A man’s point of view: Ben jij er klaar voor om af te vallen?

fb_img_1495562458121

Ik denk dat alle mensen graag miljonair willen zijn. Mijn vraag is dan wel of het merendeel van die mensen ook bereid zijn om de moeite ervoor te nemen om dat worden. Ik denk het niet.  Een lot uit de loterij halen is misschien wel de hoogste inzet voor de meesten. Hetzelfde geldt min of meer vind ik voor mensen met (extreem) overgewicht. Natuurlijk, als ze zomaar een ideaal gezond gewicht konden krijgen op een magische manier, dan zouden de meesten dat wel willen. Maar helaas werkt afvallen niet zo. Laat staan succesvol blijvend gewichtsverlies. Blijvend gewichtsverlies succesvol creëren vraagt namelijk om twee dingen: kunnen en willen. Kunnen betekent de tools weten om blijvend gewichtsverlies succes te creëren, bijvoorbeeld als emotie-eter of externe eter. Willen betekent dat je of overheersende nadelen ervaart van je (extreme) overgewicht of zelfliefde; dat je bijvoorbeeld uit zelfliefde een prachtige kans aangrijpt om lichamelijk en geestelijk oneindig gezonder te worden. Ben jij klaar om af te vallen?

De wil om af te vallen

9589d091216b9696db4697dffaca2b84

Als je wilt afvallen dan helpt het om te bepalen in welke van onderstaande categorieën jij je bevindt om te ontdekken of je er klaar voor bent. Of je dus echt wilt afvallen…of (nog) niet.

Categorie A

Je hebt mensen met overgewicht of obesitas die ervoor kiezen om in de comfort zone ervan te blijven leven. Niets moet in het leven, ook afvallen niet. Het is misschien nodig maar het is en blijft een vrije keuze. Hun vrije keuze is kiezen voor een lifestyle dat (extreem) overgewicht produceert. Mogelijk dat ze in ontkenning leven over hun probleem van (extreem) overgewicht of mogelijk dat ze bang zijn voor verandering of falen. Hoe dan ook, ze kiezen voor hun comfort zone van overeten, junkfood en/of te weinig beweging. Hun leven, hun vrijheid. Hoe gevaarlijk die keuze ook is. Ze ervaren dus geen problemen met hun lifestyle en overgewicht.

Categorie B

Je hebt mensen met overgewicht of obesitas die ik de zogenaamde “ja, maar” mensen noem. Ze willen wel een authentiek ideaal figuur krijgen MAAR als het puntje bij paaltje komt stellen ze dus verandering uit, gaan ze in de weerstand, bedenken ze excuses of geven ze op als het uiteindelijk te zwaar wordt of te eng aanvoelt allemaal. Deze mensen met (extreem) overgewicht zitten vast in het afwegen van de voor- en nadelen van verandering. Voeding en beweging zullen uiteraard veranderd dienen te worden, maar dat “offer” zijn ze uiteindelijk steeds niet bereid te maken. Immers teveel junkfood, overeten en inactiviteit kennen ook veel voordelen. Ja-maar mensen zijn er dus (nog) niet klaar voor.

Categorie C

Je hebt dan ook de mensen die geen “ja, maar” mensen zijn, maar “ja!” mensen. Ze hebben de keuze gemaakt om te gaan veranderen. Ze willen een authentiek en gezond gewicht behalen en behouden. Ze willen dit omdat ze of voldoende liefde voor zichzelf voelen of omdat de problemen en pijn van hun ongezonde lifestyle en overgewicht overheersen. De nadelen van hun ongezonde lifestyle overheersen dus de voordelen van hun ongezonde lifestyle, en dat beseffen ze. Dat voelen ze! Ze hebben dus een solide basismotivatie om echt te gaan veranderen in de praktijk, want ze hebben hun ogen volledig geopend voor de impact van hun probleem: (extreem) overgewicht. Aanpak van hun probleem is daardoor een nummer 1 prioriteit geworden. Andere prioriteiten mogen bestaan in hun leven, maar die nemen de eerste plek niet over van blijvend gewichtsverlies succes. Die overige prioriteiten delen hoogstens de eerste plek.

Categorie D

Dan heb je tot slot de mensen met (extreem) overgewicht die, zoals de Engelsen dat zeggen: rock bottom hebben behaald in hun leven. Ze zijn aan het eind van hun Latijn. De realiteit van hun overgewicht of obesitas heeft hen zo hard in het gezicht geslagen, dat ze tot alles bereid zijn om te veranderen. De lichamelijke en/of geestelijke problemen van hun lifestyle en overgewicht zijn zo groot, dat ze zeggen: Ik doe wat nodig is. Wat het met me ook kost. Ik doe wat nodig is.

