Hoe overleef je december op een financieel gezonde manier?

December is een behoorlijk hysterische financiële maand. Sinterklaas, kerst en oud en nieuw vragen veel van je portemonnee. Niet alleen is het een maand van geven, het is ook een maand van eten en feesten. Al met al dingen die een flinke aanslag op je portemonnee kunnen zijn. Maar hoe je het ook went of keert, ieder jaar gaat het gewoon weer december zijn en zijn de feestdagen er ook weer gewoon. Misschien denk je ieder jaar weer, aan het eind van december, volgend jaar ga ik het financieel echt anders doen en kom je dan de volgende december tot de conclusie dat het weer niet gelukt is. Hoe overleef je december financieel op een goede manier? Vandaag tips om in 2018 een financieel gezonde en relaxte december te hebben.

 • Start het nieuwe jaar met een financiële inventarisatie

Dit punt klinkt misschien suf maar begin het jaar gewoon echt met een financiële inventarisatie. Check je inkomsten en uitgaven. Zijn je vaste lasten omhoog gegaan? Kloppen je inkomsten nog wel en dan met name de toeslagen want soms reken je jezelf rijk met toeslagen die uiteindelijk onterecht waren omdat je meer verdiende? Heb je abonnementen die je misschien stop kunt zetten?

Check dit gedurende het jaar door een aantal maal, bijvoorbeeld elk kwartaal. Zo weet je altijd wat er inkomt en uitgaat en hoeveel je over houdt om te sparen of om alvast opzij te zetten voor december.

 • Ruim je huis op en verkoop je overtollige spullen

Je huis opruimen aan het begin van het jaar is sowieso een aanrader want het geeft je een frisse en nieuwe start voor het nieuwe jaar. Verzamel alle spullen die je wellicht kunt verkopen en ga op een rommelmarkt staan of verkoop ze via marktplaats of Facebook. Al het geld wat je hiermee verdiend, kun je dan mooi in een potje stoppen voor december.

 • Spaar koopzegels

Dit is en blijft mijn ultieme spaartip: spaar koopzegels. Bijna elke supermarkt heeft ze tegenwoordig wel en als je iedere keer dat je boodschappen doet gewoon de koopzegels/ punten/ hoe ze ook heten erbij koopt, dan spaar je gedurende het jaar een mooi bedrag bij elkaar. Dit punt is natuurlijk ook toepasbaar op vakanties, geld voor leuke uitjes of gewoon om wat extra lekkers te kopen tijdens de feestdagen. Plus dat er nog een flinke rente op spaarprogramma’s van de supermarkt zit dus je houdt uiteindelijk altijd meer over aan je zegeltjes.

 • Hou de aanbiedingen in de gaten

Nu leven wij helaas niet in een coupon land zoals de Amerikanen dat doen maar gedurende het jaar kun je natuurlijk altijd de aanbiedingen in de gaten houden voor cadeau tips. Helemaal als je weet dat iemand iets graag wil hebben of ergens dringend behoefte aan heeft. Misschien wil je een leuke cadeau mand voor iemand maken en kun je gedurende het jaar mooi gebruik maken van de aanbiedingen die langs komen om de mand te vullen.

 • Spaar je kleingeld

Ook weer zo’n old time favourite tip. Ik weet wel dat tegenwoordig iedereen pint maar de ultieme budget tip om controle over je budget te houden is natuurlijk je week geld contant te pinnen. Als je alles contant betaalt, kun je aan het eind van de week mooi het overgebleven kleingeld in een pot doen om te sparen.

Met deze tip sla je overigens twee vliegen in een klap want je spaart niet alleen je kleingeld maar je houdt ook je budget mooi on track. Als je geld pint en je houdt je aan je budget, dan kun je ook niet meer uitgeven en hou je dus meer over. Win win situatie.

Wat is jullie ultieme budget spaar tip om december te overleven? Geven jullie in december vaak meer uit dan je bedoeling is?

Take care!

xoxo

7 Responses to Hoe overleef je december op een financieel gezonde manier?

 1. Darina 7 december 2017 at 06:35 #

  Goede tips! Ik koop mijn cadeautjes vaak door het hele jaar heen. Met moeder-en vaderdag heb je ook aanbiedingen voor geuren etc. of met Sinterklaas. Dan heb ik het maar alvast 🙂

 2. rachel 7 december 2017 at 09:43 #

  Ik zou hier eens een voorbeeld aan kunnen gaan nemen want hier word gewoon met geld gesmeten 🙁 af en toe denk ik wel eens van oh oh rach hoe kunnen we dit doen dus ik ga eens proberen om zuiniger te leven 😉

 3. Annette 7 december 2017 at 11:25 #

  Ik neem me elk jaar voor om op tijd met de kadootjes te beginnen maar dat wil maar niet lukken. Spaarzegels doe ik wel en idd in het nieuwe jaar weer even goed de balans opmaken. Ik spreek ook elke 3 jaar ongeveer af met mijn verzekeringsagent om te kijken of alles qua verzekeringen nog goed zit.

 4. Nesrin 7 december 2017 at 11:51 #

  Ik zweer op koopzegels! Het nieuwe jaar beginnen met een financiële inventarisatie vind ik een hele goede en bruikbare tip.

 5. Natascha - BeautyOpinie 7 december 2017 at 12:23 #

  Ik geef ook standaard te veel uit haha. Dit jaar heb ik me voorgenomen geen onzin feest spullen meer te kopen. Bussen glitterlak ofzo 😉 Ik gebruik het eigenlijk nooit en trek dit jaar ook gewoon een mooie jurk of colbert uit de kast in plaats van wat nieuws te kopen. oh, enne op mijn blog heb ik een budgetweek speciaal om deze reden 😉

 6. Jouvence 7 december 2017 at 17:10 #

  Fijne tips, ik zie het nut nooit zo van die koopzegels moet ik eerlijk zeggen.

 7. Sonja 7 december 2017 at 18:59 #

  Fijne tips, nu te laat, want ik had een gat in mijn hand. 🤫 Echt de laatste tijd veel te veel uitgegeven.

Geef een reactie