Selecteer een pagina

Heel wat keren heb ik gehoord dat ik een leuke vrouw was maar nog leuker zou zijn als ik wat kilo’s kwijt zou zijn. Hoewel ik zulke opmerkingen altijd met een glimlach beantwoorde maar diep van binnen brak er iedere keer weer wat en vaak kwamen de tranen pas thuis. Degene die de opmerking maakte heeft daar wellicht nooit bij stil gestaan en vond het wellicht een positieve opmerking maar het deed mij intens pijn. Net als Tatjana Almuli kan ik een boek schrijven hoe het voelt om dik te zijn en een immense transformatie door te gaan. Daarom was ik ook reuze benieuwd naar “Knap voor een dik meisje” van Tatjana Almuli en ik ben dan ook meteen begonnen met lezen toen ik het boek gisteren binnen kreeg. Vandaag mijn review over “Knap voor een dik meisje” van Tatjana Almuli.

Knap voor een dik meisje – Tatjana Almuli

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte.
Wanneer ze een derde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Dit boek is een must read en zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor iedereen! We leven in een maatschappij waar niet alleen iedereen een ongezouten mening heeft maar waar dun zijn ook de enige acceptabele norm is. Dik zijn mag niet en mensen steken dit niet onder stoelen of banken. Hetgeen we soms vergeten bij het geven van commentaar is dat er ook een mens achter het lichaam zit. Tatjana beschrijft precies dit in haar boek, zij laat de persoon achter het lichaam zien en alle emoties die er door iemand heen gaan met een lichaam dat niet volgens de norm is.

Tatjana heeft zonder schaamte haar levensverhaal als “dik meisje” geschreven en hoe zij zich staande probeerde te houden in een maatschappij waar je niet dik mag zijn. Puur, eerlijk, oprecht maar ook intens verdrietig en toch heeft Tatjana het op een luchtige manier geschreven die keihard bij je binnenkomt. Het geeft goed weer wat de struggle is waar iemand met overgewicht doorheen gaat en wat er met je gebeurt op het moment dat je lichaam door een enorme transformatie gaat. Alle emoties, hordes en de strijd worden op een open maar vooral eerlijke manier beschreven in dit boek en daarom zou iedereen dit boek moeten lezen. Ik weet zeker dat als je dit boek gelezen hebt, je wel drie keer nadenkt voordat je ooit nog commentaar geeft als het gaat om iemands gewicht of uiterlijk.

Hebben jullie het boek van Tatjana al gelezen?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Bron stock afbeeldingenShutterstock