Selecteer een pagina

Het is geen groot geheim dat ik jarenlang heb gestruggled met een eetstoornis. In 2015 besloot ik een laatste poging tot een behandeling te doen en leerde toen om volgens een eet plan te gaan eten. Sinds 2015 eet ik dus al volgens hetzelfde eet plan en houd ik de structuur in mijn dagen als het gaat om eten. Ik weet wanneer ik moet eten en ik weet ook dat als ik daar vanaf wijk dat ik een kans heb op een relapse. Het plan geeft mij simpelweg zekerheid en structuur maar ongemerkt heb ik heel wat regels voor de eet momenten opgesteld. Sinds ik na de laatste operatie in oktober 2018 bijna niets kon eten door de zware antibiotica die ik moest slikken, begon ik mij te realiseren dat mijn eet regels waren gebaseerd op mijn eigen overtuigingen. De laatste maanden ben ik, weliswaar met vallen en opstaan, deze regels aan het doorbreken.

Break the rules

Even een kleine disclaimer voordat ik verder ga met schrijven, ik ga hier niet schrijven over mijn eet plan of welke voedingsmiddelen ik kies want iedereen is anders en dit plan is een plan waar ik mij goed bij voel.

Aan mijn eet momenten had ik altijd bepaalde voedingsmiddelen gekoppeld. Zo had ik voor ieder eet moment een aantal voedingsmiddelen die ik kon afwisselen. Onbewust waren deze voedingsmiddelen voort gekomen uit mijn eigen regels en overtuigingen. Ik was er altijd vrij rigide in wat ik op welk moment at en ik kon moeilijk afwijken van deze regels omdat het dan niet meer klopte. Helaas horen dit soort regels ook tot een eetstoornis en zijn soms moeilijk om te doorbreken door mijn eigen overtuigingen en gedachten.

Na de operaties was eten niet mijn belangrijkste zorg. Ik moest wel blijven eten maar omdat ik vaak geen trek had, at ik waar ik behoefte aan had en soms was dat dus niet volgens mijn eigen regels. Hoewel ik mijn gevoel volgde, zorgde het soms ook voor wat paniek momenten want de eetstoornis ligt altijd op de loer op zulke momenten. Toch zette ik door om meer naar mijn intuïtie te luisteren als het ging om eten. Als ik zin had om biefstuk als lunch te eten, dan deed ik dat. Helemaal na de operaties had ik een enorme drang om biefstuk te eten. Ook al klopte het niet in het plaatje van mijn plan en regels, toch deed ik het en begon zo mijn eigen regels te doorbreken.

Doorbraak

De doorbraak kwam afgelopen weekend. Een heel druk weekend waarin ik in de ochtend soms liever koos voor lang uitslapen zodat ik fit aan de dag kon beginnen en dus mijn eigen planning in de war gooide. Toen kwam daar ook nog het moment waarop ik veel meer zin had in een groene smoothie voor ontbijt dan mijn standaard ontbijt en ik het ook gewoon deed. De reden waarom ik nooit koos voor een groene smoothie als ontbijt was omdat ik de strikte regel had dat ontbijt “voldoende” moet zijn en voor mijn gevoel een groene smoothie dat niet deed en stel je voor dat ik honger kreeg voor het volgende eet moment. Toch koos ik ervoor en ik alles wat ik ooit had bedacht over waarom een groene smoothie niet oké was als ontbijt, kon ik uiteindelijk aan de kant schuiven want ik had nergens last van en kwam de dag prima door. Ook qua planning want ook al gooide ik de boel overhoop door later te eten, ik pakte het gewoon weer op gedurende de dag.

Ik weet heel goed dat de regels en overtuigingen die ik heb rondom eten, gevoed worden door de eetstoornis want onder de horizon ligt hij altijd op de loer en probeert zijn controle te behouden. Hoewel de controle los laten door mijn eigen regels te overtreden soms best spannend is, is het ook een enorme overwinning als ik weer een regel doorbreek en gewoon die groene smoothie als ontbijt neem. Hoewel ik de antibiotica en het niet kunnen eten echt heb vervloekt (misschien ook wel een beetje uit angst dat het eten verder dan niet goed zou gaan), heeft het feit dat ik even niet kon eten er nu wel voor gezorgd dat ik mijn “eet” regels aan het verbreken ben en een stuk relaxter met eten begin om te gaan.

Welke regels zouden jullie mogen doorbreken?

Take care!

xoxo