Selecteer een pagina

Podcasts luisteren is een van de dingen die ik graag doe omdat ik er vaak inspiratie uithaal en soms zo’n aha moment heb. Ik vind het heerlijk om podcasts te luisteren als ik in de auto zit of gewoon tijdens een vrij moment. Ik was aangenaam verrast door de podcasts van Monica Geuze en sinds ik de eerste keer deze heb geluisterd, ben ik een groot fan. De afgelopen aflevering had zij Danique van Most Wanted en haar vriend te gast. Danique is zeer succesvol met haar bedrijf Most Wanted en wat mij opviel is dat zij de uitspraak deed dat als je succesvol wilt zijn in iets, je je alleen moet focussen op een ding zodat je daar al je energie in kan stoppen en zorgen dat het een succes wordt. Waarom ik dit een opvallende uitspraak vond, deel ik vandaag met jullie.

Bezige bij

Zoals ik al eerder schreef, was ik iemand die altijd graag druk was en met van alles bezig was. Niets doen stond niet in mijn woordenboek. Doordat ik met zoveel dingen tegelijk bezig was en mijzelf daarmee behoorlijk onder druk zette, kon ik nooit optimaal 100% voor iets gaan. Ik had altijd het gevoel dat ik maar half met dingen bezig was en ook al boekte ik successen, toch kreeg ik er geen goed gevoel van omdat ik voor mijn gevoel maar half er mee bezig was geweest. Je zou misschien denken “maar als je er mee bezig bent en je boekt succes, dan zou je daar toch een goed gevoel bij moeten hebben”. Nee, puur en alleen omdat ik niet het gevoel had dat ik mijzelf 100% had gegeven. De perfectionist in mijn kwam dan ook nog even om de hoek kijken dus die ging er ook nog even met de zweep over maar dat is een ander verhaal.

De afgelopen maanden heb ik heel veel tijd en ruimte gehad om na te denken doordat de rust in mijn leven is terug gekeerd. Of eigenlijk heb ik rust gevonden want na jaren standje overleving was rust niet meer iets wat in mijn woordenboek voor kwam. Nu ik de rust en ruimte heb, vind ik het soms heel erg moeilijk om goed te bepalen waar ik echt blij van word. Ik ben zo gewend om 1001 dingen tegelijkertijd te doen, dat ik eigenlijk niet eens meer goed kan definieren wat ik nou echt leuk vind om te doen. Mede omdat ik altijd alles maar half deed en dus nooit echt vol iets heb beleefd. Bij sommige dingen weet ik nu dat ik het ook deed omdat het maatschappelijk aanvaard was en voor mijn gevoel het er een beetje bij hoorde om te doen. Leven volgens de regels.

Does it spark joy?

Doordat ik alles maar half deed en op de automatische piloot, heb ik mij dus nooit echt bewust de wel bekende Marie Kondo vraag gesteld “does it spark joy?”. En ja, ik weet dat ik die vraag moet stellen als ik ga opruimen maar ik denk ook dat het een vraag is die je jezelf kunt stellen over de dingen die je doet in het leven. Ik weet van mijzelf dat ik geen dingen doe die ik niet leuk vind maar ik weet ook dat ik dingen soms niet voluit doe omdat ik het misschien toch niet zo leuk vind. Wellicht omdat ik gewend ben heel veel dingen half te doen dan dat ik mijzelf oprecht de vraag stel “vind ik dit leuk en maakt het mij blij”.

Daarom raakte de opmerking van Danique mij ook dat als je iets wilt doen en er succes mee wilt hebben, dan moet je je alleen daarop focussen. Het is namelijk iets waar ik de laatste maanden mee bezig ben. De operaties hebben zoveel in werking gezet in mijn hoofd dat ik mij regelmatig heb afgevraagd wil ik dit wel en vind ik het leuk. Along the way werd ik in een soort zwart gat gezogen en voelde ik mij simpelweg blanco. Na jaren van een masker ophebben, dingen doen maar half doen en eigenlijk mijzelf groot houden naar de buitenwereld, vraag ik mij nu af wat ik echt leuk vind om te doen en waar word ik echt blij van? Wat is het dat die joy in mij sparkt en wat is het waar ik succesvol mee wil zijn?

Het voelt een beetje als een midlife crisis dat ik nu mijzelf dit soort vragen ga stellen maar zolang ik over die vragen in rust nadenk en geen gekke dingen ga doen, zal het best meevallen met die midlife crisis.

Gaan jullie voor één ding of doen jullie liever ook 1001 dingen?

Take care!

xoxo

Stock afbeelding: Shutterstock