Selecteer een pagina

stress

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met stress. Het woordje stress heeft een negatieve lading meegekregen en dat komt omdat het een vervelend gevoel kan opleveren. Stress van korte duur kan je juist extra focus geven om een goede prestatie neer te zetten, maar langdurige stress kan veel klachten veroorzaken en zelfs leiden tot aandoeningen en burn outs.

Managing stress is an ongoing process 

c60f7c04bd726765745bff2722fd3479

Stress bouwt zich vaak op zonder dat je het doorhebt. Een flinke financiële tegenvaller, een drukke of chaotische situatie op je werk of een grote drang naar succes en perfectie waardoor je teveel van je lichaam een geest verlangt. Op het moment dat je doorhebt dat je last hebt van langdurige stress is het in de meeste gevallen al te laat. Het is lastig om het proces te stoppen en een einde eraan maken is niet zo eenvoudig, omdat het tenslotte ook niet op een eenvoudige manier is opgebouwd.

Chronische gezondheidsproblemen

0669e2156955e197896e65f8cf6a1859


Boven onze nieren bevinden zich de bijnieren, deze dingen scheiden zo’n 50 hormonen af. 50 hormonen die we nodig hebben om te kunnen leven, denk maar aan adrenaline, testosteron en cortisol. Cortisol is één van de belangrijkste hormonen voor de balans van ons lichaam. Teveel cortisol heeft een zwak immuunsysteem als resultaat, maar te weinig cortisol zorgt voor een overactief immuunsysteem. Als je langdurig onder grote druk staat hoopt de stress zich op in je lichaam en op een gegeven moment functioneren je bijnieren niet meer zoals ze dat horen te doen. Je krijgt voldoende signalen (luister altijd naar je lichaam!), maar als het echt te laat is kan dit resulteren in oververmoeide of uitgeputte bijnieren. Het is zaak om dit zo snel als mogelijk aan te pakken.

Try to zen your way

f5c03728d2faa6e9bdf7996d4d169986
Zodra je merkt dat je last krijgt van stress, is het belangrijk dit in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Verzeker jezelf van voldoende slaap en zorg dat je een goede nachtrust pakt. Dit gaat samen met genoeg bewegen, de juiste vitaminen en mineralen en gezonde voeding. Pak je geest aan, zorg dat je stil staat bij de gelukkige of positieve momenten en haal hier kracht uit. Neem, als het teveel wordt, onmiddellijk een rustmoment. Dat kan zijn dat je wegloopt en een paar keer diep ademhaalt en zodra je je oké voelt weer terugkomt, maar als je langer de tijd hebt kun je ook een moment pakken voor een yoga sessie of meditatie oefening. Je kunt eindeloos variëren met rustgevende oefeningen, het enige wat je nodig hebt is een matje en als je snel afkoelt een warme trui of yoga deken.

Om je dag rustig te starten is het aan te raden eens te beginnen met dagelijks vijf minuten in de ochtend te mediteren. Je maakt je op deze manier klaar voor de dag die komen gaat. Bovendien neemt niemand jou die tijd meer af! Als het mediteren je bevalt breid je sessie dan uit of pak twee keer een moment op de dag. Met name als je een drukke baan hebt is het fantastisch om je dag te kunnen afsluiten met een meditatiesessie, zodat je goed voorbereid bent op de nacht en goed in slaap komt. Meditatiekussens kunnen een mooi hulpmiddel zijn voor een langere zit, hierdoor behoud je de focus én warmte.

One day at a time. One moment a time

e48b9957bc28a5017140bff1a60f79ca

Maak een lijstje met de belangrijkste verplichtingen en laat al het andere, minder belangrijke, los. Een nieuwe verplichting toets je aan de hand van energie. Krijg je energie van de verplichting? Laat hem toe op je lijst. Is het een energienemer? Weg ermee!

Meerdere keren per jaar een onderbreking voor jezelf inlassen is essentieel en hét moment om de balans op te maken voor jezelf. Waar sta je en waar wil je naar toe?

Een korte termijn oplossing is je lichaam en geest verwennen met een ontspannende massage of een float sessie. Hierdoor pak je al snel dat beetje energie dat je nodig hebt om je gevecht tegen de drukte aan te kunnen.

Hoe voorkom jij stress?

Liefs, Lisanne

www.superyoga.nl

Follow my blog with Bloglovin