Selecteer een pagina

Soms vraag ik mij wel eens af of wij niet een heel verwend volk zijn geworden. Een volk wat een heleboel zaken voor vanzelfsprekend nemen. Wij vinden heel veel en vinden ook nog eens heel veel een vanzelfsprekendheid. Een van die dingen is vrijheid. Een woord waar ik afgelopen jaar ontzettend veel over hoorde want een deel van ons vond dat onze vrijheid ons wordt afgenomen. Een deel van ons vindt dat de maatregelen hun vrijheid afnamen. Een deel van ons vergeet één heel belangrijk ding en dat is dat de vrijheid die wij hebben, geen vanzelfsprekendheid is. De vrijheid die wij hebben, heeft heel veel onschuldige mensenlevens gekost. De vrijheid die wij hebben is ons niet vanzelfsprekend in de schoot geworpen. De vrijheid die wij hebben daar is voor gevochten in tijden waarin er bommen op huizen vielen, mensen afgevoerd werden als zij Joods waren en waar niks meer zeker was.

Hebben wij het echt zo zwaar?

Een deel van ons vindt dat hun vrijheid wordt afgenomen door de huidige situatie in de wereld en de maatregelen die hiervoor werden getroffen. Maar is dat ook echt zo? Wordt de vrijheid hiermee afgenomen of wordt het leven even wat lastiger? Is je vrijheid afgenomen als je nog gewoon een dak boven je hoofd hebt? Is je vrijheid je afgenomen als je nog gewoon toegang hebt tot internet? Is je vrijheid je afgenomen als je gewoon mag demonstreren of zondagen achter elkaar “een kopje koffie mag gaan drinken op het Museumplein”? Is je vrijheid je afgenomen als je kan zeggen wat je denkt zonder dat je daarvoor wordt opgepakt en in een strafkamp wordt gezet? Is je vrijheid je afgenomen als de hele wereld in een strenge lockdown gaat waarbij je blij mag zijn als je een uurtje naar buiten mag met een briefje en wij alsnog konden gaan en staan waar wij wilden met een paar beperkingen?

Hebben wij het dan echt zo zwaar of vinden wij dat wij het ontzettend zwaar hebben? Zijn wij dan werkelijk zo verwend dat wij dit al zwaar vinden? Hoe gaat het dan zijn als er ooit een oorlog komt en je helemaal niets meer kan? Hoe gaan wij dat dan vinden? Gaan wij dan ook als een stel kleine kinderen lopen stampen omdat wij ons huis uit willen? Het feit dat daar niet meer aan gedacht wordt, zegt wellicht wel genoeg over hoe verwend wij zijn als bevolking.

Vrijheid kan zo ontnomen worden

Gisteren herdachten wij de mensen die zijn gevallen in de strijd voor onze vrijheid en vandaag herdenken wij onze vrijheid. Vrijheid die niet vanzelfsprekend is en nog in genoeg landen geschonden wordt. Laten wij niet vergeten dat 26 jaar geleden de val van Sebrenica was en daar heel veel mensen stierven. Laten wij niet vergeten dat 27 jaar geleden in Rwanda er heel veel mensen stierven. Laten wij niet vergeten dat er op dit moment in China strafkampen gevuld zijn met Oeigoeren waar alle vrijheid vanaf is genomen. Laten wij niet vergeten dat er nog genoeg landen zijn waar je geen vrijheid hebt en waar je je stem niet mag laten horen dus dat wij ook niet weten wat daar precies allemaal gaande is.

Dus als je denkt dat het maar vanzelfsprekend is dat je je vrijheid mag opeisen en dat je vindt dat je over heel veel dingen een mening mag hebben, wees dan blij dat je in Nederland woont en je niet op het minste geringste een knuppel in je nek krijgt of inmiddels in een strafkamp zit. Wees blij dat je een dak boven je hoofd hebt, dat je kunt eten en ongelimiteerd van internet gebruik kan maken. Laten we vooral eens stil staan bij de vrijheid die wij nog steeds hebben en dankbaar zijn dat wij die mogen hebben in plaats van alleen maar te kijken naar wat wij op dit moment niet hebben. Laten wij onze vrijheid koesteren en de mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten eren als ware helden.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com