Selecteer een pagina

Het is pas woensdag maar de afgelopen dagen gebeurde er heel veel en heb ik inmiddels heel veel vragen. Vragen zoals wat is er aan de hand met Jan Smit, gaat Monique André echt terugnemen en wat is er tussen Rico en Yolanthe. Echt life questions die de afgelopen dagen door mijn hoofd gingen. Maar er was een bericht waar ik ontzettend van schrok en die nog veel meer vragen bij mij opriep. Er is namelijk een 22-jarige hockeyster die aan een flinke portie bodyshaming heeft gedaan toen zij een bericht naar haar vriend wilde sturen over een Argentijnse fan die ze een dikke trol noemde maar die uiteindelijk in de inbox van “die dikke trol” belande. Hoe interessant ik de soap rondom André en Bridget ook vind, ik heb meer vragen over dit stukje pure en keiharde bodyshaming vanuit twee topsporters die eigenlijk rolmodellen horen te zijn.

Beetje dom

Het kan iedereen een keer overkomen dat je een berichtje naar de verkeerde persoon stuurt. Dat kan. Maar als je een topsporter bent, dan denk je toch dat je 10x dubbel checkt naar wie je een berichtje stuurt. En helemaal een berichtje waarin je een fan een “dikke trol” noemt. Dat zou je denken. Je zou denken dat deze mensen een media training hebben gehad. Dat ze zich bewust zijn van het feit dat ze in een positie zitten als topsporters waarin ze een rolmodel zijn en mensen tegen ze opkijken. Dat ze de steun van fans nodig hebben tijdens moeilijke wedstrijden en dat je dus niet iemand dikke trol kan noemen.

Allemaal dingen waar ik vragen over heb maar waar ik nog meer vragen over heb, is hoe het kan dat deze hockey speelster en haar vriend zich slachtoffer voelen van de situatie en zich drukker maken om zichzelf dan om de uitspraken die ze hebben gedaan? Waarom deze arrogantie en niet het besef dat het niet oké is dat je iemand een dikke trol noemt? Helemaal iemand die een universitaire studie Gezondheid en Leven doet en dus straks in de zorg aan de slag gaat. Ga je dan ook zo met patiënten om?

Nederigheid

Niet alleen dit stel zou diep door het stof moeten gaan maar ook de Nederlandse Hockey Bond want die slingerde een tweet de wereld in waarin ze afstand namen van de uitspraken van hun spelers. Spelers die een voorbeeld functie hebben en zich conform een gedragsvorm dienen te gedragen. Spelers die onderdeel zijn van de bond en straks misschien wel ons land moeten vertegenwoordigen. Moeten wij dan juichen als zij de Olympische Spelen winnen terwijl we in ons achterhoofd weten hoe minderwaardig ze over andere mensen spraken en aan online pesten doen? Waarvan de bond net doet alsof het niet zo belangrijk is en ze eigenlijk een carte blanche geven?

Een fout kun je maken maar geef de fout dan toe en ga niet in een arrogante attitude zitten dat je je een slachtoffer voelt terwijl je jezelf gedraagt als een bullie. De consequenties van dit gedrag kunnen namelijk grote consequenties hebben. Online pesten heeft inmiddels al voor heel wat slachtoffers gezorgd en je weet nooit het verhaal achter de persoon. Helemaal mensen in een voorbeeldfunctie zouden zich daar bewust van moeten zijn want iemand een dikke trol noemen is not done.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com