Selecteer een pagina

Het afgelopen jaar was voor mij een beetje een “egoïstisch” jaar. Alles stond voor mij in het teken van herstellen en (letterlijk en figuurlijk) een nieuwe balans vinden in mijn leven. Niet alleen de operaties zorgden voor een enorme verandering in mijn leven maar ook mijn werk en nieuwe bestuursfunctie binnen de patiëntenvereniging voor lipoedeem en lymfoedeem patiënten, zorgde voor veel verandering in mijn leven. Het zorgde ervoor dat mijn focus grotendeels op mijzelf gericht was en ik vrij weinig ruimte had voor anderen in mijn leven. Onbewust toch een bewuste keuze en eentje die misschien nog wel even duurt. Niet altijd makkelijk voor de mensen om mij heen maar na een jaar realiseer ik mij wel, dat de mensen die belangrijk voor mij zijn nog altijd naast mij staan. Vriendschap is soms een relatief begrip maar na een moeilijke periode, realiseer je je wie je echte vrienden zijn.

Onvoorwaardelijke liefde

De liefde van mijn ouders is onvoorwaardelijk en zonder hen had ik het dit jaar nooit gered. Hoewel ik inmiddels 40 ben, is het een simpel feit dat ik het zonder mijn ouders heel vaak niet had gered in mijn leven. Hoewel ze mij inmiddels al 1000x achter het behang geplakt zullen hebben, blijft hun liefde onvoorwaardelijk. Voor vrienden is dat soms natuurlijk een ander verhaal. Vrienden kies je namelijk zelf en soms blijkt degene die je hebt gekozen als vriend, niet de vriend te zijn die je voor ogen had en vaak kom je daarachter op momenten dat het niet makkelijk in je leven is.

Na een pittig jaar, weet ik nu op wie ik kan bouwen en wie er altijd onvoorwaardelijk zullen zijn. Vrienden met wie ik ups and downs heb gehad, met wie ik periodes heb gehad dat er geen contact was maar die er nu gewoon nog zijn en er onvoorwaardelijk zijn op de goede en slechte momenten. Des te ouder ik word, des te meer realiseer ik mij dat ik juist deze mensen mag koesteren omdat zij zijn blijven staan op de momenten dat ik misschien niet op mijn allerleukst was.

Embrace your tribe

Mijn kijk op het leven is het afgelopen jaar flink veranderd. Ik ben mij veel bewuster van wat ik belangrijk vind maar ook wie ik belangrijk vind. Waar ik vroeger soms nog wel eens struggelde met vriendschappen en of iemand wel de persoon was met wie ik een vriendschap wilde, nu weet ik precies wat ik belangrijk vind en hoe een vriendschap voor mij eruit mag zien. Het maakt daardoor dat ik makkelijker in vriendschappen sta maar ook sneller de stekker uit iets kan trekken waar ik mij niet goed bij voel zonder mij daar schuldig over te voelen.

Hoewel een moeilijke periode soms niet altijd leuk is, is het denk ik wel goed om er af en toe eentje te hebben zodat je weer even terug naar je basis kunt en je een nieuwe evaluatie kunt maken wat nou daadwerkelijk belangrijk is voor jou. Niet alleen als het gaat om je leven maar ook om de mensen met wie je je omringt. Af en toe is het goed om een grote schoonmaak te doen en die bezem eens door je leven te halen. Maar als je dat hebt gedaan, omhels dan ook dat en diegene die er nog zijn. Koester, heb lief en geniet van alle mooie momenten met familie en vrienden.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: shutterstock