Selecteer een pagina

Soms heb je van die auteurs waarvan elk boek dat je leest direct een schot in de roos is. Ik heb dat dus met Astrid Harrewijn. Op een dag liep ik tegen een boek van haar aan in de bibliotheek en sindsdien heb ik de meeste van haar boeken gelezen. Ik was dan ook erg benieuwd naar haar laatste boek in de “Vrienden” serie. Een serie boeken over vriendschap en de kunstwereld. Vandaag review ik “Vrienden voor het leven” van Astrid Harrewijn voor jullie.

Vrienden voor het leven – Astrid Harrewijn

Een maand vakantie, misschien zelfs twee. Dat is wat Kiki, succesvol als handige intermediair in de kunstwereld, zich heeft voorgenomen als de spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons eindelijk opent in het Stedelijk. Maar de tentoonstelling ontaardt in een politieke rel, en in plaats van op een tropisch strand belandt Kiki in een achtbaan van gebeurtenissen waar ze geen grip op krijgt.

Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar vrienden en van de trouwe klusjesman, gaat het vanaf dat moment bergafwaarts met haar carrière. Wanneer ze uiteindelijk een tijdje van de radar verdwijnt in een afkick-kliniek, komt ze tot een verhelderend inzicht: ze leeft het leven te snel. Maar om dat te veranderen en the art of slow living écht te leren omarmen, is meer nodig dan goede voornemens alleen.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Astrid Harrewijn heeft een bepaald humor die je pakt. Haar boeken zijn een mengeling van serieuze zaken met een humoristisch randje. Het zijn boeken die gaan over de serieuze zaken van het leven zoals liefde, verlies, volwassen worden, verandering en loslaten. De “Vrienden” serie heeft als basis de kunstwereld waar ieder van de vrienden hun aandeel in hebben en in leven. Dat is wat mij zo aanspreekt in deze boeken. Het mysterie van de kunstwereld is de rode draad in dit boek en humor wordt afgewisseld met vervalsing, provocerende kunstwerken en nieuwe ontdekkingen waardoor het niet zomaar een luchtige roman is. Astrid Harrewijn heeft als middelpunt van deze drieluik een vriendengroep die ieder hun eigen leven hebben en daarbij hun eigen sorres maar toch altijd weer voor elkaar klaar staan in de moeilijke tijden en lange tijd samen wonen in een huis aan de Amsterdamse grachten.

In dit deel is het Kiki haar buurt. De flitsende PR dame van provocerende kunstenaar Jeff Koons. Kiki heeft altijd een jetset leven geleefd en vliegt van hot naar her voordat ze landt in Amsterdam om de tentoonstelling van Jeff Koons te begeleiden. Kiki heeft, net als heel veel mensen in onze maatschappij, haar grenzen continue overschreden en wordt geconfronteerd met een lichaam en hoofd die er klaar mee is waardoor zij gevaarlijke fouten maakt. Nood gedwongen moet zij daarom een stap terug doen en haar oude manier van leven loslaten. Iets wat heel veel mensen zullen herkennen en daarom zijn dit ook zulke fijne boeken om te lezen: je herkent er continue dingen in als lezer waar je zelf ook mee te maken hebt.

Ik werd weer ontzettend blij van dit boek van Astrid Harrewijn en heb hem in een weekend uitgelezen. Mocht je nou nog een leuk kerstcadeau zoeken, dan zou ik alle drie de boeken uit deze serie kopen en cadeau geven. Echt een aanrader!

Kennen jullie de boeken van Astrid Harrewijn? Wat is een boek dat jij zou aanraden voor kerst?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Bron afbeelding: Shutterstock