Selecteer een pagina

Mijn benen blijven de gemoederen bezig houden in 2019. Elke week weer zijn er heel wat mensen met mijn benen bezig en ikzelf natuurlijk ook. Fysiotherapeuten, huidtherapeuten en natuurlijk artsen want ik blijf onder controle staan. Mede door “ het onbekende”  wat gepaard gaat met de liposucties voor lipoedeem, is het soms pionieren voor ons allemaal. Ik, die eigenlijk allang niet meer met mijn benen bezig wilde zijn, ben nu elke dag bezig met mijn benen. Na mijn controle afspraak in het ziekenhuis afgelopen zaterdag, weet ik nu al dat in 2019 mijn benen ook nog een hot topic gaan zijn.

Positieve vooruitzichten

Hoewel ik tegen veel onzekerheden aanloop als het gaat om mijn benen, was het gesprek van afgelopen zaterdag heel erg hoopgevend. Door het enorme volume wat er jarenlang in mijn benen heeft gezeten, heeft mijn huid natuurlijk ook een flinke klap gekregen. Hoewel ik gelukkig een hele elastische huid heb, heb ik toch te maken met zwaartekracht. Gelukkig valt het mee maar er zullen wel wat correcties uitgevoerd moeten worden. Het fijne is om dan een arts te hebben die daarin meedenkt en denkt in oplossingen. Ik had namelijk alweer een kostenplaatje zitten maken in mijn hoofd voor eventuele correcties en zag alweer een hoop obstakels op de weg maar gelukkig heeft Dr. Plusje een oplossing voor dat probleem en dat geeft weer hoop.

Dankzij de operaties heb ik mijn leven weer terug en daar ben ik nog elke dag dankbaar voor. Ik kan weer lopen, ik kan weer sporten (onder begeleiding) en ik kan weer gewoon op een barkruk of in een terrasstoel zitten. Dingen die ik allemaal niet meer kon of deed. Elke dag is er wel weer iets waardoor ik mij besef hoe belangrijk deze operaties waren en wat een mooi vooruitzicht ik heb nu ik weer zoveel kan. Voor mij waren de operaties niet alleen nodig om mijn mobiliteit terug te krijgen maar ook mijn plezier in het leven terug te krijgen. Vooral de laatste twee jaar voor de operaties heb ik het heel zwaar gehad geestelijk gezien en als ik nu zie hoe ik in het leven sta, snap ik nog steeds niet waarom het Zorg instituut niet inziet wat een impact een ziekte als lipoedeem heeft.

Onzekerheden en twijfels

Waar ik een half jaar geleden geen flauw benul had waar ik aan begon en waar ik tegen aan zou lopen, sta ik nu weer voor een periode waarin ik geen flauw benul heb wat er gaat gebeuren. Na de zomer wordt er pas een beslissing genomen over wat er gaat gebeuren qua hersteloperaties en eventueel nog nodige operaties om lipoedeem cellen op andere plekken weg te halen. Het blijft immers een chronische ziekte en het is mogelijk dat de cellen zich op andere plekken gaan nestelen. Dat is ook een van mijn grootste onzekerheden op dit moment: wat gaat mijn lichaam doen en wat kan ik zelf doen om “ de schade”  zoveel mogelijk te beperken zodat ik straks niet weer voor nieuwe operaties kom te staan?

Mijn lichaam heeft jarenlang moeten dealen met de enorme ophoping van lipoedeem cellen in mijn benen. Natuurlijk beperkte dit mijn mobiliteit maar het heeft ook invloed gehad op mijn lymfesysteem. Neem daarbij dat er bij de operaties ook schade wordt aangericht aan het weefsel, zenuwen en vaten onder de huid waardoor er nieuwe verbindingen gemaakt moeten worden en alles weer op gang moet komen. Op dit moment houd ik heel veel vocht vast in mijn benen (en lichaam) en gelukkig is dit niets ernstigs maar er moeten wel maatregelen worden genomen om alles weer in werking te krijgen. De operaties waren het begin en nu is het noodzaak om door te pakken. Hoewel het veel onzekerheden en nieuwe twijfels geeft, blijf ik elke dag dankbaar voor alles wat er afgelopen maanden is veranderd en hoeveel ik weer kan. 2019 heeft nog een heleboel voor mij in petto en wij zijn pas in februari ;-).

Hoe is jullie 2019 tot nu toe en hebben jullie vooruitzichten waar je naar uitkijkt?

Take care!

xoxo

Bron stock foto: Shutterstock