Gestopt met de pil: een jaar later

Gisteren was het wereld anti-conceptie dag en ongeveer een jaar geleden hing ik precies rond deze tijd mijn pil strip aan de wilgen. Na 20 jaar bijna elke dag een klein pilletje slikken, was ik er klaar mee. Rond die tijd stopten er heel veel vrouwen met de pil en kwamen er veel blogs en artikelen in de media over vrouwen die stopten met de pil. Na het lezen van alle verhalen, kwam ik tot het besef dat ik al heel lang veel van de klachten had waarover ik las en ik besloot dat dit het moment was om te stoppen met de anti-conceptie pil. Inmiddels ben ik een jaar verder en ik denk dat het juiste moment is om over mijn ervaring te schrijven. Benieuwd hoe ik een pil vrij leven ervaar, lees dan snel verder.

Migraine aanvallen

Als je de pil gebruikt, zal je een aantal bijwerkingen ervaren. Als je met de pil stopt, zul je een aantal bijwerkingen ervaren. Je hormoonlevels worden namelijk behoorlijk op zijn kop gezet door de pil en dat geeft bijwerkingen. Na 20 jaar pil gebruik, moet ik eerlijk zeggen dat ik mij eigenlijk niet eens meer bewust was van de bijwerkingen van de pil. Heel veel dingen waren normaal geworden maar pas toen ik stopte met de pil en mijn lichaam begon af te kicken van dit kleine pilletje, realiseerde ik mij dat ik toch wel last heb gehad van heel veel bijwerkingen.

Toen ik de pil nog gebruikte, had ik standaard een aantal migraine aanvallen per maand die meerdere dagen duurde. Het eerste wat mij opviel en wat mij nog steeds opvalt nu ik een jaar verder ben, is dat de migraine aanvallen zoals ze waren grotendeels zijn verdwenen. Voor het eerst kan ik het verschil merken tussen een gewone hoofdpijnaanval en een migraine aanval. Daarbij is mijn migraine bijna 80% minder geworden nu ik gestopt ben. Voor mij is dit de allergrootste winst.

Afvlakking

Na een paar maanden gestopt te zijn met de pil, had ik het gevoel dat er een soort mist in mijn hoofd begon op te trekken en voelde ik mij minder afgevlakt. Dit zorgde er ook weer voor dat ik ineens weer emoties begon te voelen (en heel veel emoties) en had ik er ook behoorlijk last van. Helemaal rondom de menstruatie. Maar het waren andere stemmingswisselingen dan die had ik toen ik de pil nog slikte. Minder extreem.

Hoewel het natuurlijk heel erg raar is om “ineens” weer emoties te gaan voelen, viel het mij ook op dat ik al die jaren ontzettend afgevlakt ben geweest en in een soort waas heb geleefd waardoor ik soms gewoon niets voelde. Wel ging het altijd als een soort wir war door mij heen maar kon ik daar niet de vinger opleggen behalve dat ik mij altijd ontzettend onrustig en gejaagd er door voelde. Na een paar maanden stoppen, kwam er een soort rust over mij heen en voelde ik mij ook rustiger in mijn lijf en hoofd.

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische, erfelijke ziekte die onder invloed staat van hormonen. Lipoedeem verergert vaak in periodes waarin de hormonen door een vrouwelijk lichaam gieren zoals puberteit, zwangerschap en overgang. Toen ik met de pil begon was ik 18 jaar en in de periode daarna begon de lipoedeem te groeien. Toen ik stopte met de pil begon de lipoedeem weer te groeien en werd het zo progressief dat mijn situatie enorm verslechterde.

Never ever heb ik erbij stil gestaan dat de pil wel eens de oorzaak kon zijn van de groei van lipoedeem in mijn benen. Op mijn 18ste wist ik nog niet eens dat ik lipoedeem had en dat heeft bij mij ook jaren geduurd voordat ik de diagnose had waardoor de lipoedeem weelderig kon blijven groeien. Pas toen ik afgelopen jaar merkte dat de lipoedeem erger werd na het stoppen met de pil, realiseerde ik mij hoe groot het effect van dat kleine bommetje hormonen is geweest op die verschrikkelijke ziekte lipoedeem.

Juiste beslissing

Ondanks dat de lipoedeem is verergerd het afgelopen jaar, ben ik nog steeds blij dat ik een jaar geleden de beslissing heb genomen om te stoppen met de anti-conceptie. Natuurlijk heb ik wel meer klachten rondom mijn menstruatie periode, is mijn gewicht veranderd, heb ik een onregelmatige menstruatie en af en toe een acne aanval op mijn kin, maar ik voel mij zoveel beter dan toen ik de pil slikte.

Ik ben blij dat ik de gelegenheid heb gehad om mijn lichaam te laten afkicken van de hormonen en weer tot rust heb kunnen laten komen voordat ik aan de liposucties begon. Mijn hoop is dan ook dat mijn hormonen nu dusdanig in balans zijn dat deze niet meer zoveel invloed zullen hebben op de lipoedeem.

Al met al, voor mijn gevoel heb ik de juiste beslissing genomen en ik zal niet meer terug gaan naar het gebruiken van de pil.

Zijn jullie fervent anti-conceptie pil gebruiksters of inmiddels ook gestopt na alle verhalen van vrouwen die gestopt zijn?

Take care!

xoxo

Disclaimer: Mocht je besluiten om te stoppen met de pil te gebruiken als anti-conceptie, kies er dan wel voor om een ander voorbehoedsmiddel te kiezen mocht je sex gaan hebben en doe het niet onveilig.

