Selecteer een pagina

Vorige week maakten wij een radio uitzending over een nieuw initiatief in Zandvoort wat eigenlijk was ontstaan om voedselverspilling tegen te gaan. Een initiatief op Facebook waar je je prakkies die over zijn, kan aanbieden voor mensen om op te halen. Niet alleen voor mensen die weinig geld hebben maar ook voor werkende mensen. De prakkies werden niet alleen een succes, het bleek helaas ook dat er heel wat verborgen armoede is in Zandvoort. De Facebook pagina is inmiddels niet alleen een prakkie pagina meer maar een soort alternatieve voedselbank geworden waar heel veel mensen mee geholpen worden. Het is alleen ontzettend triest om te moeten constateren dat, hoe hard er ook geroepen wordt dat de crisis voorbij is, er toch nog steeds mensen zijn die in armoede leven en soms niet eens te eten hebben.

Sociale controle

Natuurlijk zal er niet alleen in Zandvoort verborgen armoede zijn maar juist in een dorp zou je denken dat er meer sociale controle is en dat mensen beter op hun buren letten. Ik merk zelf ook dat in de flat waarin ik woon het minder is geworden maar toch zijn er nog altijd buren die zich afvragen waar je bent als ze je een tijd niet hebben gezien. Natuurlijk houdt dat niet in dat iedereen ook weer weet wat er achter de voordeur zich afspeelt.

Nu kan ik mij voorstellen dat het in grote steden wat moeilijker is om echt goed te weten wat er daadwerkelijk speelt maar als je weet dat je buurman, die niet goed ter been is, hulp nodig heeft met boodschappen of voor zichzelf komen, waarom zou je hem niet helpen als je zelf wat eten over hebt of toch naar de supermarkt gaat? Het zit hem soms in hele kleine dingetjes waar je vaak iemand ontzettend mee kunt helpen.

Schaamte

Er zijn nog steeds heel veel mensen die hulp nodig hebben. Mensen die misschien in afwachten zijn van hulp met schulden, mensen die precies tussen de wal en het schip vallen maar ook mensen die uit schaamte misschien niet durven aan te geven dat ze het niet redden en hulp nodig hebben. Juist die groep, is de groep die hulp nodig hebben. Niet alleen om de schaamte los te kunnen laten maar ook om gewoon de maand door te kunnen komen en eten te hebben. Er zijn namelijk ontzettend veel redenen waarom mensen in de problemen kunnen zijn gekomen maar niemand zou zonder eten moeten komen te zitten.

Dus mocht er nou net zo’n initiatief bij jou in de buurt lopen en je kan wat missen, doneer het dan. Al is het maar een pak pasta, alle beetjes helpen. Soms is het niet alleen eten wat er nodig is maar ook basale dingen zoals toiletpapier, douchegel of maandverband. Laten we samen ervoor zorgen dat verborgen armoede niet meer nodig is. Mocht je nou in Zandvoort of omgeving wonen, kijk dan eens op de Facebook pagina “prakkie voor Zandvoort e.o.” en als je wat kan missen of hulp nodig hebben, stuur Kim dan zeker een berichtje. Mocht je niet in Zandvoort wonen maar wel benieuwd zijn of er bij jou zulke initiatieven zijn, kijk dan zeker op Facebook of op de lokale media. Alle beetjes helpen immers.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com