Selecteer een pagina

Er zijn van die boeken die je altijd bij blijven en waarvan je misschien wel hoopt dat er een vervolg op komt. Voor mij is een van die boeken het eerste boek dat Michel van Egmond schreef over Wim Kieft: “Kieft“. In 2014 las ik dit boek en op dat moment zat ik in een hele moeilijke tijd. Ik zat toen net een jaar in de schuldsanering en struggelde ontzettend met eten. Nou ja, ik struggelde gewoon met het leven an sich. Maar toen ik het boek van Michel van Egmond las, realiseerde ik mij dat ik net als Wim Kieft een probleem had waar ik wat aan moest doen. Ik herkende namelijk heel veel in de gedachten, de gewoonten en het gedrag van Wim Kieft. Na het boek een tweede keer te hebben gelezen, nam ik contact op met Novarum, een kliniek gespecialiseerd in eetstoornissen. Het is voor mij een keerpunt in mijn leven geweest en nog steeds heb ik er heel erg veel aan. Wim Kieft ben ik blijven volgen en ik was dan ook heel erg benieuwd naar het nieuwe boek wat uit kwam: “De terugkeer“. Benieuwd of ik hier ook weer veel inzichten uithaalde, lees dan snel verder.

De terugkeer – Wim Kieft, Michel van Egmond

Bron afbeelding: Bol.com

Na het verschijnen van KIEFT, de mega bestseller uit 2014 waarin de hoofdpersoon op indringende wijze zijn jarenlange cocaïne- en alcoholverslaving aan het grote publiek openbaarde, werd schrijver Michel van Egmond telkens met dezelfde vraag geconfronteerd: 
‘Hoe gaat het nu met Wim Kieft?’
Dit boek is het antwoord op die vraag.

DE TERUGKEER vormt een indringend en ontroerend portret van iemand die worstelt met zijn verleden maar vertrouwen heeft in de toekomst, die opvallend openhartig vertelt over zijn constante strijd tegen de verleidingen, over zijn terugvallen en over een heel nieuw probleem: de dwanggedachten die hem tegenwoordig uit zijn slaap houden. Over een gekneusd geweten en een verleden dat hem overal achtervolgt, maar vooral over hoop, herstel en hervonden herinneringen.

Samen met Van Egmond keert Kieft tweemaal terug naar Italië, het land waar hij als voetballer en als mens volwassen werd, om daar de confrontatie met zijn eigen geschiedenis aan te gaan. Het resultaat is een met vaart geschreven roadmovie op papier vol verrassingen, serieus, schrijnend en grappig tegelijk, over een man die langzaam maar zeker zijn zelfvertrouwen hervindt.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Wederom is Michel van Egmond erin geslaagd om een indringend en realistisch boek te schrijven. Dit keer over een terugval in verslaving en het ontwikkelen van andere gewoonten als vervanging van de verslaving. Maar het is geen zielig verhaal van een junk die weer terugvalt en op de straat beland. Hoewel Kieft er een zooitje van maakt bij zijn terugval, lukt het hem wel om er weer uit te krabbelen en beseft hij zich dat een verslaving voor altijd is. De humor en het sarcasme van Wim Kieft gaan ook weer als een rode draad door dit boek en ik persoonlijk kan daar ontzettend om lachen.

Dit tweede deel gaat meer over voetbal doordat zij terugkeren naar de plekken in Italië waar hij vier jaar heeft gewoond, waar het eerste deel echt over zijn verslaving en leven ging. Dat maakt dat, hoewel ik dit ook weer echt een bijzonder interessant boek vond, ik deel één toch als mijn “favoriet” blijft zien. Neemt niet weg dat het wel een must read is, ook al ben je geen voetbal fan. Er staan namelijk heel veel interessante inzichten in en de schrijfstijl van Michel van Egmond is vlot en eerlijk.

Van welk boek konden jullie niet wachten op een vervolg?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Bron afbeeldingShutterstock