Selecteer een pagina

Cup of warming coffee or chocolate set with autumn leaves and a warm scarf

Wij hebben allemaal wel herinneringen die naar boven komen als wij een bepaalde geur ruiken. De geur van vers gebakken appeltaart die je rook als je bij je oma thuis kwam. Of de geur van vers gemaaid gras die voor mij gelijk staat aan het begin van de lente. Of de geur van koffie die je zintuigen meteen op scherp zet? En wie komt er nou niet het liefst thuis in een huis waar een heerlijke geur hangt of omringt zichzelf met zijn/ haar favoriete geur. Geuren kleuren het leven. Een geur kan je dag bepalen en vaak stem je geuren ook af op je humeur.

Geuren en emoties

ecf52d16c83a57d614ef2479dc35b35e-1

Een me-time moment is tegenwoordig ontzettend belangrijk in onze drukke levens. Een moment voor jezelf, met jezelf en een moment waarop je even tot rust kan kan komen. Of dit nou met een heerlijk geurend bad is of een moment van meditatie en yoga met een lekkere geur in een diffuser, ook hierin speelt geur weer een belangrijke rol. Wisten jullie trouwens dat onze reukzin het meest krachtige en gevoeligste zintuig is die wij hebben? Daarbij is het ook nog eens de snelste weg naar onze emoties en zijn het geuren die ons kunnen opwinden, motiveren en blij maken. De boodschappen die geuren uitgeven gaan direct naar het limbische deel van onze hersenen (dit is het deel wat emoties verwerkt) en de hippocampus (het deel van onze hersenen wat het geheugen regelt). Daardoor zitten er aan geuren vaak gebeurtenissen en emoties vast.

Kracht van essentiële oliën

760cd7a2cf8b53afa98875a35e393b5d-1

Ik merk aan mijzelf dat ik erg gevoelig ben voor geuren en ben mij de laatste tijd dan ook in essentiële oliën gaan verdiepen. Essentiële oliën werden al door de oude Egyptenaren gebruikt en zelfs Cleopatra gebruikte essentiële oliën voor haar huidverzorging. De kracht van deze oliën ligt hem in het feit dat de olie ontrokken wordt uit de wortels en belangrijke onderdelen van planten en bloemen. Essentiële oliën worden ook wel de essences of levenskracht van de planten genoemd. Ze bevatten actieve bestanddelen in hoge concentraties en zijn daarom erg krachtig. Er zijn natuurlijk ontzettend veel oliën op de markt en je zal merken dat er een groot verschil zit in de prijzen. Goede essentiële oliën zijn duur, dit komt door de puurheid van ingrediënten van de olie. Ik zelf ben gek op de oliën van Young Living omdat deze de garantie van seed to seal hebben. Young Living heeft namelijk over de hele wereld eigen boerderijen waar de planten groeien en ook direct verwerkt worden tot oliën. Dus van het oorspronkelijke zaadje tot de uiteindelijke verpakking is gegarandeerd.

Herfst mixen

d0d5e5b6391c7d4186db4bf131f5633d-1

Met de herfst in aankomst, zijn er een aantal lekkere geur combinaties die ik in mijn diffuser wil gaan proberen. Niets lekkerder dan met een goed boek, dekentje, grote kop thee en een heerlijk geurend huis op de bank te zitten. Mijn favoriete combinaties voor dit najaar zijn:

Pumpin Pie: cinnamon, clove en nutmeg. Je huis heerlijk ruikend naar de geur van een Amerikaanse pompoen taart.

Fall Leaves: Orange, Patchouli, Ginger. De kruidige geur van de herfst in je huis zonder dat je naar buiten hoeft.

Spiced Chai: Cardamom, Clove, Cassia, Ginger. De Chai Tea Latte heeft ons harten allemaal veroverd dus niets lekkerder dan een huis in dezelfde geur.

Summer Sunset: Ylang Ylang, Orange, Patchouli, Sandalwood. Een heerlijke mix om nog even die lange zomeravonden vast te houden.

Meditation Moment: Cedarwood, Patchouli, Lavender. Een moment om je hoofd leeg te maken onder het genot van een heerlijke mix.

Spice it up: Lemon, Pepermint. Eentje die je niet meteen met de herfst associeert maar wel een hele verfrissende combinatie die je een boost geeft om aan de slag te gaan. Iets wat ik soms wel nodig heb als student zijnde 😉

Naast deze heerlijke geur mixen, kun je natuurlijk ook een paar druppeltjes in het water van je bad doen voor een ontspannende bad sessie of de oliën mixen met een basis olie en je lichaam ermee in masseren. Misschien wel een lekker idee als je thuis komt na te zijn overvallen door een herfststorm of na een immens drukke dag 😉

Wat zijn jullie favoriete geuren? Gebruiken jullie wel eens essentiële oliën?

Take care!

xoxo

ps. Mocht je meer informatie willen over de oliën die ik gebruik, dan mag je mij altijd een mailtje sturen.

Follow my blog with Bloglovin