Mijn eigen ervaring

9e91894f9e72496ba971671598acf0dc

Tot slot. Ik ben nu 38 en ik besef inmiddels heel goed dat het leven echt aftikt. Gisteren komt echt niet meer terug en morgen is niet altijd zeker of die komt. Dit klinkt een beetje zwaarmoedig zo zwart op wit lezend, en gelukkig voel ik me zo totaal niet! Maar naar mijn idee spreek ik wel de waarheid. Door te beseffen dat het leven aftikt, heb ik mij juist enorm kunnen gaan focussen op de pracht van het nu, het heden!!! Vroeger zat ik namelijk steeds in het heden vast in de pijn van het verleden of in de angst voor de toekomst. En dat SUCKS! Ik vergat daardoor de pracht van het heden te zien of als die er niet was, dan maakte ik die of anders leerde ik die te maken.

Wat ik eigenlijk wil zeggen, als je in categorie a of b zit, en je hebt (extreem) overgewicht, wil je dan echt doorgaan met je lifestyle? Indien ja, prima. Echt prima, want je bent VRIJ! Maar misschien dat beseffen dat het leven echt aftikt je kan helpen om naar categorie c of d te gaan, en de switch te maken naar een gezonde geest in een gezond lichaam. Iedere dag weer.

Mark Jensen (blijvend gewichtsverlies coach van emotie-eters)

 

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

18 Responses to A man’s point of view: Ben jij er klaar voor om af te vallen?

 1. Darina 1 juni 2017 at 06:55 #

  Een heel goed artikel! Ik val inmiddels in categorie c en dat gaat heel goed 🙂

  • Mark 1 juni 2017 at 08:37 #

   Hoi Darina! Categorie c….dat is de fase van knallen! Mooi dat het zo goed gaat!!!!

   En thx:)

   Mark

 2. Mye 1 juni 2017 at 08:19 #

  Heel lang zat ik in categorie a… Geen ontkenning van overgewicht maar redelijke acceptatie, het voelde veilig en was wie ik was…
  Toen kwam er een moment dat ik bij een dierbare zag hoe gevaarlijk het kon zijn, ik moest van mezelf kiezen voor mijn eigen gezondheid en gunde mijn omgeving en met name mijn kinderen een energiekere moeder/vrouw/vriendin etc die minder grote risico’s liep…

  Nu 83 kilo lichter en alweer bijna een jaar stabiel in gewicht loop ik nog regelmatig tegen valkuilen aan, automatisme, coopingsmechanisme maar mijn lifestyle is echt veranderd en ik kan voeding en beweging nu echt in balans zien. Het is een bevrijding om niet altijd te hoeven dieetdenken…

  • Mark 1 juni 2017 at 08:44 #

   Hoi Mye!

   Dank voor je inspirerende woorden. Van categorie a naar actie omdat je opeens besefte hoe gevaarlijk het kon zijn en je ook meer energie wilde geven aan anderen.
   83 kilo lichter…wauw. wat een prestatie heb jij gecreëerd!!!!

   Geniet van je bevrijding:)

   Mark

 3. Josine 1 juni 2017 at 08:40 #

  Hokjes plaatsen is niet echt mijn ding.. En ik mis categorie E: je hebt vrede met wie je bent. Je hebt er alles aan gedaan, je sport, je eet gezond en toch hou je overgewicht. Je gaat door met gezond leven en hebt je lichaam geaccepteerd zoals deze is.

  • Mark Jensen 1 juni 2017 at 21:03 #

   Hoi Josine! Dat is een fantastische discussie, de categorie e. Mijn eigen mening en ervaring is dat die niet bestaat. Maar dat is uiteraard mijn mening en niet de absolute waarheid of zo.

   Wat ik bij je hoor of denk te horen is dat je wel wil maar niet verder weet hóe in jouw specifieke situatie. Klopt dat? Er bestaat wat dat betreft wél een kleine categorie “e” groep om het zo te noemen en die zijn gewichtsverlies resistent. Dat kan meerdere redenen kennen:

   bijvoorbeeld een flinke hormonale disbalans wat bijvoorbeeld met supplementen valt te corrigeren of een verwijzing naar een hormoon gespecialiseerde natuurdietist of arts.

   Wat ik ook vaak zie is mensen met een zodanige mate van burnout dat hun oververmoeide bijnieren de hypofyse negatief aansturen waardoor vervolgens de schildklieren negatief worden aangestuurd. Gevolg is vertraagde schildklier dus een lagere verbranding in rust! Aanpak van hun vermoeide bijnieren is dan dus nummer 1.

   Ook mensen met voedsel allergieën of intoleranties kunnen een zodanig verzwakt darmsysteem hebben dat hun verbranding ook verzwakt raakt. Gluten en lactose zijn beruchte voorbeelden voor velen.

   Ook zie ik vaak dat mensen teveel of te vaak koolhydraten nemen, waardoor ze simpelweg niet goed hun vetreserves kunnen aanspreken.

   Te weinig inname van verzadigde vetten en omega 9 vetten of simpelweg geen goede multivitamine nemen kan ook de verbranding flink verstoren. Slaaptekort ook!

   Kortom, talloze redenen die allemaal aan te pakken zijn…als je wil tenminste!

