Beste zorg verzekeraars, politici en zorginstituut Nederland: deel 2

Beste zorg verzekeraars, politici en zorginstituut Nederland,

Afgelopen augustus schreef ik u een brief omdat ik een vraag had over waarom bepaalde behandelingen wel worden vergoed en andere niet, terwijl iedereen zijn eigen portie zorg nodig heeft en ook hoort te krijgen. Vorige keer had ik als voorbeeld de situatie rondom Barbie die naar een dure afkickkliniek in Schotland ging op kosten van de verzekering.  Laat ik voorop stellen dat mijn vorige brief geen brief was over Barbie of over afkickbehandelingen maar over het feit dat een dure behandeling in Schotland wel volledig vergoed wordt maar een lipoedeem behandeling, die een stuk goedkoper is, niet.

Ik geloof er in dat iedereen de juiste zorg dient te krijgen en dat dit financieel voor iedereen gewoon te behappen moet zijn. Dus of ik in deze brief nu mijn eigen situatie aanhaal waar ik € 9000,– moet betalen voor behandelingen die voor mij levens veranderend zijn en weer hoop op de toekomst geven of dat het voor iemand is die zijn medicijnen niet meer vergoed krijgt die wel hoognodig zijn, het gaat erom dat de regels in Nederland als het om zorg gaat ontzettend krom en oneerlijk zijn. Een afkickbehandeling kan ook in Nederland gevolgd worden en zal dan minstens de helft goedkoper zijn wat dan weer aan andere behandelingen uitgegeven kan worden van mensen die ook hulp nodig hebben. Om het maar even heel erg krom te zeggen.

Maar goed, de reden dat ik nu een tweede brief schrijf is niet om weer de kwestie Barbie aan te halen maar de miljoenen industrie en hype rondom de Gastric Bypass die op dit moment gaande is. Vorige week, op de dag dat er meerdere ziekenhuizen omvielen door financieel mis management (ook zo’n dingetje waar ik mijn vraagtekens bij zet), zaten aan de tafel van Jeroen Pauw de obesitas chirurg, dr. De Brauw, die 30 Gastric Bypasses per week doet en drie ervaringsdeskundigen die de operatie hadden ondergaan. Twee van deze ervaringsdeskundigen hadden al meerdere operaties achter de rug, moesten nog steeds “lijnen” of kwamen zelfs weer aan.

En daarom schrijf ik u deze brief. Het zorg instituut blijft namelijk roepen over liposucties bij lipoedeem dat er wetenschappelijk bewezen moet worden dat liposucties helpen en het leven van vrouwen met lipoedeem verbeteren. Nu komt mijn vraag: wordt deze vraag ook bij de GBP operaties gesteld door het zorg instituut Nederland, aangezien het dus duidelijk is dat op de lange termijn het kennelijk toch niet altijd werkt zoals de beloftes doen geloven. Kennelijk is er bij 25% van de mensen die worden geopereerd toch meer aan de hand dan alleen de kwestie rondom overgewicht en is de GBP daarbij niet de juiste oplossing. Beide dames waren 8 jaar geleden al voor het eerst geopereerd en hadden beide nog meer klachten waarbij ik mij dan afvraag is het wel zo dat de GBP echt de juiste oplossing is voor overgewicht zoals dr. De Brauw aan het begin van het gesprek zegt. Is de GBP echt het wondermiddel op de lange termijn voor overgewicht of heb je over 10 jaar een hele grote groep mensen die nog veel meer klachten heeft en wellicht allemaal weer op gewicht zijn omdat je simpelweg door een GBP heen kan eten of je lichaam en genen er gewoon niet geschikt voor zijn?

Als deze 25% van de patiënten bij wie het dus niet werkt allemaal meerdere operaties moeten ondergaan, meerdere trajecten moeten ondergaan en dus meerdere ziekenhuisopnames nodig hebben, kost dat onder de streep toch een hoop centjes denk ik dan als simpele ziel. Een simpele ziel die voor € 9000,– heeft weten te voorkomen dat zij in een rolstoel terecht zou komen, die het leven weer aan kan en weer een toekomst heeft waarin zij kan bewegen. Deze simpele ziel heeft elke euro voor deze operaties over gehad maar heeft toch wel haar twijfels bij de geloofwaardigheid van de politiek en het zorg instituut Nederland als het gaat om de onderbouwing van de vergoedingen voor behandelingen. Daarbij vraag ik mij af of de zorg verzekeraars bij al deze GBP operaties ook de vraag aan de patiënt stellen “heeft u er wel voldoende voor gedaan” zoals ik deze ook kreeg vanuit mijn zorg verzekeraar toen het ging over de liposucties voor de lipoedeem in mijn benen. Hierbij passeert de zorg verzekeraar het gegeven dat lipoedeem een erfelijke ziekte is waar vrouwen niets aan kunnen doen als ze dit krijgen en dat dit veroorzaakt wordt door hormonen en niet door teveel eten.

