Creatief schrijven: Regelmatig schrijven of schrijven wanneer je zin hebt?

Enige tijd geleden stelde Juliette van My Lovely Notebook op Facebook in de VIP groep de vraag aan hoe vaak jullie schreven en of jullie daar een bepaalde regelmaat in hadden. De vraag intrigeerde mij omdat ik lange tijd “vond” dat ik elke dag moest schrijven. Vond heb ik tussen aanhalingstekens gezet omdat ik de lat hierdoor erg hoog voor mijzelf legde. Ik merk nu aan mijzelf dat ik veel vaker luister naar mijn eigen behoefte om te schrijven en dat dit op het moment vrij onregelmatig is. Toch bleef het door mijn hoofd sudderen of ik er juist aan deed om dit gevoel te volgen of dat ik toch weer regelmatiger moest gaan schrijven om zo het proces op een natuurlijke manier weer op gang te brengen?

Creatieve processen laten vloeien

Als ik luister naar de schrijfguru’s en de adviezen opvolg dan zou elke dag schrijven om de creatieve processen weer te laten vloeien, het juiste zijn. Door minstens drie maanden elke dag te schrijven, creeer je weer een gewoonte van het schrijven en zal het uiteindelijk weer een onderdeel van je routine worden. Ik weet uit eigen ervaring dat het ook zo werkt en dat ik er altijd baat bij heb gehad in mindere tijden om zo het schrijven weer op te pakken.

Bottleneck

Maar dat is dus voor mij de bottleneck, ik heb schrijven zo vaak gebruikt in mindere tijden of wanneer ik mij niet lekker in mijn vel voelde zitten dat ik merk dat ik in goede tijden, minder snel de pen pak. In mijn hoofd heb ik de associatie gemaakt tussen mindere tijden en schrijven waardoor ik echt minder snel mijn pen op pak als het goed gaat. En daar loop ik in vast. Ik wil juist de goede momenten vastleggen en de herinnering hebben aan de positieve flow waarin ik zit maar ergens is daar de weerstand en de associatie met schrijven hoort bij de tijden dat ik mij minder prettig voel.

ik schrijf wanneer ik dat prettig vind

Waar ik op de Facebook vraag antwoorde met “ik schrijf wanneer ik dat prettig vind”, merk ik nu dat ik mij daar niet goed bij voel omdat ik daardoor hele mooie momenten mis waar ik later nog met veel plezier aan wil terug denken. Het is voor mij tijd om een nieuwe associatie bij schrijven te krijgen. Tijd om de pen op te pakken en de mooie momenten te noteren. Tijd dus om de adviezen van de schrijfguru’s op te volgen en een nieuwe gewoonte te maken. Laat ik daar nou het perfecte notitieboek voor hebben in de mooie rosé gouden Filofax. Nieuw notitieboek, nieuwe gewoonten.

In welke periodes schrijven jullie? Schrijven jullie in de goede en de slechte tijden of hebben jullie ook een voorkeur?

Take care!

xoxo

Deze blog verscheen eerder op de website van My Lovely Notebook waar ik elke maand een gastblog schrijf

, , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to Creatief schrijven: Regelmatig schrijven of schrijven wanneer je zin hebt?

 1. Darina 10 mei 2018 at 09:01 #

  Die rosé gouden Filofax staat ook hoog op mijn verlanglijstje! En ik schrijf wanneer ik voel dat ik moet schrijven en dat is dus niet elke dag. Dat is ook bijna niet haalbaar voor mij. Soms krabbel ik wel wat notities in mijn notitieboekje voor als ik opeens ideetjes krijg.

 2. Sonja 10 mei 2018 at 09:05 #

  Ik ben mijn creativiteit de laatste jaren wat verloren… sinds de burnout verwijt ik eigenlijk dat aspect van mijn proces. Bang om weer in hetzelfde gat te vallen.

 3. Daenelia 10 mei 2018 at 10:42 #

  Ik schrijf nu. Maar creatief schrijven doe ik vaak in sprintjes. Ik denk dat ik het nu maar weer eens moet oppakken. Als ik eenmaal begin dan blijf ik wel schrijven.

 4. Dani 10 mei 2018 at 14:33 #

  Hoi,

  Ik schrijf al 4 jaar elke dag. Ik had een geschreven soap die dagelijks gepost werd met heuse cliffhanger. Nu ik opnieuw begonnen ben met een persoonlijk blog merk ik dat dagelijks bloggen lastig is. Mijn leven kent niet elke dag een cliffhanger.

  Bedankt voor je post.

Geef een reactie