Selecteer een pagina

2020 was het jaar waarin thuiswerken een must werd voor heel veel mensen die qua beroep de mogelijkheid hadden om dit vanuit huis te doen. Voor veel mensen was dit best een lastige overgang en ging het ook van de een op de andere dag toen wij in maart het verzoek kregen om zoveel mogelijk thuis te werken. Ik merkte dat veel mensen om mij heen er moeite mee hadden en tegen dingen aanliepen waar ik zelf 2 jaar geleden ook tegenaan liep toen ik na 20 jaar kantoor ineens vanuit huis ging werken. Eind 2018 werd mijn vorige werkgever verkocht aan mijn huidige werkgever. Mijn huidige werkgever zit aan de andere kant van Nederland maar bood eigenlijk gelijk de optie om vanuit huis te werken. Gelukkig heb ik een beroep waar dat bij kan maar na 20 jaar op kantoor, was dit wel een behoorlijke overgang. Inmiddels heb ik de nodige ervaring op het gebied van thuiswerken en nu wij weer het verzoek hebben gekregen om thuis te werken, deel ik vandaag mijn tips met jullie.

Tips om een pro in thuiswerken te worden

Zorg voor een vaste routine en structuur

Het is heel erg verleidelijk om misschien langer in je bed te blijven liggen of in je pyjama achter de computer te schuiven maar het werkt niet mee aan het gevoel van werken. Misschien is het leuk in de eerste week maar als je langer thuis aan het werk bent, is het niet echt een aanrader. Dus sta elke dag op de normale tijd op die je normaal ook zou aanhouden, vervang je reistijd door een uitgebreid ontbijt/ boek lezen/ yoga oefeningen en ga op een vaste tijd aan het werk. Maak gebruik van de mogelijkheden die je hebt maar zorg wel dat je een planning hebt en je echt aan vaste tijden houdt. Thuis is het makkelijker om de grenzen te laten vervagen en pauzes over te slaan maar dat gaat je op een gegeven moment echt opbreken. Dus een keertje langer werken, is echt geen zonde maar waak ervoor dat het continue gebeurt of dat je ineens midden in de nacht aan het werk bent (als je dat normaal natuurlijk niet doet).

Creëer een prettige werkplek

Al twee jaar werk ik inmiddels aan mijn eettafel in de woonkamer. Wellicht niet de beste plek om te werken maar voor mij wel de fijnste plek. Een groot raam, veel licht en niet zoveel afleiding aangezien ik op 6 hoog woon. Ja, ik heb de mogelijkheid tot een apart kantoor maar dat zou aan de galerij kant zijn en ik ken mijzelf, iedere keer als er iemand zou langslopen, zou ik afgeleid zijn of ik moet de hele tijd de gordijnen dicht hebben en dan zit ik in het donker. Dus kies voor jou de plek waar jij je het beste voelt en waar je het beste je werk kunt doen. Ik snap dat dat niet altijd heel erg makkelijk is als je klein woont of een heel groot gezin hebt, probeer toch een plek te vinden waar je kan werken maar ook waar je je werk kunt achterlaten als de werkdag voorbij is. Naast een goede werkplek was voor mij een goede koptelefoon een life saver. De flat waarin ik woon is nogal gehorig en als iedereen thuis is, dan vind ik het soms lastig om mij te concentreren. Ik heb daarom de Clam ANC koptelefoon gekocht van Fresh ’n Rebel. Een koptelefoon met een actieve noise cancellation die dus alle omgevingsgeluiden dempt en die je met bluetooth op je telefoon kunt aansluiten zodat je er ook mee kunt bellen en eventueel naar muziek kunt luisteren. Voor mij echt de perfecte oplossing om geen last te hebben van het rumoer.

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk

Waar je op kantoor wellicht je documenten in een map hebt zitten en af en toe dus een map uit de kast moet trekken, is dat thuis niet altijd mogelijk. Het is maar een klein voorbeeld waar je tegenaan kunt lopen. Probeer het werk dus voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Inventariseer wat je nodig hebt en zorg dat je dit bij je werkplek in de buurt hebt. Voor mij is het heel erg simpel: laptop, catalogus, telefoon en mijn schrijfbenodigdheden voor het noteren van orders. Ook daar heb ik mijn weg in moeten vinden want thuiswerken vraagt gewoon om een andere manier van werken en eerlijk is eerlijk, ik vond het soms ook best lastig om bepaalde handelingen op een andere manier te moeten uitvoeren.

Zorg goed voor jezelf

Het is misschien verleidelijk om anders te gaan eten als je thuis bent of gewoon lekker op de bank te gaan zitten tijdens je pauze terwijl je op je werk misschien altijd een wandeling maakt. Probeer de juiste keuzes te maken, ook als je bank roept of de lekkere dingen in de koelkast. Zorg goed voor jezelf, ook al is de situatie nu anders en wellicht voelt het vreemd. Maak bewuste keuzes qua voeding, beweeg regelmatig, zorg dat je voldoende slaap krijgt (het is leuk om tot 3 uur ’s nachts te Netflixen omdat je toch de volgende dag thuis bent maar het helpt niet mee in je productiviteit) en doe af en toe iets ontspannends. Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Geen een boog kan de gehele dag gespannen staan.

Keep in touch

Thuiswerken kan soms erg eenzaam voelen, helemaal als je alleenstaand bent. Zorg er daarom voor dat je wel in contact blijft met collega’s en je leidinggevende. Nu heb ik de mazzel dat ik in de verkoop zit en dagelijks mijn klanten spreek maar als je een baan hebt waarin dat niet mogelijk is, zorg dan wel dat je met collega’s in contact blijft. Het is makkelijk om te vereenzamen in deze tijd.

Ik snap ook dat het soms lastig is om deze tips te kunnen volgen als je bijvoorbeeld een groot gezin hebt, met meerdere mensen samenwerkt of alleenstaande ouder bent. Het belangrijkste is denk ik om het beste uit de situatie te blijven halen wat mogelijk is voor jou. Het is soms echt lastig en grenzen vervagen bij thuiswerken en veel thuis zijn maar probeer daarin zo innovatief mogelijk te zijn en probeer zo goed mogelijk privé en werk gescheiden te houden.

Werken jullie inmiddels thuis of is dit toch niet mogelijk?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com