Laat ik nogmaals benadrukken dat ik vind dat iedereen recht heeft op de zorg die zij nodig hebben en die ook hopelijk een oplossing op de lange termijn biedt maar begint het Nederlandse zorgstelsel niet een elitair stelsel te worden waarin er een verdeling plaats vindt die nogal uit balans begint te raken? Hoe kun je iemand 3x een GBP operatie laten doen en deze vergoeden maar laat je iemand met lipoedeem in de kou staan met de mededeling dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat liposucties helpen. Mensen van het zorg instituut, het levende bewijs staat hier: 35,5 liter lipoedeemvet uit twee benen gehaald van een vrouw die (nog) 39 jaar is en een heel leven voor zich heeft! Probeer het zelf eens uit zou ik zeggen, bindt eens 35,5 liter vet om uw benen en probeer daar eens 1 dag uw gewone leven mee uit te oefenen. Vertel mij dan aan het einde van de dag of u een fijne dag heeft gehad.

Wordt het niet tijd voor zorg op maat en beter kijken naar de resultaten op de lange termijn? Wordt het niet tijd dat het zorginstituut Nederland eens zijn ogen gaat openen en kijkt naar de resultaten die er op dit moment geboekt worden ipv zich te verschuilen achter berichten uit 2006 (waarvan zelfs mijn zorg verzekeraar zegt dat het te belachelijk voor woorden is) in het geval van lipoedeem? Wordt het niet tijd dat de politiek eens een hele harde schop onder hun reet krijgen en de hele zorg eens goed gaat bekijken want er gaat nogal wat mis de laatste tijd.

Wordt het niet tijd dat de ogen eens geopend worden en dat het hele zorgstelsel op zijn kop gaat zodat iedereen de zorg krijgt die zij nodig hebben?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Responses to Beste zorg verzekeraars, politici en zorginstituut Nederland: deel 2

 1. Darina 1 november 2018 at 07:11 #

  Amen 🙂 Je slaat de spijker op zn kop! X

  • Marije Strobos 1 november 2018 at 08:43 #

   😘😘😘

 2. Marga van orsouw 1 november 2018 at 08:25 #

  Zo is het precies bij mij zou het 6x nodig zijn en 30.000 euro kosten die heb ik niet dus …..

  • Marije Strobos 1 november 2018 at 08:43 #

   Pfff dat is toch geen bedrag meer. Wat verschrikkelijk veel geld. Hopelijk kan je het in delen doen en uiteindelijk wel voor de operaties gaan. Het is namelijk zo de moeite waard.

 3. Sonja 1 november 2018 at 21:45 #

  Pfffff… heftig om er zo tegenaan te moeten kijken! Dat anderen een operatie krijgen die dus ook niet altijd helpt en bij iets wat overduidelijk geen vreetgedrag is moet het worden bewezen.

 4. Patricia 2 november 2018 at 11:37 #

  Ten eerste vind ik het ook echt belachelijk dat jouw behandeling niet wordt vergoed, gezien het feit erger kan worden voorkomen. Het is echt super krom, want als je in een rolstoel zou belanden is de regering waarschijnlijk zelfs meer in kosten aan je kwijt, dus de logica is volledig zoek.

  Wat ik ten aanzien van de vergoeding van operaties tegen overgewicht heel krom vind is dat dat wel vergoed wordt, terwijl de vergoeding voor een diëtist maar een uur of 4 is en dat je dat daarna zelf mag betalen. Is het niet beter om te voorkomen dan te genezen in dit opzicht?

  Super goed dus dat je hierover schrijft en hopelijk wordt de inhoud ook gezien door mensen die over dit soort dingen moeten beslissen.

 5. janneke 2 november 2018 at 21:03 #

  De ziekte lioedeem krijgt helemaal te weinig aandacht, artsen en dermatologen weten er niets van. Onderzoek zou ook op zijn plaats zijn en zeker vergoedingen voor behandelingen. sterkte vrouw

 6. Yvonne Hessing 4 november 2018 at 10:10 #

  Ik spreek uit ervaring. Net de eerste , zelf betaalde, behandeling achter de rug en nog 4 te gaan ! Kost mij ook handen vol geld waar ik jaren voor heb moeten sparen omdat er totaal geen vergoeding voor is. Bizar….. het verbetert je leven zo erg, kost de zorgverzekeraar uiteindelijk op termijn veel minder,. Wellicht eens beter stilstaan bij de soorten zorg die geleverd worden. Recent uit ziekenhuis ontslagen voor andere aandoening, kreeg bakken medicijnen, pijnstillers etc mee, opiaten, waar ik niet eens ongevraagd heb , laat staan gebruikt heb…. hupsakee… VERSPIL MAAR WEER….. IK WERK ZELF IN DE ZORG… EN ZIE ZOVEEL VERBETERPUNTEN op kostengebied…….waarom de zorgverzekeraars dan niet….?

Geef een reactie