Selecteer een pagina

Beste zorg verzekeraars en zorg instituut Nederland,

Afgelopen week viel mij iets op in het nieuws en nu denkt u misschien: “waarom schrijf je ons dan een brief?”. Nou, leest u dan even verder. Afgelopen week kwam in het nieuws dat Barbie, ofwel Samantha de Jong, naar een afkickkliniek in Schotland wordt gestuurd. De kosten voor een week in deze kliniek zijn € 5000,– en Barbie dient daar op zijn minst 10 tot 16 weken te blijven. Haar vriend Jeffrey gaf in een interview met Shownieuws aan dat hij met de verzekering had geregeld dat dit vergoed wordt.

Hopelijk lukt het haar om aan haar verslaving te werken en deze achter zich te laten. Maar wat ik niet snap, als 1 van de 11% vrouwen in Nederland met lipoedeem, waarom de zorg verzekering deze behandeling vergoedt. Nu komt het dus, wij dames met lipoedeem worden in de steek gelaten door zorg verzekeraars want lipoedeem is geen erkende ziekte en het is niet voldoende bewezen dat behandelingen werken. De behandeling van een verslaafde geeft ook geen garantie dat de behandeling zal helpen op de langere termijn. 

Waarom wordt er wel een vergoeding van € 80 000,– gegeven voor de behandeling van Barbie die tot nu toe tot tweemaal toe zichzelf uit een kliniek in Nederland heeft uitgecheckt omdat zij het beter wist en de behandeling niet nodig had volgens eigen zeggen? Terwijl dames met lipoedeem, die soms zelfs afstevenen op invaliditeit, zelf opdraaien voor de kosten van behandelingen die niet goedkoop zijn om maar gewoon te kunnen blijven meedraaien in de maatschappij?

Ik ben buiten mijn schuld om ziek geworden en heb hier niet om gevraagd. Ik heb niet die immense massa aan vet cellen in mijn benen gestopt en ook niet een ander gevraagd om dit te doen. Barbie heeft er grotendeels zelf voor gekozen om aan zelf medicatie te doen en te kiezen voor bepaalde producten die niet goed voor haar waren om haar problemen weg te krijgen. Dus mensen die er niet voor kiezen om een chronische ziekte te krijgen, moeten het afleggen tegen mensen die zelf hun neus vol stoppen en pillen slikken om het even heel krom en hard te zeggen? Ik vraag mij dan toch ter dege af waar het verschil ligt in uw opinie? En ik denk dat er heel veel vrouwen zijn met lipoedeem die zich nu hetzelfde afvragen. Zijn wij minder en verdienen wij dan niet de zorg die wij verdienen? Legt u mij , en al die andere vrouwen, dit toch eens uit.

Ik gun iedereen de zorg die zij nodig hebben maar laten we dat dan wel eerlijk verdelen. Voor die € 80 000,– die u nu uitgeeft aan het oplossen van de problemen van Barbie, kunt u op zijn minst al 10 vrouwen helpen met lipoedeem in hun benen (als ik uitga van een simpele berekening gebaseerd op mijn eigen kosten). Een simpele conclusie is dus dat u liever 10 vrouwen, die heel graag verder willen in het leven, in de kou laat staan om 1 iemand te helpen die tot op heden niet heeft bewezen dat zij voor de behandeling wil gaan. Is dat niet een beetje krom?

Afgelopen 7 juli is er 14,5 liter lipoedeem vet uit mijn linker bovenbeen gehaald à raison van € 3000,– waarvan ik elke euro zelf heb mogen betalen. De komende maanden volgen er nog 2 operaties met dezelfde kosten. Ik stevende af op invaliditeit en dus een kans op uitval. Een simpele berekening leert mij dat ik op de langere termijn meer zou kosten als ik niets had gedaan en daadwerkelijk invalide was geworden terwijl er operaties zijn die mij letterlijk op de been kunnen houden. Dus levenslange kosten voor de maatschappij wegen niet op tegen een “simpele” € 9000,– vergoeding voor operaties die mij mijn leven weer terug geven en er voor zorgen dat ik nog heel wat jaren kan meedraaien in de maatschappij. Maar u vergoedt liever € 80 000,– voor een periode in een afkick kliniek voor een dame die tot op heden niet heeft bewezen dat zij volledig voor herstel wil gaan?

Beste zorg verzekeraars en zorg instituut Nederland, het gaat mij niet om Barbie maar om de vergoeding, legt u dat mij toch eens uit want ik snap uw beleid niet meer!

Take care!

xoxo

Disclaimer: Verslaving is een ernstige ziekte waar zeker hulp voor nodig is om deze te overwinnen maar er zijn heel veel goede klinieken in Nederland die lang niet zoveel kosten.

Bron afbeelding: Jeffrey en Samantha © Instagram Jeffrey Lake