Selecteer een pagina

Maandag werd duidelijk dat de komende weken voor ons allemaal zware weken zullen zijn. Maar voor een grote groep Nederlanders was deze tijd al een ontzettend moeilijke tijd om verschillende redenen. De een is alleen, de ander heeft misschien weinig geld en dan heb je ook nog de mensen die mentaal worstelen met deze periode. Juist de tijd die draait om gezelligheid en met elkaar zijn, is voor sommige mensen de moeilijkste tijd van het jaar. Of dat nou is omdat ze al het hele jaar alleen thuis zitten. Of de mensen die het financieel gezien al zwaar hadden en nu nog eens extra geconfronteerd worden met hun financiële situatie. Of de mensen die het mentaal moeilijk hebben en deze periode nog extra geconfronteerd hiermee worden. Voor iedereen is dit een moeilijke tijd maar er zijn groepen die het nu moeilijker hebben en waar wat extra aandacht naar toe mag. We hebben nu allemaal wat licht en aandacht nodig maar sommige mensen net wat meer.

Dankbaarheid

Hoe donker deze tijd misschien ook voelt, sta eens stil bij wat je wel hebt ipv wat je niet hebt. Ja, het is vervelend dat we nu in een lock down zitten maar je zit wel in je huis, misschien lees je dit wel op je telefoon of laptop en grote kans dat je koelkast ook gevuld is. In plaats van altijd te kijken naar wat je niet hebt en wat je niet kan, wordt het leven echt niet beter op. Wees blij dat we nog wel naar de supermarkt kunnen en dat we dat niet hoeven te doen met een briefje in onze hand zoals ze dat in Spanje deden tijdens de lockdown. Wees blij dat je de luxe hebt van een tv, YouTube en misschien een abonnement op Netflix of Videoland. Ja, het is vervelend deze tijd maar kijk eens om je heen en wees dankbaar voor wat je hebt.

Een jaar geleden zat ik op de bank met een gebroken arm die niet wilde genezen. Al voordat het woord lock down was uitgesproken, zat ik al in een eigen lock down. Het voelde toen voor mij ontzettend uitzichtloos omdat ik niets kon. Ik voelde mij boos, verdrietig en enorm gefrustreerd omdat ik letterlijk beperkt werd in het leven door mijn arm. Maar ik had wel mijn werk en dus mijn afleiding, ik had mijn familie en vrienden die regelmatig checkten hoe het met mij ging en dwongen om de deur uit te gaan, ik had een gevulde koelkast en ik was thuis. Hoe boos en gefrustreerd ik ook was, ik bleef wel kijken naar wat ik wel had en als ik een baal dag had, dan had ik een baal dag. Maar door te kijken wat ik wel had en daar ook echt dankbaar voor te zijn, kon ik mijzelf door de donkere periode heen slepen.

Random Act of Kindness

In deze tijd hebben wij elkaar nodig. Kijk om je heen of er wellicht een oudere buurvrouw is die je hulp kan gebruiken met boodschappen doen. Of dat ene gezin dat bij je in de wijk woont waarvan je weet dat ze het financieel moeilijker hebben. Of dat ene familielid waarvan je weet dat die het moeilijk heeft. Of die ene vriend of vriendin die hun werk zijn verloren of zaak hebben moeten sluiten. Laten we in deze periode elkaar helpen en vooral steunen. Laten we de horeca en middenstand helpen en steunen. Laten we vooral niet heel erg gek gaan doen en weer gaan hamsteren want het is niet nodig en uiteindelijk tref je daar andere mensen keihard mee.

Doe iets aardigs voor iemand waarvan je weet dat ze het nodig hebben. Koop bij de lokale middenstand ipv de grote online warenhuizen. Bestel een avondje eten bij de lokale horeca. Haal een keer wat extra boodschappen en geef die aan mensen waarvan je weet dat ze het kunnen gebruiken. Stuur een extra kaartje of brief naar iemand waarvan je weet dat ze al een tijd alleen thuis zitten. Leg een cadeautje voor de deur bij iemand die wel een glimlach kan gebruiken. Kijk of je een goed doel kan steunen zoals de Voedselbank of een daklozenopvang. Het hoeft niet groot te zijn maar het zit hem juist in de kleine dingen die net even die glimlach op iemands gezicht toveren. Laten we van deze periode voor iedereen een fijne periode maken en laten we er vooral voor elkaar zijn. Juist nu hebben we elkaar nodig.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com