   Als je mijn verhaal interessant kun je mij pb’en via FB. Kan ik je aanvullende info geven.

   Mark

   • Josine 7 juni 2017 at 00:18 #

    Hi Mark, bedankt voor je reactie. Helaas heb ik hier geen mail van gehad (het vakje niet aangevinkt, oeps).
    Ik weet zeker dat de categorie E bestaat! Dat er veel dames zich daaronder verschuilen, dat weet ik ook zeker 😉 Ik doelde overigens niet zozeer op mezelf.
    Afvallen is inderdaad iets wat niet alleen maar met voeding en sport te maken heeft, maar met nog veel meer. Dat is namelijk het voornaamste probleem, niet eens zozeer wat je eet of doet. In sommige gevallen wel, maar de meeste mensen weten dat dan wel en verschuilen zich niet achter smoesjes.
    Jammer dat de focus altijd op afvallen ligt en voeding en niet op de andere mogelijke achterliggende problemen zoals hier omschrijft. Daar zou ik graag meer over willen lezen online. Succes! Groetjes, Josine

    • Mark 7 juni 2017 at 20:01 #

     Hoi Josine!

     Ik zal in een volgende blog of blogs daar nader op ingaan!!!

     Wordt vervolgd:)

     Mark

 4. Barbara 1 juni 2017 at 10:45 #

  Mooi geschreven!!

  Eigenlijk zou ik liever achteraf zeggen in welke categorie ik zit, want hey, What if…. Ik mezelf toch teleur stel, overmoedig ben of , oh ja, ‘ eerst zien dan geloven’????

  Out of my comfort-zone dus, Barbara- New Style: Hi, ik ben een C-tje☺️

  @Mye: zo trots jou!!

 5. Sonja 1 juni 2017 at 22:43 #

  Ik heb geen overgewicht, echter herken wel eea wat je hier schrijft. Ik vond mijn 90 kilo al een ramp om te dragen, dus ik besloot 2 jaar gelden (80 kilo) dat er iets moest gebeuren. En nu ben ik 66 kilo met flink wat spieren erbij. Van couchpatatoe naar bodybuilder… yes I can! Oh en ik word dinsdag 49!!!

 6. Mark 1 juni 2017 at 22:53 #

  Vet gaaf! Wat een voorbeeld ben je dan! Mij maakt het nooit uit wat iedereen zijn persoonlijke authentieke en ideale gewicht en figuur is, zolang ze er maar oprecht blij mee zijn. En je klinkt authentiek blij ermee dus top!!!

  En alvast gefeliciteerd;)

  Mark

 7. Nicole 2 juni 2017 at 00:24 #

  Thnx voor de peptalk , ondanks de moeilijke periode waar ik inzit moet ik mezelf gewoon weer een schok onder mijn hol geven en mijn eetpatroon aanpassen en wonderbaarlijk genoeg beginnen met meer eten… en betere keuzes maken.
  Thnx again!!!

  • Mark 2 juni 2017 at 00:56 #

   Your welcome Nicole!!!!!

   Moeilijke periodes zijn soms gewoon stom! Één van de meest waardevolle inzichten en affirmaties die ik hierbij echter gebruik is dat:

   Problemen en tegenslag bij het leven horen als eb en vloed….en briljant ga ik ermee om.

   Dit inzicht oa zorgde ervoor dat emotie-eten bij mij stopte…..als je daar tenminste last van hebt.

   Succes Nicole!

   • Nicole 2 juni 2017 at 09:38 #

    Yes daar heb ik inderdaad enorm last van. Heel stom dat je denkt in eten een soort van troost te vinden terwijl je je daarna daarom juist weer *** voelt. Maar toch weer blijven doen.

    • Mark 2 juni 2017 at 13:22 #

     Heeeeel menselijk. Been there done that een miljard keer…totdat ik beter leerde kennen en weten;)

     Gedrag wordt uitsluitend herhaald als het wordt beloond, op wat voor manier dan ook. Geen beloning of voordeel, geen herhaling. Gelukkig kun je alternatieven bijvoorbeeld verzinnen die niets te maken hebben met voedsel MAAR je wel direct goed doen voelen.

     Zoals accepteren dat problemen echt ook bij het leven en dat ze juist aanpakken een gevoel van succes en overwinning kan geven.

     Of zodra de eetimpuls opkomt onmiddellijk een lijst klaar hebben van niet voedsel gerelateerde alternatieven die je plezier, ontspanning of voldoening geven….en dan onmiddellijk uitvoeren zodra de impuls tot eten/vreten er is. Doe je dit consequent dan voel je én direct goed en je komt niet aan en je creëert een gewoonte. Ook emotie eten is uiteindelijk een gewoonte en een gewoonte doof je met een andere gewoonte.

     Maar tot slot emotie controle leren is ook belangrijk!

     Succes:)

     Mark

 8. Nicole 2 juni 2017 at 22:16 #

  Thnx!
  ik neem het mee

Geef een reactie