A man’s point of view: Dé sweet-spot voor vetverbranding

De emotie-eter weet allang dat afvallen niet een kwestie is van beter eten en meer en anders bewegen. Een van de zaken waardoor de emotie-eter dat (bewust of onbewust) weet is tijdens de sweet-spot van vetverlies. Daarmee bedoel ik hét moment op de dag dat de emotie-eter bijna lichte buikhonger ervaart. Lichte buikhonger is overigens niet werkelijke buikhonger hebben, maar gewoon een enkele knor van de maag ervaren. Je voelt je helemaal prima fysiek gezien maar je hebt gewoon zoiets van: Okay, tijd om te eten want daar beneden gebeurt er wat. That’s it.

Vet verlies in volle gang

Het moment dat je een eet verlangen hebt terwijl je nog geen lichte buikhonger ervaart heet nep-honger. Maar dan komt het: zodra je eet op het moment van nep-honger, belemmer je precies het moment van fantastische vetverbranding! Dat moment noem ik de sweet-spot van vetverbranding. Je ervaart nog net geen lichte buikhonger en precies op dat moment worden je vetreserves briljant aangesproken voor energie, dus vetverlies is dan in volle gang.

Maaaaaaaaaaar dat moment, dat moment van perfecte vetverbranding, die sweet-spot is ook een leeg moment voor de emotie-eter. Dat moment is namelijk een gat in zijn of haar dag. En dan ontstaan juist de problemen als dat gat leeg blijft.  De emotie-eter is namelijk gewend om juist dan zijn of haar gemoedstoestand op peil te houden via voedsel. Zodra dus het “medicinale” effect van voedsel wat begint te dempen, wat weg begint te ebben, precies tijdens het moment van nep-honger dus, dan komt eigenlijk het echte leven naar voren. Tja, en wat ga je dan doen als emotie-eter???

Wat doe je als emotie eter?

Ga eens een gesprek aan met emotie-eters of mensen die te dik zijn, bespreek dan eens hun vakantie-ervaringen. Ik kan je vrijwel garanderen dat in de praktijk niet de vakantie in het centrum van hun leven stond maar voedsel! Let maar eens op eet signalen als: “Ja, mijn vakantie was prachtig. Het hotel was all-inclusive dus heerlijk uitgebreid gegeten bij het ontbijt. Er waren ook zoveel opties!”, “Ja prachtige strand hadden we! Heerlijke zon, zee en die overheerlijke cocktails bij een prachtig mooi barretje aan het strand.”. 

Mijn punt is dit: een emotie-eter zoals ik vroeger was in de praktijk, is afhankelijk van voedsel om te “leven”. Compleet extern afhankelijk. Het klinkt zo zwaar om te zeggen maar de emotie-eter kan heel moeilijk,tot gewoonweg niet, lekker leven zonder voedsel. De emotie eter zit dan in een gat tijdens die sweet-spot van vetverbranding. Bij gedragsverandering is de nummer 1 regel: vul het gat op! De emotie-eter vulde steeds het gat op met voedsel, dus wat dan bij geen voedsel?

Leven zonder voedsel

Hoe kun je dus leven zonder voedsel op het moment van de sweet-spot, in de fase dus vlak voor lichte buikhonger? Het antwoord is briljant simpel enerzijds en lastiger anderzijds, want je gaat dan misschien voor het eerst echt nadenken over wat jou werkelijk blij maakt om te leven, zonder voedsel! Wat je gaat doen is dit: maak drie lijsten aan. Een lijst voor de categorie plezier, een lijst voor de categorie ontspanning en de laatste lijst voor de categorie voldoening (zoals de ramen lappen, misschien niet leuk om te doen maar eenmaal ermee klaar geeft het een voldaan gevoel). Vul die lijsten dus in met activiteiten die los staan van voeding én je onmiddellijk kunt en gaat uitvoeren zodra je nep-honger ervaart. En echt onmiddellijk, zoals naar de sportschool gaan of buiten wandelen of gitaar spelen. Denk zorgvuldig na over deze lijsten, want ze kunnen wel eens een belangrijke doorbraak voor je betekenen om werkelijk en blijvend vet te verliezen.

Mark Jensen (blijvend gewichtsverlies coach van emotie-eters)

Credits foto Mark: Barbara van Vliet

Follow my blog with Bloglovin

, , , , , , , , , , , ,

6 Responses to A man’s point of view: Dé sweet-spot voor vetverbranding

 1. Barbara van Vliet 27 juli 2017 at 12:40 #

  Herkenning❤️, en ja, mijn manier is buitenspelen zodra de Sweet-spot zich meldt☺️, heel gauw naar buiten gaan. Douchen of tandenpoetsen werkt ook prima als ik in de avond eet-neigingen krijg btw, alleen minder vetverbranding dan bij het buiten lopen natuurlijk…

  • Mark 27 juli 2017 at 18:28 #

   Allemaal uitstekende manieren Barbara!!!

   🙂

 2. Nesrin 27 juli 2017 at 21:44 #

  Heel mooi geschreven weer Mark. Jij zou jouw artikelen moeten bundelen, er moet een uitgever zijn die hier iets mee wilt!

  • Mark 28 juli 2017 at 09:20 #

   Wauw…thx voor je woorden! Awesome! 🙂

 3. Sonja 28 juli 2017 at 19:25 #

  OMG… ik heb deze week echt een vreselijke vreetweek. Ik heb ook last van mijn hormonen, wat kan ik hieraan doen?
  Ik word soms echt gek, dat ik voor de kasten sta om te eten, echter ivm eetschema hou ik mij in om te schransen (geen snoep, zoet) maar neem ik paprika of zo. Voel me zo schuldig.

  • Mark 4 augustus 2017 at 13:34 #

   Das irritant!! Je lijkt op pure wilskracht te functioneren….das knap van je. Meerdere tricks om je hormonen en trek te balanseren. Slaap! Ontspanning! Vetrijk en voldoende eiwitrijk eten en voldoende vol van tafel gaan! Supplementen kunnen helpen ook bij specifieke hormonale klachten.

   PB me via messenger als je meer info wilt horen?

   Mark

Geef een reactie