Selecteer een pagina

Afgelopen week kwam de rechtszaak tegen Willem Holleeder tot een einde met zijn levenslange veroordeling. Dankzij de getuigenissen van zijn zussen en ex, kon justitie eindelijk een zaak beginnen tegen de oud Heineken ontvoerder die heel wat op zijn kerfstok heeft. Zijn dappere zus Astrid heeft haar leven met Willem Holleeder beschreven in de boeken Judas en Dagboek van een getuige. Vlak na de veroordeling verscheen haar laatste boek in deze trilogie: Familiegeheimen. Aangezien ik de eerste twee ook heb gelezen, moest ik natuurlijk dit laatste deel ook lezen. Vandaag dan ook de review van “Familiegeheimen” van Astrid Holleeder. Een must read of niet voor de komende zomermaanden?

Familiegeheimen – Astrid Holleeder

De ongezonde manier waarop wij van jongs af aan getraind waren in het bewaken van geheimen, vormde de vruchtbare grond voor ons leven na dat met mijn vader. 

In Familiegeheimen vertelt Astrid Holleeder openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie – moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis – leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. Maar vooral is er ruimte om na te denken over een leven daarna.

Hoe neem je afscheid van een gezinslid? Hoe leef je met gevoelens van schuld, angst en verraad; hoe verhoud je je in een nieuwe gezinsformatie tot elkaar en tot de buitenwereld, en hoe kijk je naar de toekomst? 
In gesprekken met haar therapeute geeft Astrid Holleeder volledige openheid over haar diepste zielenroerselen, en zijn we getuige van de hernieuwde band met haar dochter Miljuschka, over wie ze nog niet eerder schreef. 

”Splitsen komt doordat je niet geleerd hebt een mens in zijn totaal te ervaren, met zijn goede en zijn slechte kanten, en toch het vertrouwen te behouden.”

Familiegeheimen – het slot van een trilogie, samen met Judas, en Dagboek van een getuige, – is een pleidooi voor een bestaan dat niet bepaald wordt door anderen. Een leven waarin Astrid Holleeder het heft in eigen hand neemt, en kiest voor de liefde en niet voor de haat.

Bron afbeeldingen en tekst: Bol.com

Mijn mening

Alle drie de boeken heb ik met verbazing en rillingen gelezen maar ik zal eerlijk toegeven dat ik dit laatste deel misschien wel het allerbeste deel van de drie vind. In dit deel wordt er dieper in gegaan op wat een leven met geheimen en een continue dreiging, daadwerkelijk doet met mensen. Het continue leven in angst en op je hoede zijn. Helemaal nadat de zussen besloten om met justitie te gaan praten over hun broer Willem Holleeder.

In “Familiegeheimen” lees je de gegronde angst van Astrid voor haar broer, die ondanks dat hij opgesloten zit, alsnog een gevaar voor haar en de rest van haar familie kan zijn. De oprechte angst dat haar dochter te pakken wordt genomen, de angst voor wat als en het continue over haar schouder moeten kijken elke dag weer. Waar de eerste twee delen het vooral ging over de getuigenissen en het leven met Willem Holleeder, gaat dit boek vooral over de impact over het leven met geheimen en de angst voor haar broer. Astrid heeft een puur en rauw boek geschreven waarvan ik regelmatig weer de rillingen op mijn rug kreeg. Mocht je nog een boek zoeken voor de komende zomermaanden, dan zou ik deze zeker meenemen.

Take care!

xoxo

Bron begin foto: Shutterstock

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.