Selecteer een pagina

Afgelopen week werd een nieuw Kamerlid volledig afgemaakt op social media omdat zij met haar handen in haar zakken stond, terwijl zij aan het wachten was op haar beurt tijdens een stemming. Een Kamerlid wat al heel veel over zich heen heeft gekregen afgelopen weken en die nu de hoon van Nederland over zich heen kreeg om haar broek en handen in haar zakken. Er kwamen termen voorbij als fatsoen, regels en hoe durft ze maar er waren ook genoeg reacties waar het fatsoen compleet ontbrak. We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin wij vinden dat het maar oké is om mensen tot op het bot af te kraken. Niet alleen dit Kamerlid heeft hier mee te maken gekregen maar ook mensen die er anders uit zien dan de norm van de Nederlandse maatschappij. Vrouwen die er anders uitzien door hun lichaam dat is aangetast door de lipoedeem of mannen die een ander lichaam hebben door lymfoedeem of mensen die te dun of te dik zijn. Anders zijn mag kennelijk niet meer in de maatschappij waarin wij nu leven.
Moraalridders


In mijn geval is het makkelijk om als voorbeeld te nemen vrouwen met lipoedeem maar er zijn natuurlijk veel meer mensen die te maken krijgen met moraalridders die het normaal vinden om van alles maar uit te kramen. Elk artikel wat gaat over overgewicht, komen alle vooroordelen weer uit de kast en op het moment dat iemand zegt dat overgewicht door een ziekte zoals lipoedeem kan komen dan wordt het weg gewoven of is het weer een excuus wat wordt gebruikt om overgewicht goed te praten volgens de moraalridders.

Ik vraag mij wel eens af of mensen nog wel nadenken bij wat ze online zeggen. Of ze nog wel kunnen bedenken dat degene over wie je wat zegt, ook nog een mens is. Of je je bewust bent dat wat je zegt ontzettend pijnlijk en verdrietig kan zijn voor iemand die vecht met een ongrijpbare ziekte als lipoedeem of lymfoedeem. Mensen die heel goed begrijpen dat overgewicht niet gezond is maar die soms compleet vast zitten in hun eigen lichaam en niet omdat ze dat zo graag willen. Ik zou deze moraalridders zo graag willen uitnodigen om een jaar van lichaam te ruilen zodat ze zelf kunnen ervaren hoe het is om een lichaam met lipoedeem te hebben en niet te voldoen aan de regels van de maatschappij.

Bezin voordat je begint

Online je mening geven is ontzettend makkelijk en misschien voor een hele hoop mensen ontzettend veilig. Voor jouw gevoel slinger je misschien maar gewoon iets op het internet wat in jouw beleving meevalt maar sta je er ooit bij stil wat het met een ander kan doen. Hoe zou jij je voelen als je vrouw/dochter/moeder continue te maken krijgt met moraalridders die vertellen dat overgewicht niet goed is maar jij weet wat voor strijd diegene levert door bijvoorbeeld lipoedeem?

Wat is het toch dat wij altijd maar vinden dat we onze mening moeten delen en het de gewoonste zaak van de wereld vinden om mensen maar belachelijk te maken? Wat is het toch dat we niet meer normaal kunnen nadenken en ons beseffen dat er ook nog een mens achter het plaatje is die ook gevoel heeft? Wat is er toch in onze samenleving gebeurt dat er zo zwart wit gedacht wordt en alles wat anders is maar moet worden neer gesabeld? Wat is het dat wij niet meer kunnen nadenken wat onze woorden bij een ander kunnen aanrichten of hoe wij ons zouden voelen als wij er zelf mee te maken krijgen?

Is het niet gewoon tijd dat wij weer leren om af en toe onze mond te houden en als wij wat willen zeggen, ons dan afvragen wat het doet met een ander?

Take care,

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com