A man’s point of view: Hoe verpletter je de sterkste vetverlies blokkeerder?

Bijna de helft van de mensen met (extreem) overgewicht zijn emotie-eters, zoals ik vroeger. Hen helpen met adviezen als: “gewoon minder eten en meer bewegen” is hetzelfde als ineens tegen een automonteur zeggen om een hersenchirurg te worden en een hersentumor te gaan verwijderen. Mission impossible dus. Er komt gewoon veel meer bij kijken dan die 2 belachelijke dooddoeners voor vetverlies. Ik werk daarom eerst met de kapotte “fundamenten” van de emotie-eter en om deze eerst te repareren.  Voordat er wordt gedacht aan overeten voorkomen en meer of anders bewegen.

Bron: Shutterstock

Desondanks is er een kleine groep mensen met (extreem) overgewicht, die biochemisch en hormonaal zo uit balans zijn dat afvallen niet lukt. Ook al doen ze alles tot in de puntjes perfect. Die groep is heel klein, maar bestaat. Als je vermoedens ervan hebt lees dan graag mijn blog tot het einde. Als je er geen last van hebt, lees dan ook graag mijn blog, want er kunnen nuttige aanvullende tips tussen zitten voor nu en wie weet voor later.

Wat blokkeert de vetverbranding?

 Talloze oorzaken kunnen de vetverbranding blokkeren/hinderen. Denk hierbij aan dik makende bijwerkingen van medicatie (dus overleg met je arts voor alternatieven of andere opties), vertraagde schildklieren, teveel oestrogeenaanmaak, metabool syndroom (door met name overeten aan koolhydraten en inactiviteit), slaaptekort of verstoorde darmen door bijvoorbeeld een voedselallergie of –intolerantie. Allemaal goed aan te pakken met doorgaans een grondige verandering in leefstijl en gebruik van supplementen en/of medicatie. Maar naar mijn inziens de koning(in) van alle blokkades van vetverbranding wil ik hieronder bespreken.

#1) Chronische stress!

De emotie-eter wordt gekenmerkt door voedsel gebruiken als coping mechanisme voor stress. De stressbron wordt dus niet aangepakt maar steeds eventjes gedempt met teveel junkfood of overeten. Aangezien problemen en tegenslag bij het leven horen als eb en vloed, is chronische stress helaas een vast onderdeel van de emotie-eter, zolang hij of zij kiest voor die rol. Maar stress is niet iets tussen de oren, stress is 100% lichaam. Een keten van biochemische en hormonale interacties gaan door het lichaam om het baasje klaar te maken voor vechten tegen of vluchten van het gevaar. Bijvoorbeeld via het stresshormoon cortisol en het “arbeidshormoon” adrenaline. Acute stress kan het lichaam prima handelen, maar chronische absoluut niet. Chronische stress put de bijnieren zwaar uit, want die produceren het stresshormoon cortisol.

De gevolgen van chronische stress en één belangrijke oorzaak ervan:

A) Trage schildklier. Door chronische stress draaien de bijnieren overuren t.a.v. de aanmaak van het stresshormoon cortisol, waardoor de werking van de hypofyse in de hersens wordt verstoord. De hypofyse stuurt echter de schildklieren in de keel aan. Gevolg kan een trage schildklier zijn waardoor de vetverbranding in rust (zwaar) wordt verlaagd.

B) Te weinig cortisol/burnout. Uitgeputte bijnieren door chronische stress vormen dé hoofdoorzaak van een burn-out; van een beetje tot totale burn-out. Een burn-out op zichzelf is heel naar door alle vermoeidheidsklachten ervan en ongecontroleerde ontstekingen en ziekten die erdoor naar boven kunnen komen zoals kanker, depressie en fibromyalgie. Een burn-out kan echter ook nog eens een blokkeerder zijn van vetverlies omdat de schildklier erdoor wordt vertraagd (zie punt A boven). Teveel cortisol in het lichaam is niet goed, maar te weinig door uitgeputte bijnieren ook niet. Gelukkig kunnen de bijnieren herstellen, doorgaans is dat een proces van 3 maanden tot 2 jaar.

C) Chronische stress hindert alle vetverbrandingshormonen. Denk hierbij aan verlaging van aanmaak testosteron, groeihormoon, DHEA en schildklierhormonen en verhoging van aanmaak oestrogeen, cortisol en hét vetopslag hormoon insuline.

D) Cortisol werkt verslavend. Cortisol geeft een energieroes…een kick! En doordat het baasje stress ervaart, maakt het lichaam erna extra veel van het feel good stofje endorfine aan. Wat betekent dat je na stress steeds een verhoogde golf van ontspanning door je lichaam ervaart. Ook negatief gedrag dat steeds herhaald wordt, kent beloningen en voordelen, anders zou het nooit herhaald worden. De verslavende high van cortisol is een goed voorbeeld.

E) Cortisol resistentie en insuline resistentie. Steeds veel cortisol aanmaken zorgt vroeg of laat voor cortisol resistentie. Dat betekent dat de ontvangers van het stresshormoon cortisol in het lichaam (cortisolreceptoren) steeds “dover” worden voor cortisol. Er moet dan steeds meer cortisol worden aangemaakt om dezelfde hoeveelheid stress te verwerken. De bijnieren raken dan dus nog sneller en nog meer uitgeput. In het verlengde hiervan stimuleert teveel cortisol aanmaak ook diabetes type 2, door een constant verhoogde bloedsuikerspiegel en dus constant verhoogde aanmaak van insuline.

