Selecteer een pagina

Afgelopen twee weken hebben wij in het radio programma “Zandvoort aan het Woord” het onderwerp schulden besproken. Er was zoveel te bespreken dat wij er twee afleveringen van konden maken waarbij ons uitgangspunt de nieuwe campagne van de overheid “Kom uit je schuld” was. Niet alleen konden wij onze eigen ervaringen delen maar hadden wij ook een aflevering met professionals uit onze eigen gemeente en kwam ik er zo achter dat er gelukkig inmiddels heel veel is veranderd aan het traject schuldhulpverlening. Ik denk wel dat de belangrijkste boodschap was dat je je niet hoeft te schamen als je schulden hebt maar dat het allerbelangrijkste is dat je er voor uitkomt, hoe moeilijk dat ook is. Hoewel deze campagne gericht is op schulden, denk ik dat er heel veel onderwerpen zijn waar mensen zich voor zullen schamen en waar ze niet vooruit durven komen. Maar juist die schaamte zorgt er voor dat het vaak alleen maar erger wordt uiteindelijk.

Schaamte

Helaas ben ik een ervaringsdeskundige als het gaat om het hebben van schulden en het schuldhulpverleningstraject. Ik zeg helaas omdat als ik 1 ding in mijn leven over zou mogen doen, dit toch wel hoog op mijn lijstje staat. Een van de redenen waarom het heel lang heeft geduurd voordat ik hulp zocht, was omdat ik mij er ontzettend voor schaamde dat ik zo’n puinhoop van mijn leven had gemaakt. De gedachte dat ik een gezond verstand had en een simpele administratie toch gewoon moest kunnen bijhouden, bleven door mijn hoofd gaan en dat maakte er juist voor dat ik mij er steeds meer voor ging schamen. Doordat ik mij schaamde, werd de lading steeds groter en stak ik steeds dieper mijn kop in het zand. Een soort verkeerde vicieuze cirkel die de problematiek alleen maar verergerde en het probleem steeds groter maakte. Niet alleen schaamde ik mij voor de rotzooi die ik had veroorzaakt maar ik schaamde mij ook voor de hulpvraag die ik moest stellen. Ik moest simpelweg toegeven dat ik het niet meer alleen kon oplossen en dat ik het niet meer wist.

Het grappige is dus wel dat ik mij totaal niet schaam voor het schuldhulpverleningstraject waarin ik heb gezeten en daar kan ik ook gewoon over praten. Het zijn namelijk hele waardevolle en vooral leerzame jaren geweest waar ik nog steeds ontzettend dankbaar voor ben dat ik die heb mee gemaakt. Dat klinkt misschien gek want het waren ontzettend zware jaren maar het waren ook jaren waarin ik de kans kreeg om op adem te komen, nieuwe manieren aan te leren en vooral de waarde van geld te leren. Ik ben vooral heel erg dankbaar dat er in Nederland de mogelijkheid is om op deze manier je fouten goed te maken. Het is geen makkelijk traject maar het is wel een traject wat je de kans biedt op een nieuwe start met een schone lei.

Coming out

De meeste mensen in de schulden zitten vaak 5 jaar in een probleem situatie voordat zij pas gaan praten over de schulden die zij hebben. Puur en alleen door schaamte of het nog steeds zelf willen oplossen. Als ik eerder mijn “schulden coming out” had gehad, dan had ik heel wat jaren ellende kunnen overslaan en was ik gewoon eerder geholpen. Het was mijn eigen koppigheid en eigenwijsheid die dit tegenhielden want jarenlang dacht ik dat ik het wel zelf kon oplossen. Believe me, de eerste stap zetten naar hulp is de aller moeilijkste maar er zijn genoeg mensen en instanties die je kunnen helpen met het terugkrijgen van overzicht of helpen met het zoeken naar een oplossing. Soms is die oplossing makkelijker dan je denkt en is het alleen het overzicht wat je terug moet krijgen.

Of het nou is dat je schulden hebt of iets hebt gedaan waar je je schuldig over voelt of iets anders wat je belemmert in het leven, probeer het te uiten en praat er over. Het gaat je helpen om dat op te lossen wat er speelt en het geeft je de ruimte om weer te kunnen ademen zonder dat je continue met een geheim rondloopt. En mocht je nou hulp nodig hebben bij het oplossen van schulden, ga dan zeker even naar de pagina Kom uit je schuld voor meer informatie.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock