A man’s point of view: Het monster van negatieve gedachten stoppen

img_2753

Er zijn gelukkig manieren om je gevoelens te beheersen. Sterker nog, om zelfs goed te voelen! Soms klinkt dat en voelt dat heel, heel, heeeeel moeilijk om te doen. Alsof je de Mount Everest in je ondergoed wil beklimmen. Je denkt dan…nee, je VOELT je dan zo angstig, bedroefd of gestressed, dat je denkt: het kan gewoon niet. Je kunt niet goed voelen over jezelf of over je leven. Mission impossible. Maar toch zeg ik uit eigen ervaring, observaties van mijn cliënten en anderen en wetenschap…het kan!

Verander de gedachte

bd40fd14582c1ff7cbb53a2a04bb9927

Het kan door iets wat gratis is. Het kan door iets wat in overvloed aanwezig is. Het kan door iets wat 24/7 bij je is: je eigen gedachtekeuzen. Onthoud het volgende, als je tenminste moeite hebt met goed voelen over jezelf of over je leven:

 • Verander de gedachte en je verandert direct je gevoel

Het klinkt misschien belachelijk simpel, maar het is waar. En het mooie is…alleen jij bent de baas over jouw eigen gedachten, niemand anders. Niemand, maar dan ook niemand anders kan namelijk in jouw hoofd kruipen en jouw hersens zodanig besturen dat je slachtoffer bent van hun kwade intenties, want YOU ARE IT!

Enerzijds kun je misschien heel kwaad worden door mijn visie, dat jij 100% verantwoordelijk bent voor de ervaringen in je leven. Je kunt het namelijk misschien bevrijdend vinden om lekker de schuld te blijven geven aan de politiek, je baas, je collega, je partner, je ouders, je genen, je ziekte, het weer of die h*fter die je iets verschrikkelijks aandeed. Maar anderzijds is deze visie een godsgeschenk, want deze visie zorgt ervoor dat JIJ verantwoordelijkheid pakt voor jouw eigen gevoelens, i.p.v. de schuld te blijven geven aan anderen (als je dat doet tenminste). Deze visie zorgt er dus voor dat jij de baas bent over je eigen leven. Over 1) je gedachten, en dus 2) over je gevoelens, en dus 3) over je gedrag en tot slot dus ook 4) over de gevolgen in je leven. Over je hele leven dus. YOU ARE IT!

Gedachtenkeuzen

2f9874a53e4a6eebc29f76d8588bb4f0

In de hulpverlening is een bekende uitspraak dat slachtoffers niet bestaan, alleen vrijwilligers. Uiteraard kun je als kind helaas verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt of zelfs als volwassene, en dus daarvan slachtoffer zijn. Maar als volwassene slachtoffer BLIJVEN is een keuze. Je verleden kun je niet veranderen, maar wel hoe je in het heden denkt over het verleden. Als je besluit om helpend of realistisch positief terug te kijken naar het verleden, dan kun je er kracht uit halen i.p.v. pijn en ellende in het nu. Alles, maar dan ook echt alles in jouw leven start met de gedachte over iets. Het verleden is voorbij. Alleen het nu bezit alle kracht. Je kunt dus steeds met een schone lei opnieuw beginnen! Je kunt ook alle gedachten kiezen die je wilt, dus waarom steevast kiezen voor gedachten die jou ellendig doen voelen? Natuurlijk als een dierbare bijvoorbeeld overlijd is dat zacht gezegd niet leuk maar ook je gedachtekeuzen daarin zijn het verschil tussen een gezond lopend rouwproces of een vastgelopen rouwproces.

Okay, wat nu ertegen te doen?

987366355e8f24285d75567995d7247e

Weet eerst dit: het “monster” van negatieve gedachten stoppen is geen eenvoudige klus. Het vraagt toewijding en dan is te doen. Maar dan ook écht te doen. Zie het monster van negatieve gedachten stoppen als een wild paard dat je probeert te temmen. Het wilde paard leefde namelijk jaren en jaren vrij en deed wat hij wilde. Hij of zij was jaren de baas in jouw hoofd. Hij of zij laat zich dus echt niet zomaar temmen. Maar, als jij consequent blijft. Als JIJ consequent keer op keer op keer op keer de negatieve gedachte AFKAPT en direct vervangt voor een tegenovergestelde gedachte, een realistisch positieve gedachte, naar een plek van rust gaat in je hoofd (bijvoorbeeld een vijver of een ander mooi plaatje of plek) of simpelweg, zonder verdere analyse, bijvoorbeeld steeds herhalend zegt: “Hey, het wilde paard probeert mijn leven weer over te nemen”, “Hey, het wilde paard probeert mijn leven weer over te nemen”, “Hey, het wilde paard probeert mijn leven weer over te nemen”, dan word jij de baas. Ja, jij! Jij hebt dan dat wilde paard getemd.