F) Cortisol slaat vet op in de buik. Ja, je leest het goed. De aanvankelijke “abstractie” stress doet spieren opeten om glucose (energie) van te maken. Het baasje is immers aan het vechten of vluchten van een beer in de grot. Althans dat denkt het lichaam nog steeds door de oertijd, terwijl het baasje in werkelijkheid in het heden “stress” ervaart als deadlines en faalangst. Cortisol verhoogt daardoor steeds de bloedsuikerspiegel en de pancreas (alvleesklier) moet dan steeds een vloedgolf dik makende insuline aanmaken in het bloed om al die bloedsuikers (glucose) te verwerken in de cellen…waaronder in de vetcellen! En vooral in de buikstreek, want die insulinereceptoren zijn extra gevoelig voor het vetopslag hormoon insuline.

G) Cortisol creëert honger. Het baasje heeft namelijk “gevochten” voor zijn of haar leven dus erna ontstaat honger om de verminderde energiereserves door lichamelijke inspanning weer aan te vullen middels voeding…want wie weet gaat het baasje weer vechten of vluchten eerdaags. Maar in het hedendaagse westen is er gelukkig geen oorlog of een beer in de grot. Er is geen werkelijke stress te vinden in bijna alle gevallen. Dus als het baasje “stress” ervaart, zoals een deadline of faalangst, dan is er geen lichamelijke inspanning, maar wel honger.

H) Denken dat je machteloos bent is de sterkste uitputter van de bijnieren. Maar slachtoffers bestaan niet, wel vrijwilligers. Ik ken namelijk werkelijk nul (!) omstandigheden van lichaam of geest die vetverlies blijvend blokkeren. Ik ken wel genoeg mensen met (extreem) overgewicht die door jarenlange frustraties van het jo-jo effect door diëten, begrijpelijk de handdoek in de ring gooien rondom afvallen. Ik zie ze dan helaas de veiligheid van schijnveiligheid opzoeken bij groepen “lotgenoten” op het internet of bij bijeenkomsten. Logisch ook door o.a. alle pijn en verdriet die zij zoals de  meeste emotie-eters steeds meemaakten, door fat-shaming en steeds falen met diëten (want dat blaast zelfvertrouwen en motivatie op). Maar als je de tools weet, vervaagt machteloosheid als sneeuw voor de zon!

Conclusie

Denken dat stress slechts een “abstractie” is in het hoofd, zoals ik jarenlang dacht als emotie-eter, is helaas diepgaande onwetendheid. Schade aan lichaam en geest is dan actief gaande vanaf je huid tot en met je DNA, dag in dag uit. Er zijn gelukkig talloze tools om je emoties te beheersen en fantastische (!) ontspanning te ervaren in je leven. Alleen al 5-10 minuten meditatie per dag doet wetenschappelijk bewezen wonderen. Ik was vroeger zo’n knalharde emotie-eter door “stress”, dat ik je kan garanderen dat het heel goed aan te pakken is. Een bevrijding ontstaat dan en dat voel je…en dat merk je ook duidelijk aan de meetlint.

Maak van de kwaliteit en kwantiteit van je leven geen compromis. Je hebt van beiden maar één.

Mark Jensen

Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via info@markjensen.nl of bel me 06-24553879

Credits foto Mark: Barbara van Vliet

Follow my blog with Bloglovin

, , , , , , , , , , ,

4 Responses to A man’s point of view: Hoe verpletter je de sterkste vetverlies blokkeerder?

 1. Sonja 24 augustus 2017 at 12:56 #

  Ik merk het meteen aan mijn metingen als ik stress gehad heb. Mijn vetpercentage vliegt omhoog.

  • Mark 25 augustus 2017 at 08:05 #

   Ja stress hakt erin! Ook bijvoorbeeld je ontstekingswaarden laten meten na een dagje stress geeft heel ander beeld doorgaans dan na een dag spa oord, meditatie of gewoon lekker chillen.

   Stress is een grote Sonja! Gelukkig valt stress te controleren met de juiste tools.

   Heel fijn weekend!

   Mark

 2. Nesrin 24 augustus 2017 at 23:04 #

  Mooi en helder geschreven weer. Ik wist niet dat er zoveel punten waren die vetverlies blokkeren. Jij zou eigenlijk een boek moeten schrijven, ik denk dat je veel vrouwen ongeacht welk dieet ze (willen) volgen duidelijke taal in huis halen als ze jouw verhalen lezen.

  • Mark 25 augustus 2017 at 08:10 #

   Thx Nesrin voor de super woorden van je. En om eerlijk te zijn denk ik dat figuren als ik inderdaad nodig zijn. Ik kan me zo verbazen dat nog steeds al die aandacht uitgaat naar dieten en fitnesstrends in de media terwijl dat symptoombestrijding is in ongeveer 95% van de gevallen.

   In de toekomst inderdaad zo een boek. Nu eerst verder groeien en bekender worden, zodat die gekte van symptoom bestrijding meer en meer stopt!

   Heel fijn weekend Nesrin,

   Mark

Geef een reactie