Selecteer een pagina

2022 is toch wel het jaar waarin de schandalen allemaal op een zondag plaatsvinden. Je zou haast denken dat er geen schandalen meer zouden zijn na alles wat 2022 in de eerste maanden al over ons heen braakte maar be hold, zelfs op Oscar avond kan er toch nog een schandaal plaatsvinden. Je kan het haast niet gemist hebben want het was all over the internet: Will Smith die Chris Rock een klap geeft nadat hij een grap maakt over het gemillimeterde haar van Jada Pinket-Smith. Waar we al eerder dit jaar tot de conclusie kwamen dankzij Lil’Kleine dat geweld nooit de oplossing is, deed Will Smith hier een schepje bovenop op een avond die wereldwijd bekeken wordt en bevestigde nogmaals dat geweld nooit de oplossing is.

Soms moet je gewoon stilzitten

We leven in een wereld waarin iedereen een mening heeft en het gevoel heeft altijd maar zijn gevoelens te moeten tonen op het moment dat iemand anders mening je raakt of niet aanstaat. Wij hebben allemaal wel een rugzak met gebeurtenissen die emoties kunnen triggeren en waardoor wij sneller geraakt worden door de mening van een ander of een grap die misschien op het randje is. Wij hebben allemaal onze issues waar wij mee moeten dealen maar als wij, iedere keer dat we het niet eens zijn of ons gekwetst voelen door wat de ander zegt, een klap zouden uitdelen, dan zou de wereld er niet veel mooier op worden. Soms is het enige wat je kan doen, gewoon stilzitten en kalm gereageerd hebben dat de grap niet oké was.

We leven in een harde wereld waarin comedy een belangrijk onderdeel is van de maatschappij. Comedy gaat over de realiteit en wordt gemixt met een scheutje fantasie. Comedy is soms op het randje maar gaat ook over hoop. Hoe vaak wordt er in comedy geen grap gemaakt over gewicht, lengte, iemands uiterlijk zonder erbij stil te staan of er een dieper liggende oorzaak voor is? Hoe vaak worden dikke mensen niet voor alles uitgemaakt en zit iedereen leuk mee te lachen? Waarom vallen we daar niet met zijn allen over maar is het nu wel een probleem omdat er een grap wordt gemaakt over het haar van Jada Pinket-Smith die te maken heeft met de ziekte Aopecia?

Uit liefde gebruik je geen geweld

Inmiddels zijn er twee kampen ontstaan over de actie van Will Smith: de een die applaudisseren dat hij uit liefde voor zijn vrouw heeft gehandeld en de ander die zijn actie niet oké vinden. Voor een handeling uit liefde, zou je nooit geweld mogen gebruiken. Was het wel een reactie uit liefde want als je de beelden bekijkt, zie je Will Smith in eerste instantie nog lachen om de grap? Was het niet een egoïstische daad wetende dat Will Smith ook een comedian is die vast ooit wel eens een grapje heeft gemaakt over iemands uiterlijk zonder te weten of diegene te maken had met een ziekte die bepalend was voor zijn of haar uiterlijk?

In een maatschappij waar geweld een steeds belangrijkere plaats lijkt in te nemen en een gewoongoed lijkt te zijn, zou iemand in de positie van Will Smith beter moeten weten. Voor zichzelf, voor zijn kinderen, voor de hele wereld. De enige boodschap die hij nu heeft uitgedragen is dat als je het niet eens bent met iemands mening, dat je diegene maar gewoon een klap moet geven. En dan kan je nog een sorry en mea culpa doen de volgende dag maar had je dat niet van tevoren moeten bedenken? Is het geen sorry omdat je de consequenties van je daden ineens overziet en je wellicht de gewonnen Oscar terug moet geven?

Als 2022 ons een les leert, is het wel dat geweld nooit de oplossing is en nooit onder de noemer “uit liefde” verantwoord mag worden.

Take care

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com