Selecteer een pagina

Happy tuesday! Soms kies ik een boek op basis van de cover en lees ik de achterflap niet eens. Zo ook met het boek van vandaag. De cover vond ik iets betoverends hebben en ik besloot de gok te nemen. Tot ik erachter kwam dat het een historische roman is en ik zal eerlijk toegeven dat historische romans niet een van mijn favoriete boeken zijn. Benieuwd of ik Het geheim van mevrouw Grünwald van Diana Tjin heb uitgelezen, lees dan snel verder.

Het geheim van mevrouw Grünwald – Diana Tjin

Zomer 1990, Amsterdam Oud-West. Mevrouw Grünwald, een oude Surinaamse vrouw, vertelt de negentienjarige Anna haar levensverhaal. Over hoe ze in 1940, meteen na de Duitse inval in Nederland, in Suriname met haar man en drie kinderen wordt geïnterneerd in Kamp Copieweg, omdat haar familie uit sentimentele overwegingen nooit afstand heeft gedaan van de Duitse nationaliteit. Bijna zeven jaar lang brengen zij en haar gezin er in gevangenschap door. Pas in februari 1947 mogen ze het kamp weer verlaten. In het Nederland van de jaren vijftig begint ze een nieuw leven. Naarmate het verhaal vordert, begrijpt Anna waarom haar grootmoeder haar juist naar deze vrouw heeft gestuurd.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Zoals ik al aan het begin van deze blog schreef, ik hou niet zo van historische romans. Het komt heel soms voor dat ik een verhaal over de oorlog lees. Niet omdat ik het niet wil of stom vind maar ik heb er gewoon een beetje moeite mee.

Normaal gesproken zijn het boeken over de Eerste of Tweede Wereldoorlog waarbij de oorsprong vaak in Europa ligt. Er is maar heel weinig geschreven over de geschiedenis van mensen met een Duitse nationaliteit die in Suriname leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze mensen werden als ‘staatsgevaarlijk’ beschouwd en werden opgesloten in kampen. Het verhaal van Diana Tjin gaat juist over dit stukje vergeten geschiedenis en het leed waar de mensen met een Duitse nationaliteit mee geconfronteerd werden.

Het verhaal is in kleine hoofdstukjes geschreven uit de verschillende oogpunten van de hoofdpersonen en dat leest lekker snel weg. Het is een boeiend verhaal over een stukje geschiedenis waar ik zelf niet zo heel veel van wist. Dat maakt ook dat ik het boek uiteindelijk heb uitgelezen en ontzettend onder de indruk was van dit stukje vergeten geschiedenis. Niet alleen een aanrader als je van historische romans houdt maar ook als je wat meer wilt weten over een stukje geschiedenis waar wij niet zo vaak over horen.

Lezen jullie vaak historische romans?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Bron afbeeldingShutterstock