Maar als je ook maar 1 seconde ingaat op die slang valse gedachten, op die paniek en angst gedachten van je oude-ik, het monster van negatieve gedachten of dat wilde paard (hoe je het ook wil noemen), dan heeft die jou te pakken. Als een kat die met een muis speelt. Boem! Je voelt je onmiddellijk slechter en er is een negatieve momentum gestart en het leven werkt op momentum. De mens denkt ongeveer 65.000 gedachten (!) per dag, dus dat negatieve momentum stoppen is van groot belang anders verdrink je in die zee van negatieve gedachten. En dat is JOUW verantwoordelijkheid, want je bent volwassen. De opvoeding is voorbij.

You are it!

Soft dandelion flowers macro border over sky blue background

Soft dandelion flowers macro border over sky blue background

Ja, echt…ik kan het niet vaak genoeg zeggen: YOU ARE IT! Godzijdank.

Een enorm belangrijke tip hierbij is niet alleen je denken te veranderen maar ook je daden aan te laten sluiten bij je manier van denken. Ja, in de praktijk dus uit je comfort zone stappen. De spanning van verandering dus voelen via actie! Want zodra je daden aansluiten bij je authentieke manier van denken, dan ga je over in “zijn”. Je cerebellum, het hersendeel waar je onbewuste in opgeslagen wordt, wordt dan veranderd naar die van een winnaar in het leven. Automatisch ga je dan leven zoals een winnaar in het leven denkt en doet. Een leven van rust, kracht en pracht is dan onvermijdelijk.

Geen verandering zonder spanning…dus lang leve spanning!

Mark Jensen (blijvend gewichtsverlies coach van emotie-eters)

Bron foto Mark: Barbara van Vliet

Follow my blog with Bloglovin

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to A man’s point of view: Het monster van negatieve gedachten stoppen

 1. Barbara van Vliet 29 juni 2017 at 12:09 #

  Mooi geschreven Coach Awesome! “Gevoelens beheersen”, zo mooi gezegd! Ik ben ook bekend met het wilde paard. Mijn wilde paard kan voor spanning zorgen op de, ogenschijnlijk, meest simpele momenten, zoals het ontmoeten van (nieuwe) mensen. Wetende dat je geobserveerd zal worden,er ongemerkt gelet zal worden op houding, lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en al die kleine onhandigheden die mij Barbara maken. BAM! Paard steigert! Want HOE gaat een ander op mij reageren? Ga ik afkeuring zien bijvoorbeeld? Vallen er geen stiltes? Is er wel een klik?

  Een mindfull-vriendinnetje kwam met de volgende wijsheid: ‘Hoe reageert een ander op jou, of hoe reageer jij op een ander? Blijf dicht bij jezelf!’ Dan lijkt opeens toch de externe goedkeuring weer een rol te spelen bedenk ik mij na het lezen van haar bericht. Toch, wellicht helpt het me om de spanning iets meer onder controle te krijgen, het wilde paard iets te temmen…

  Ik zal mijn Out of my comfort zone-tjes hervatten en het wilde paard blijven aanspreken en afkappen. Ook al is de spanning nu nog voor een ander waarneembaar, dat is nu eenmaal wie ik op dit moment ben. Het kan zorgen voor awkward-momentjes maar ondanks bovenstaande ben ik toch trots zijn op mezelf, want ook hier zit progressie in, en hey; we houden van spanning don’t we 😉

  • Mark 30 juni 2017 at 11:42 #

   Yes! Mooi gezegd Barbara!!!

   “Ook al is de spanning nu nog voor een ander waarneembaar, dat is nu eenmaal wie ik op dit moment ben”

   Briljant! Via die vorm van zelfacceptatie kun je weer focussen op je krachten ipv verzanden in wat je niet kan.

 2. Sonja 29 juni 2017 at 19:14 #

  Fijn stukje… ik heb vandaag weer een PMT sessie gehad en kreeg een compliment, aangezien ik gewend bent om negativiteit te ontvangen wist ik niet hoe ik het moest ontvangen en wilde het gelijk al weer naar beneden halen, omdat dit bekender is. Toch zei ik tegen mijn therapeut dat ik het moeilijk vond iets positiefs te krijgen, hoe reageer je er op? Heel simpel… dank je te antwoorden. Ik keek even wat geirriteerd terug, zo simpel?

  • Mark 30 juni 2017 at 11:46 #

   Hai Sonja

   Prachtig antwoord: “dank je!”

   Het mooie is dat je zo iig niet de ander zijn of haar compliment afwijst… En uiteraard maak je dan een start van ontvangen. Het ontvangen van waardering. Dat je dus waardevol bent!

   Thx voor je openheid. Ga zo door!!! 🙂

   Mark

 3. Nesrin 29 juni 2017 at 21:18 #

  Mooi geschreven weer. Ik verander mijn gedachten juist door mijn gevoel weer op de goede stand te zetten. Hoop, dromen en zelfvertrouwen helpen mij hier enorm bij.

  • Mark 30 juni 2017 at 11:49 #

   Hoi Nesrin!

   Wat fijn voor je dat dat werkt voor je! GEVOEL leidt ook tot denken en denken weer tot voelen. Ze vormen een cirkel met elkaar, dus top dat je er een positieve cirkel van kunt maken!

Geef een reactie