Selecteer een pagina

“Moet obesitaspil vergoed worden door de overheid?” .. een kop die afgelopen week op de Vrouw pagina van de Telegraaf stond. Een kop waarbij mijn haren rechtovereind gaan staan. Een suggestieve kop die gewoon gemaakt is om reacties op uit te lokken en die ook vanzelfsprekend kwamen. Maar niet alleen op de Vrouw pagina zag ik de meest misselijkmakende reacties voorkomen, ook in mijn eigen lipoedeem community hadden mensen een behoorlijke mening hierover. Eerlijk is eerlijk, ik ben tegenwoordig niet meer van het reageren op online discussies maar de reacties in mijn eigen community raakten mij. De verontwaardiging en de vooroordelen vlogen over elkaar heen en ik voelde echt enorme verontwaardiging door deze reacties.

If it works, it works

Ruim 9 maanden geleden begon ik met dit “obesitas medicijn” en inmiddels weten we wat het mij heeft gebracht. Ik heb er toen heel bewust voor gekozen om niet te delen wat ik precies deed en welk medicijn ik gebruikte. Niet alleen omdat er geen vergoeding voor was maar vooral omdat ik niet het idee wilde geven dat dit het wondermiddel was. Het is namelijk geen wondermiddel maar het is wel een middel wat mij heeft geholpen als ondersteuning en wat mij nog elke dag helpt. Het is geen wondermiddel omdat je er niet bent als je alleen deze medicatie gebruikt. Het is namelijk een ondersteuning en je zal zelf nog altijd het werk erin moeten stoppen.

Mijn belangrijkste reden om te beginnen met deze medicatie was omdat ik simpelweg problemen had met mijn verzadiging. Die werkt namelijk niet zoals bij “gewone” mensen en inmiddels weet ik dat dit gerelateerd is aan mijn ADHD. Net als bij veel mensen met ADHD, werkt dat simpelweg anders en dit “obesitas medicijn” helpt mij om mijn verzadigingsgevoel op een normaal niveau te krijgen. Met als bijkomend voordeel dat ik minder eet, gewicht ging verliezen, beter ging bewegen en in een positieve cirkel terecht kwam. Mijn grootste winst zit hem nog steeds in het feit dat ik niet de hele dag trek heb en na een portie eten gewoon vol zit. De eerste keer dit ervaren dankzij deze medicatie, was echt geweldig. Dus om het nou een obesitas medicijn te noemen, doet in mijn ogen afbreuk aan de effecten die het op mij heeft gehad.

Het klinkt allemaal zo simpel

Als je de berichten van afgelopen week leest, dan lijkt het allemaal zo makkelijk: 1 pilletje of spuit en je komt van je overgewicht af. De schijn die nu gewekt wordt is dat dit een wonder medicijn is voor mensen met obesitas. Waar men hier aan voorbij gaat zijn de bijwerkingen en de mentale strijd die je aan moet gaan om te zorgen dat je inderdaad de verandering in werking kan zetten. Toen ik maanden misselijk, kotsend en vechten tegen het maagzuur bezig was met deze medicatie, zijn er meerdere momenten geweest dat ik wilde opgeven en de injecties in de vuilnisbak wilde gooien. Maar ik realiseerde mij wel dat dit iets was waar ik doorheen moest, net als dat er momenten komen dat je stilstaat in je proces en je toch door moet gaan. It ain’t that simple.

Voor mij klinkt de benaming “obesitas medicijn” dan ook als een minachting want er zijn namelijk heel veel mensen die hiermee beginnen omdat er een andere lichamelijk oorzaak is voor hun overgewicht. Iets waar compleet aan voorbij wordt gegaan door deze benaming en waar mensen die commentaar hebben, ook niet naar kijken. Het was voor mij dan ook weer een sneue constatering om te zien hoe mensen kijken naar mensen met overgewicht en hoe makkelijk er weer conclusies worden getrokken. Zelfs in de lipoedeem community en dat stelde mij echt enorm teleur. Hoezo commentaar leveren op iets wat voor heel veel mensen wel werkt? Hoezo commentaar leveren op mensen met overgewicht zonder te weten of er meer aan de hand is? Hoezo commentaar leveren zonder dat je weet wat de resultaten zijn en of het een positieve invloed kan hebben op andere aandoeningen? Inmiddels ben ik wel gewend aan de ongenuanceerde en kort door de bocht commentaren van de gemiddelde Nederlander maar dat het zelf uit mijn eigen community komt was toch echt wel teleurstellend.

Laten we toch gewoon eens blij zijn met ontwikkelingen als deze en niet meteen commentaar leveren zonder te weten wat het effect is bij mensen. Laten we dit soort ontwikkelingen toch eens omarmen en kijken of wij er baat bij hebben.

Take care!

Xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com