Bron stockfoto’s: Shutterstock

, , , , , , , , ,

12 Responses to Gestopt met de pil: een jaar later

 1. Romy 27 september 2018 at 07:48 #

  Wat goed om te horen dat je blij bent met de pil gestopt te zijn! Ik moet zeggen dat ik altijd wel schrik van wat een klein pilletje teweeg kan brengen en blij ben dat ik hem niet gebruik. Ik heb zelf een spiraaltje zonder hormonen en ben daar heel tevreden over. Ik houd nooit zo van hormonen en ben vaak bang voor wat die met mijn lichaam doen, dus dit was voor mij een fijne manier om het hormoonvrij aan te pakken.

 2. Linda 27 september 2018 at 09:10 #

  In 2014 ben ik gestopt met de pil, omdat ik 3 leveradenomen bleek te hebben. De enige oorzaak hiervan is de pil…Afgelopen december weer een MRI scan gehad en ze waren na 3,5 jaar eindelijk zo goed als weg. Komende december weer een scan en dan moet blijken of ze weggebleven zijn. Ik merkte ook dat ik veel minder vlak werd en mijn menstruatie is vaak ook minder erg nu! Ik moest stoppen en soms is het niet handig, maar ik ben er nu wel blij mee. 🙂

  • Leontine 27 september 2018 at 21:45 #

   Ik heb die dus ook. Ik had er 9. Ik moest geopereerd worden omdat ze echt te groot waren en ben een derde van mijn lever kwijt. Nu nog 5 kleintjes maar die zijn al jaren stabiel gelukkig. Sta nog wel steeds onder controle.

   • Linda 27 september 2018 at 22:37 #

    Ow wauw! De grootste was bin mij 5,8 cm en die zit bij mijn middenrif. Het risico van een operatie was dus groter dan het te laten zitten. Eentje is 1 cm en dat bleef hij ook. Die zit overigens wel tegen mijn ribben aan, waardoor ik regelmatig pin heb door irritatie daarvan. De middelste iets van 3. Als na het eerste half jaar stoppen met de pil die grote niet kleiner was geworden haag ik een operatie moeten hebben, maar gelukkig werd hij gewoon kleiner. 🙂 Fijn dat het nu goed bij je gaat!

 3. Mariëlle 27 september 2018 at 09:29 #

  Interessant om jouw ervaring te lezen! Ik ben inmiddels ruim 1,5 jaar gestopt en ik ben ook héél blij met deze beslissing!

 4. Geke 27 september 2018 at 09:36 #

  Ik voel me zelf net goed met de pil. De paar kilo die ik erdoor bijgekregen heb, kon ik goed gebruiken. Dus wel schrik als ik ga stoppen, dat ik die weer kwijtspeel.
  Ook het kunnen regelen van de menstruatie vind ik zo fijn. Om de drie weken die pijnlijke boel was echt niet te doen. Nu slik ik altijd een paar strips door.
  Er zijn natuurlijk ook wel nadelen maar voorlopig wegen ze nog niet op tegen de voordelen.

 5. rachel 27 september 2018 at 11:04 #

  ik ben in 2011 gestopt met de pil. niet door alle verhalen maar ik had hem gewoon weg niet meer nodig door mijn ziekte 😉

 6. Darina 27 september 2018 at 12:32 #

  Ik slik de pil al een hele tijd en voel me er wel goed bij. Ik heb eigenlijk geen last van de bijwerkingen. Dit weet ik omdat ik tussentijds weleens gestopt ben. Het enige verschil was dat mijn menstruatie veel heviger en onregelmatiger was. Ik ben mij bewust van de nadelen, maar tot nu toe, heb ik (nog) geen reden om ermee te stoppen.

 7. Yvonne 27 september 2018 at 14:32 #

  Ik heb 10 jaar lang de pil geslikt tot ik op mijn 26e een herseninfarct kreeg. Oorzaak: waarschijnlijk de pil. Ik mag de pil of andere hormoonafgevende anticonceptie niet meer. Ik heb een tijdje een mirena spiraal gehad, die zou weinig hormonen afgeven en mocht wel, maar ik had van dat beetje hormonen al behoorlijk last. Mijn benen zijn overigens ook gaan groeien vanaf dat ik met de pil begon. Voor mij dus niets meer van die troep in mijn lijf.

 8. Annette 27 september 2018 at 17:30 #

  Ik gebruik de pil al jaren en voel me er prima bij. Helemaal nu ik de overgang nader en wat eerste klachten ervaar met de huisarts gesproken omdat ik geen problemen heb met de pil blijf ik hem slikken omdat hij mijn overgangsklachten tot een minimaal zal blijven beperken. Anderen vinden dat misschien onderdrukken maar ik zit er niet op te wachten heb een FT baan en een druk leven. Ik voel me goed dus voor mij is dit de juiste beslissing.

 9. Sonja 27 september 2018 at 21:18 #

  Ik ben met mijn 34e gestopt. Mijn man liet zich steriliseren. Ik ondervind wel sinds die tijd meer last van mijn ptss en ook de PMS. Ik lig soms echt met mijzelf in gevecht. De laatste maanden is mijn menstruatie echt super heftig, deze week zo erg dat ik niet eens kon sporten, geen tampon of maandverband kon het tegenhouden. Dus twee dagen lang om de 5 minuten naar de wc, gevolg… zo slap als een dweil.

 10. Leontine 27 september 2018 at 21:43 #

  Ik ben in 2007 noodgedwongen gestopt met de pil nadat er levertumoren waren gevonden. Een zeldzame bijwerking van de pil. Helaas mag ik hierdoor ook nooit zwanger worden. Ik had ook altijd last van die migraine aanvallen. Na het stoppen niet meer. Zonder hormonen is veel fijner!

Geef een reactie