Selecteer een pagina

Afgelopen weekend stond ik in een lokaal restaurant waar een wat oudere meneer twee appelgebak bestelde. Meneer was gezegend met een tenger figuur maar toen hem werd gevraagd of hij wellicht slagroom bij zijn appeltaart wilde, zei hij ferm en op een behoorlijk sarcastische manier “nee, van slagroom word je dik” met zijn blik op mij gericht aangezien ik recht in zijn gezichtsveld stond. Op dat moment realiseerde ik mij dat, zolang er nog steeds mensen zijn die dit soort uitspraken doen, we nog heel ver weg zijn van acceptatie en mensen in hun waarde laten zoals ze zijn.

Van appeltaart word je ook dik

Het lag op het puntje van mijn tong om te zeggen dat het niet alleen de slagroom was waar je dik van werd maar dat je ook dik wordt van appeltaart. Maar op dat moment wist ik dat het geen enkele zin had om iets te zeggen en besloot ik mijn energie en goede humeur te sparen. Dit was echt een moment waarop ik mij er ter degen bewust van was dat sommige mensen het niet zullen gaan begrijpen en dat die mensen je energie simpelweg niet waard zijn. Als ik er wat van had gezegd, had ik waarschijnlijk in een discussie terecht gekomen die mij uiteindelijk niets had opgeleverd behalve een dubbele dosis frustraties.ย 

Soms is het niet alleen beter om gewoon te mompelen tegen je telefoon als je iets op social media ziet maar ook in het echte leven is het soms beter om gewoon je mond te houden. Soms is het het gewoon niet waard om iemand op zijn plek te zetten. Natuurlijk zullen er genoeg momenten zijn waarop het wel de moeite waard is om iemand op zijn plek te zetten maar dat zul je snel genoeg merken. Spaar je energie voor dit soort mensen.

Acceptatie begint bij jezelf

Dit weekend bleek maar weer dat we nog heel ver zijn van volledige acceptatie en dat het gewoon okรฉ is om te zijn wie je bent zonder dat mensen daar een oordeel over vellen. Ergens is dat een verdrietige constatering omdat het je weer even met je neus op de feiten drukt dat er altijd mensen zullen zijn die een mening hebben over wie je bent of hoe je eruit ziet en dat wellicht met een domme opmerking duidelijk willen maken. Het maakte mij ook duidelijk dat als je met dit soort opmerkingen wilt omgaan, je heel sterk in je schoenen moet staan en dat kan alleen als je jezelf volledig accepteert met alles wie je bent en wat je hebt. Pas dan weet je dat dit soort mensen en opmerkingen je niet meer kunnen raken omdat je gewoon okรฉ bent met wie je bent.

Wellicht had de slagroom meneer het nog niet door dat acceptatie van anderen, eigenlijk begint bij jezelf en was het zijn eigen struggle die hij op deze manier probeerde te bedekken. Wellicht had hij wel een struggle met zijn gewicht of uiterlijk en was dit zijn bescherm mechanisme. Wellicht was het gewoon onwetendheid. Ik weet het niet en hoop alleen maar dat hij zich wel heel erg bewust was van het feit dat die punt appeltaart die hij naar binnen schoof er ook voor kan zorgen dat je dik wordt.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock