

Goede voeding

73fc476ed96de9cfd3857a0862d3dbc7

Goede voeding is natuurlijk altijd belangrijk maar helemaal in een periode dat je niet lekker in je vel zit. Dus zorg goed voor jezelf en zorg voor goede voeding waar jij baat bij hebt. Natuurlijk is het heerlijk om op de bank te gaan hangen met een dikke reep chocolade en een zak chips maar voel je je daar uiteindelijk beter bij? Zorg dus voor een goede balans in je voeding en zorg dat je de gezonde keuzes maakt.

Zoek het licht

91e894e93671f854b85056d90be69c23

Dit klinkt misschien heel erg spiritueel maar nu het sneller donker is, is er ook minder daglicht beschikbaar. Belangrijk is dus dat je zoveel mogelijk natuurlijk licht probeert op te slurpen op het moment dat het mogelijk is. Uiteraard kun je een licht therapie volgen maar een hele simpele manier is om tijdens je lunch pauze bijvoorbeeld even naar buiten te gaan en een kleine wandeling te maken.

Weg met energie vreters

4e538ed700196b62127eaaf4ca1ea460

Als je je niet happy voelt, dan kun je geen energie vreters gebruiken. Sta eens stil en evalueer waar jij energie van krijgt en wat je uiteindelijk energie kost. Kies er op een dip moment voor om te gaan voor de energie gevers en probeer de energie vreters naar de achtergrond te duwen. Je hebt namelijk nu al je energie nodig voor jezelf. Ga bewegen. Ga leuke dingen doen. Spreek af met vrienden. Wandel een rondje door je buurt. Knuffel een hond. Doe waar jij energie van krijgt.

Water, water, water

81796d0d9718ae73132ceceb65618fdb

In de zomer lijkt voldoende water drinken geen probleem maar ik realiseerde mij afgelopen week ook dat ik op dit moment te weinig water drink. Water is van essentieel belang. Water zorgt namelijk voor de afvoer van afvalsstoffen, betere stofwisseling, een minder hongerig gevoel en een betere stofwisseling. Plus, voldoende water drinken zorgt ervoor dat je ’s ochtends niet met allerlei krinkels in je gezicht wakker wordt van je kussen. Let’s face it, je wil niet de hele ochtend met een kreukelkop rondlopen als je je al rot voelt.

Geniet van de schoonheid van de natuur

80b61b5ddcf0be171b9d0804a9eb4c54

Op dit moment is het buiten prachtig. Niet alleen hele mooie luchten maar ook de bomen en bladeren hebben nu de mooiste kleuren. Kijk om je heen en geniet daarvan. De natuur is zo ontzettend mooi.

Hou je ritme

c8deb844c0a5f45f99fd214731fe31e5

Kijk, het liefst blijf ik ook langer in mijn bed liggen als ik wakker word en het is nog donker. Dat hebben wij allemaal toch. Of op dagen dat het ontzettend hard regent, wil je eigenlijk ook gewoon de deken over je hoofd trekken en denken “zoek het allemaal maar uit”. Maar het gaat je niet helpen om je beter te voelen. Een beter plan is dus om gewoon je ritme te houden en proberen daarnaar te leven. Stiekem doe ik ook liever dutjes als ik thuis ben gedurende de dag maar ik weet ook dat het er uiteindelijk voor zorgt dat ik een nacht niet slaap.

Blijf dankbaar

63392b1acd07e89c0b8cd7dfd84dc262

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar elke dag dankbaar blijven is zo ontzettend belangrijk. Dankbaar voor wat je hebt. Dankbaar voor elke nieuwe dag. Dankbaar voor een dak boven je hoofd en een koelkast die gevuld is. Dankbaar zijn voor de alledaagse dingen die voor sommige mensen niet eens zo alledaags zijn. Wees je bewust van alle mooie dingen die er in je leven gebeuren en wees daar dankbaar voor.

Slaap lekker

d03e2cdc353e50bf08e2f205d9ce5ac6

Slaap, slaap, slaap. Ik denk dat iedereen in deze periode van het jaar het liefst zoveel mogelijk wil slapen. Slaap is belangrijk maar kijk goed naar hoeveel slaap jij nodig hebt. Ik heb ontzettend veel baat bij 7 uur slaap en word vaak duf van langer slapen. Een ander heeft misschien 10 uur slaap nodig. Iedereen is anders maar zorg er wel voor dat je goed slaapt. Dus besteed extra aandacht aan je slaap routine. Zorg voor een rustige avond, neem een lekkere warme douche voordat je je bed in duikt, leg je telefoon/ laptop/ tablet weg en lees nog eventjes of zet een meditatie app aan. Zorg ervoor dat je rustig in slaap valt.

Mocht je nou last hebben van een herfstdip, probeer dan gewoon eens van de bovenstaande tips. Denk nou niet “ik ga ze meteen alle 10 eens eventjes uitproberen” want dan kom je misschien alleen maar van een koude kermis thuis. Begin er met een en kijk gewoon of het wat voor je is. Misschien heb jij wel baat bij een hele andere tip. Ieder mens en iedere herfstdip is anders 😉

Hebben jullie last van een dip met deze kortere dagen? Wat zijn jullie tips voor een herfstdip?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin