Selecteer een pagina

In 2020 doe ik niet aan goede voornemens, heb ik geen doelen of wilde plannen en ben ik al helemaal niet van plan om een new me te worden. Maar toch is er wel iets wat ik dit jaar wil veranderen en dat is een aantal van mijn zelf opgebouwde gewoonten doorbreken. Je kent ze wel “van die dingen die je moet van jezelf” en die uiteindelijk een gewoonte zijn geworden. Misschien kan ik het beter van ” het moeten” afkomen noemen want ik merk dat ik daarmee vaak mijzelf in de weg zit.

Moeten is streven naar perfectie

Eigenlijk is moeten een vorm van perfectionisme. Als je van jezelf bijvoorbeeld elke dag moet stofzuigen, dan streef je naar een bepaald soort perfectie. Als je 10 honden en katten hebt, dan snap ik het maar als je die niet hebt, is het dan daadwerkelijk nodig om elke dag te stofzuigen? Voor wie doe je het dan eigenlijk en waarom kan het niet om de twee dagen? Je streeft naar een perfect huis. Maar wat zou er gebeuren als je maar 1 keer per week zou stofzuigen, zou je huis dan niet meer perfect zijn? Dit telt niet voor de huizen met 10 katten en honden, dont get me wrong.

Ik moest van mijzelf altijd op 1 januari de kerstboom opruimen en mijn huis aan kant hebben want dan kon ik lekker opgeruimd het jaar in. Vraag mij niet waarom ik dat ooit bedacht heb maar het moest. Eigenlijk wilde ik gewoon perfect het nieuwe jaar in. Lekker fris en fruitig. Net alsof er ook maar iemand is die op 1 januari fris en fruitig is. Maar het was iets wat vast zat in mijn hoofd en zelfs dit jaar dacht ik erover maar deed het niet. Ik besloot om mijn kerstboom lekker te laten staan tot 6 januari en bleef op 1 januari lekker in mijn bed filmpjes kijken en boeken lezen. En dat voelde eigenlijk heel erg bevrijdend maar het zette mij ook aan het nadenken over de gewoonten die ik heb gecreerd waarin ik van alles moet van mijzelf.

Rebels

Misschien had ik voor 2020 beter voor het woord rebel kunnen kiezen want met het breken van mijn eigen gewoonten, voel ik mij best rebels. Rebel naar mijzelf toe en dat stemmetje in mijn hoofd wat altijd heel veel vindt en moet. Een stemmetje dat ik in de loop der jaren zelf heb ontwikkeld conform mijn eigen maatstaven waarvan ik gewoon heel erg veel moet. Niet alleen in mijn huishouden maar ook in mijn leven en eigenlijk is dat ontzettend vermoeiend. Ik probeer een in mijn ogen perfect leven na te streven en leg de lat steeds hoger want perfect is nooit perfect genoeg.

Dus ik ben begonnen met de regels en mijn gewoonten te breken. Ik begon met de kerstboom, toen pakte ik 1x minder de stofzuiger en bleef een keer langer in mijn bed liggen. En ik vind het heerlijk. Ik vind het heerlijk om dwars tegen mijn eigen gewoonten in te gaan en dingen anders te doen. Het jaar is pas 7 dagen bezig en ik voel me nu al zoveel lichter met een paar kleine veranderingen. Ik moet namelijk wel gewoon elke dag werken en de basis huishoud dingen doen want sommige dingen moet je namelijk wel doen natuurlijk. Dont get me wrong maar het is wel heerlijk om af en toe mijn tong uit te steken tegen dat stemmetje dat vindt dat ik moet stofzuigen.

Wat ga jij veranderen in 2020?

Take care!

xoxo

Bron foto’s: Unsplash.com