Selecteer een pagina

20160818_120821

Afgelopen week gaf ik mijzelf een cadeautje. Een cadeautje dat drie dagen duurde. Ik gaf mijzelf namelijk een Mindfulness retraite onder leiding van Saskia de Bruin. Ik ken Saskia al heel wat jaren maar dan vanuit het creatief schrijven en ik had nog nooit een mindfulness sessie bij haar gedaan. Ik heb veel gelezen over mindfulness, heb verschillende apps maar ik heb nog nooit daadwerkelijk bij iemand een mindfulness sessie gedaan en ik was natuurlijk ontzettend benieuwd. Vandaag een kort verslag van deze retraite.

Mindfulness 

fc3bb06e9bbbb77b9e5d6845956c50ff

Mindfulness is eenvoudigweg aanwezig zijn bij de werkelijkheid zoals ze zich in dit ogenblik aandient. Zonder er iets aan toe te voegen, zonder er iets achter te zoeken. Alleen maar dit, en een mateloze mildheid. Het is schandalig in zijn eenvoud. Een onuitsprekelijke eenvoud. Het enige zinnige antwoord is een glimlach. 

Edel Maex in zijn boek MINDFULNESS

Ik begon deze drie dagen vrij onbevangen en open, niet goed wetende wat mij te wachten zou staan. Iets wat ik tegelijkertijd ook ontzettend spannend vond maar omdat ik Saskia ken, had ik wel het gevoel dat het goed zou komen. Mijn belangrijkste reden om deze retraite te doen was om te leren stilstaan. Ik heb de laatste tijd namelijk heel erg gemerkt dat ik altijd maar aan het rennen ben en mijn agenda stiekem heel snel vol loopt waardoor ik nog harder aan het rennen ben, zowel lichamelijk als geestelijk. De momenten in het hier en nu zijn dan ook zeldzaam maar daardoor kan ik ook mijn rust niet vinden.

De retraite

20160818_120857

Elke dag had dezelfde planning:

  • Van 10.00 – 11.00 Mindfulness meditatie (meest zittende aandachtsmeditatie)
  • Van 11.00 – 12.00 Schrijfmeditatie (schrijvend tot jezelf komen)
  • Van 12.00 – 13.00 Lunch en rust
  • Van 13.00 – 14.00 Mindful drawing (we tekenen met Mindfulness, het gaat niet om iets produceren, maar om aandacht, adem, kijken, gewaarzijn – bijvoorbeeld cirkels tekenen in het ritme van de adem…)
  • Van 14.00 – 15.00 Ontspanningsles met EPM & Yoga (zachte eenvoudige yoga en lichaamsgewaarzijn oefeningen – meest liggend)

Het creatieve aspect sprak mij vooral aan, alhoewel ik geen idee had wat ik mij moest voorstellen bij een schrijfmeditatie en mindful drawing. Helemaal bij het tekenen heb ik altijd het gevoel dat het iets moet zijn of voorstellen.

De ochtend

16d80bf9a7c15f417bb6a8c0d084b348

De dag begon met het zitten in een kring en een aandachtsmeditatie. Meestal een korte om een bewustwording te creëren hoe je je op dat moment voelde. Heel verrassend werd ons gevraagd om het huidige gevoel te beschrijven in de vorm van het weer of een bloem. Het klinkt raar maar er kwamen wel hele mooie antwoorden uit. Daarna volgde er een lange geleide meditatie. De ene dag ging deze beter dan de andere maar er waren momenten dat het lukte om echte stilte in mijn hoofd te creëren door te focussen op mijn ademhaling.

Na de meditatie volgde er een schrijfsessie waarin Saskia opdrachten gaf en er binnen een tijdslimiet geschreven werd. Soms was het een langer stuk, soms was het een klein, kort gedichtje. Ik hou van schrijven en dit was dan ook echt mijn favoriete onderdeel. Ik had eindelijk het gevoel dat ik in een diepere laag kom. Ik heb de laatste tijd heel erg het gevoel dat ik maar aan de oppervlakte blijf want dat is goed genoeg en niet zo eng.

De middag

20160817_121421

Voor de lunch had ieder van de deelnemers iets lekkers meegenomen en wij aten met zijn allen. Doordat iedereen wat anders had meegenomen, was je ook in de gelegenheid om nieuwe dingen te proeven. De meest heerlijke verse dingen hebben wij geproefd en de lunch was echt een genot om mee te maken. Helemaal omdat wij ook nog eens lekker buiten in de zon konden eten.

De middag stond in het teken van mindful tekenen. Gedachtenloos tekenen. Soms met je ogen dicht gewoon het potlood of krijtje over het papier laten gaan, soms alleen maar cirkels en soms iets natekenen met je ogen gericht op het onderwerp. Ik vond dit lastig zoals ik al eerder zei. Met tekenen heb ik altijd het gevoel dat het iets hoort te worden en dat gevoel kon ik maar moeilijk loslaten.

We sloten de dag af met een ontspannende les yoga en oefeningen. De eerste dag vond ik dit niet prettig en voelde ik mij daarna ook helemaal niet prettig. Ik weet nog steeds niet goed waar dit vandaan kwam. De tweede dag heb ik de tijd gebruikt om mijn schrijven te verdiepen aangezien ik tijdens de schrijfsessie een diepere laag had bereikt. De laatste dag deden wij yin yoga oefeningen, een hele relaxte vorm van yoga.

Beleving

22daf6e80d42571ef0fd8f2fcdb8aa21

Ik vond het een hele ervaring op zich. Het was spannend omdat ik nog nooit zoiets had gedaan. Het was spannend omdat je het doet met een groep vreemde mensen. Het was ontzettend mooi omdat er heel veel momenten van herkenning waren. Het was ontzettend mooi omdat de vreemde mensen eigenlijk ontzettend mooie mensen waren. Het was zeker een cadeautje voor mijzelf omdat ik heb geleerd hoe ik mijn geren en gehaast stil kan zetten. Het was een groot leermoment als het gaat om het loslaten van ideaal plaatjes en altijd maar moeten. Het was een hele leerzame en mooie ervaring waar ik hopelijk een aantal handgrepen heb geleerd voor de toekomst. In ieder geval het besef dat je niet altijd maar moet en dat stilstaan en even in het moment zijn, helemaal geen kwaad kan om je rust te herpakken.

Hebben jullie wel eens een mindful sessie gedaan? Wat zijn jullie aanraders om eens stil te staan?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin