Selecteer een pagina

Afgelopen week werd Nederland geconfronteerd met de onthullingen over de misstanden bij The Voice of Holland. Nu kan ik daar heel veel over zeggen maar dat wil ik niet behalve dat ik het te walgelijk voor woorden vind. Maar wat mij vanaf het begin al enorm dwars zit is niet alleen dat de slachtoffers in twijfel werden getrokken in het begin maar ook dat de vermeende daders eigenlijk tot op heden nog hun gang kunnen gaan. De massale verontwaardiging vanuit de mediawereld, social media platformen en commerciƫle bedrijven, bleef lang uit. Hoe anders was dat vorig jaar toen Bilal Wahib een fout maakte in een livestream op Instagram?
Meten met twee maten


Vorig jaar werd de jonge Bilal Wahib binnen een dag compleet gecancelled door de hele wereld en was hij in 1 dag niet alleen zijn carriere kwijt maar kwam zijn leven ook in gevaar dankzij doodsbedreigingen. Een 20 jarige jongen die een fout maakte tijdens een live door zijn impulsiviteit. Een 20 jarige jongen die compleet door het stof moest gaan en die wel direct werd veroordeeld door grote social media platformen, zijn eigen platenmaatschappij, radiozenders en alle bedrijven waarmee hij samenwerkte.

Nu zijn er vier 40 en 50 jarige mannen die ieder meerdere slachtoffers hebben gemaakt. Heren die een machtige positie binnen de mediawereld hebben en dingen hebben gedaan die in mijn optiek 1000 keer erger zijn dan de fout die Bilal Wahib maakte. En toch duurde het ruim een week voordat de radiozenders besloten om te stoppen met het draaien van hun muziek, trokken sponsoren zich schoorvoetend terug en waren er alsnog mensen die vonden dat de heren een openbare executie kregen (Ruud de Wild, I am talking about you). Is dit nou het Hollandse meten met twee maten?

Hun leven gaat door


Op dit moment zit Ali B. lekker in Dubai, is Marco B. al maanden van de radar verdwenen, vluchtte Jeroen R. naar Amerika naar een afkickkliniek en heeft Martijn N. gesmeekt om maar niet bij naam genoemd te worden in de Boos documentaire. Het lijkt erop dat, ondanks alles wat er speelt, hun leven gewoon doorgaat. Waar Bilal Wahib moest onderduiken omdat er mensen waren die op hem jaagden, zo lijken deze heren ogenschijnlijk gewoon lekker verder te leven.

De hele situatie rondom The Voice is complex, pijnlijk voor de slachtoffers en schandalig maar hoe hypocriet is het dat de vermeende daders nog lekker hun leven kunnen voortzetten? Dat zij gewoon in het buitenland kunnen zitten en misschien hopen dat het allemaal voorbij waait? Nu ben ik tegen de cancelcultuur maar in dit geval hadden zij stuk voor stuk keihard gecancelled mogen worden want van vrouwen blijf je simpelweg af.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com