Inmiddels is het wel duidelijk dat ik geen goede voornemens persoon ben. Al heel wat jaren doe ik het zonder goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar en ik voel mij daar helemaal prima bij. Het is zelfs zo dat ik de afgelopen jaren eigenlijk ook niet echt doelen had omdat ik zo bezig was met mijn gezondheid en het herstellen van operaties. Maar nu ik alles een beetje op de rit heb qua gezondheid, mij een stuk beter voel dan een jaar geleden en eigenlijk gewoon weer zin heb in het leven, is het misschien ook wel tijd om weer over doelen na te gaan denken die ik dit jaar wil bereiken. Nu heb ik de afgelopen weken regelmatig de 22 things for 2022 voorbij zien komen en hoewel ik nog niet aan de 22 dingen ben die ik dit jaar wil doen of bereiken, is er wel 1 ding die als een rode draad voorbij blijft komen.
Eten, eten, eten
Vorig jaar heb ik de stap gezet om een aantal dingen uit te gaan zoeken die te maken hebben met mijn gewicht en eetpatroon. Het is een enorme puzzel waar je niet van de een op de andere dag een antwoord op gaat hebben maar die je stukje bij beetje ontrafelt. Een van de dingen waar ik tegenaan loop is voeding. Ik vind het namelijk echt heel erg lastig om iedere dag te bedenken wat ik zal gaan eten ’s avonds en dit is vast niet iets waarbij ik de enige ben die daar tegenaan loopt. Een van de dingen die ik dit jaar wil bereiken is een manier te vinden om dit stukje makkelijker te maken voor mijzelf.
Het zit hem voor mij niet alleen in de inspiratie wat te gaan eten maar ook in het makkelijker maken van de voorbereiding. Nu heb ik al vaker nagedacht over een slow cooker of een air fryer (ja, ik ben waarschijnlijk de enige in Nederland die nog geen air fryer heeft) maar is er steeds weer iets waardoor ik mij tegen laat houden om een apparaat aan te schaffen. Ik weet niet wat het is maar ergens vraag ik mijzelf ook continue dan weer af of het wel de moeite waard is en of het mij wel gaat helpen in het makkelijker maken van de voorbereiding van mijn avondeten.
Stapje voor stapje
Normaal gesproken ben ik niet iemand die eindeloos geduld heeft als het gaat om veranderingen. Als ik iets bedacht heb dat ik wil veranderen, dan wil ik het eigenlijk gewoon meteen veranderen. Helemaal als het om iets gaat waar ik al langer mee worstel. Maar het afgelopen half jaar ben ik mij wel bewust geworden dat er meer haken en ogen zitten aan het veranderen van mijn eetpatroon. Het is iets waarbij ik keihard met mijn neus op de feiten werd gedrukt toen ik begon aan mijn traject vorig jaar juni. Ik werd geconfronteerd met overtuigingen waarvan ik eigenlijk dacht dat ze er niet meer waren en dat was best lastig.
Het lijkt mij dan ook een mooi punt om komend jaar aan te werken. Meer rust creëren in het stukje voeding, nieuwe dingen uitproberen die wellicht voor mij wel gaan werken en vooral weer plezier krijgen in het voorbereiden en koken. Gelukkig heb ik nog een heel jaar voor mij om hieraan te werken en stapje voor stapje de rode draad door te gaan knippen.
Wat is een punt waar jullie dit jaar aan willen gaan werken?
Take care!
Xoxo
Bron afbeeldingen: Unsplash.com
Ik heb vooralsnog geen punten maar ga over 2 weken met de nieuwe baan beginnen en wil dit wel vanaf het begin goed aanpakken en duidelijk(er) grenzen aan gaan geven als dat nodig mocht zijn 😉
Ik ben ook niet iemand die echt de hele dag bezig wil zijn met wat ik ga klaarmaken. Maar ik wil wel elke avond het liefst iets lekkers eten wat we zelf gekookt hebben (of soms opgewarmd hebben, dat ook). Dus we hebben nu een aantal thema avonden. Dat beperkt de keuze zonder dat we aan een saai patroon vast zitten. Zo eten we op vrijdag flammkuchen: en daar kun je enorm me varieren. Voor ons doen we er eigenlijk veel te veel groenten op en er blijven veel vettet onderdelen af. Maar als we er een keertje een uien en kaas fl;ammkuchen van willen maken, dan kan dat. En een andere keer: asperges en zalm. Of een hele zak italiaanse roerbakgroenten er op gooien. Een ander thema is curries, of soep en brood, of maaltijdsalade. Zo weten we wat we gaan eten, we hebben flexibiliteit en vallen bijna niet terug op snel iets makkelijkers (en vaak ook ongezonders) halen.
Jij vindt je eigen ding en weg daar ook wel in! Iets wat voor jou werkt, in jouw situatie. (Maar een airfyer op zich als je al een oven hebt: waarom zou je dan zo’n sta in de weg op je aanrecht zetten? Je gaat er niet ineens gezonder van koken. De airfrer is net zo goed in het bakken van worstenbroodjes en croissantjes als worteltjes en broccoli.)
Mijn punt voor dit jaar is eigenlijk dat ik mijn eigen bedrijf echt van de grond wil krijgen. Dus daar gaat mijn focus naar uit. Spannend, hard werk en beetje buiten mijn comfortzone komen.