Selecteer een pagina

Een paar weken geleden was daar ineens het instagram live event debacle met Bilal Wahib. Een domme actie van een jonge jongen die waarschijnlijk niet bij de gevolgen had stil gestaan. Een actie die in zijn beleving een grapje was en waarvan hij niet had gedacht dat het ook uitgevoerd zou worden. De volgende dag en alle dagen erna viel heel Nederland over hem heen en werd zijn hele leven in een keer gecancelled. Afgelopen week was daar ineens de kwestie Sidney Smeets, nieuw Kamerlid die meerdere jonge jongens benaderd had en zich schuldig had gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er werd even schande over gesproken, Smeets stapte op uit de kamer en het hele incident doofde als een kaars. Waar is de publieke verontwaardiging nu? Waar is de media nu?
Wat is het verschil?


Sidney Smeets was twee dagen nieuws maar verder ook niet. Bilal Wahib was weken nieuws en nu nog steeds. Sidney Smeets nam ontslag als Kamerlid en krijgt een mooi bedrag als wachtgeld mee waar menigeen jaloers op is. Bilal Wahib kreeg een levenslange ban op Instagram, verloor zijn platencontract en de programma’s waar hij aan mee werkte, kreeg niet een stapel wachtgeld mee en zal waarschijnlijk geen recht hebben op een uitkering omdat het UWV dit zal zien als verwijtbaar gedrag. Sidney Smeets is 45 jaar en heeft reeds al een aantal jaar aan zijn carrière gewerkt. Bilal Wahib is 22 jaar en stond aan het begin van zijn carrière.

Bilal Wahib kreeg meteen de sticker pedofiel en had de pedo jagers achter zich aan. Bij Sidney Smeets stonden mensen op die de beschuldigingen in twijfel trokken en vonden dat hij onschuldig was zolang zijn onschuld bewezen was. Bilal Wahib verloor alles, Sidney Smeets krijgt geld mee voor de twee weken dat hij in de Tweede Kamer zat en zijn slachtoffers werden feitelijk weg gezet als leugenaars. Waar is de publieke verontwaardiging? Waar is de cancel cultuur? Waar zijn de politici die hier nu over uitspreken? Waar is de social media die publiekelijk een ban leggen op de accounts van Sidney Smeets? Waar is de media nu?

Hypocrisie ten top


Laat ik voorop stellen dat ik het een ontzettend domme actie vond van Bilal Wahib en dat daar consequenties aan hingen is onvermijdelijk. Maar laten we wel realistisch blijven en inzien dat de consequenties voor hem enorm zwaar en overdreven waren. Als je iets doms doet, dan mag je op de blaren zitten. Dat hoort erbij. Maar de heksenjacht die er heeft plaatsgevonden op Bilal Wahib was onmenselijk en belachelijk. Helemaal gezien hetgeen er afgelopen week naar buiten kwam over Sidney Smeets.

Niet alleen over Sidney Smeets kwamen er afgelopen tijd zaken naar buiten die niet correct zijn. Er waren er nog meer, zoals modeman Martijn N. en kunstenaar J.A., die in opspraak raakten door sexueel overschrijdend gedrag maar die binnen een dag uit het nieuws verdwenen waren. Ook daarbij was er niet zoveel maatschappelijke verontwaardiging als bij Bilal Wahib. Wat is het verschil? Waarom worden deze mannen niet zo keihard aangepakt als dat bij Bilal Wahib is gedaan? Waarom is er bij deze mannen niet alles afgenomen zoals bij Bilal Wahib is gedaan? Wat is het verschil en waar is de maatschappelijke verontwaardiging? Waarom maken we een verschil in onze maatschappelijke verontwaardiging en spreken we ons niet uit? Zijn wij als maatschappij dan zo hypocriet geworden dat we het wel oké vinden dat een 22 jarige door een domme fout volledig gecancelled wordt maar dat we het wel okay vinden als er witte 30 en 40+ mannen meerdere slachtoffers maken met hun gedrag en daar feitelijk gewoon mee weg komen? Wordt het niet tijd dat wij ons ook hierover uitspreken?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com