Selecteer een pagina

Afgelopen zaterdag leek het of de wereld een zucht van verlichting deed toen CNN bekend maakte dat Joe Biden verkozen werd tot de nieuwe president van Amerika. Na een week aan CNN gekluisterd te hebben gezeten, leek het of er een steen van de wereld zijn borst af viel en we weer een beetje lucht kregen om te kunnen ademhalen na 4 jaar Donald Trump. Natuurlijk zullen er mensen zijn die een andere voorkeur hebben dan ik heb en dat mag. Voor mij voelde het in ieder geval alsof ik weer kon ademhalen en het gaf mij vooral hoop. Het gaf mij de hoop dat verandering mogelijk is. Het gaf mij hoop dat het mogelijk is om mensen van bepaalde posities af te krijgen zolang de democratie zijn ding mag doen. Het gaf mij hoop dat naast Joe Biden de eerste vrouwelijke, zwarte en Indiaas-Amerikaanse vice president stond: Kamala Harris. Als er iets is wat wij in 2020 nodig hebben, is het hoop. Hoop op een betere toekomst en hoop op verandering.

Het glazen plafond breken

Bron afbeelding: Vogue.com

Na 48 witte, manlijke Amerikaanse vice presidenten, werd 2020 het jaar waarin de eerste vrouwelijke vice president van Amerika werd gekozen. Het traditionele glazen plafond in de Amerikaanse politiek werd gebroken door Kamala Harris. Staande op de schouders van generaties strijdende vrouwen die haar voor zijn gegaan, zorgde zij in 2020 voor verandering maar gaf zij vooral hoop. Het gaf hoop aan een hele hoop vrouwen dat als je een droom of ambitie hebt, dat je die kan bereiken. Het gaf hoop dat geen enkel plafond dik genoeg is om doorheen te breken. Het gaf hoop dat als je hard werkt, je je doelen kan bereiken. Het gaf hoop dat ondanks dat het leven soms kan tegenzitten, je niet mag opgeven maar moet doorgaan. Het gaf hoop dat er voor de generaties die na ons komen, er een voorbeeld is waar jonge meisjes en vrouwen zich aan kunnen spiegelen. Het gaf hoop dat er een toekomst is en dat die voor vrouwen rooskleuriger is nu de eerste vrouwelijke, zwarte en Indiaas-Amerikaanse vice president haar plaats zal in nemen.

Kamala Harris deed het en zij deed het op haar all stars. Zij liet zien dat je daden meer zeggen dan hoe je eruit ziet. Zij liet zien dat je beter in een blauw pak met all stars je wegen kan betreden en dat het beter werkt om deuren zo open te trappen. Zij legde de symboliek in haar witte pak, de kleur van de suffragettes, de vrouwenbeweging die eind negentiende, begin twintigste eeuw streed voor vrouwenrechten, en in het bijzonder voor vrouwenkiesrecht. Kamala Harris gaf niet alleen nieuwe generaties meisjes en vrouwen hoop maar zij gaf ook vrouwen zoals jij en ik hoop. Hoop dat het anders kan. Hoop dat jij het ook kan. Hoop dat wij het kunnen. Hoop dat we glazen plafonds kunnen doorbreken. En soms, soms is hoop het enige wat je nodig hebt in je leven. Hoop om door te gaan als je het niet meer ziet zitten. Hoop om op te pakken wat je misschien hebt laten liggen. Hoop om je dromen en doelen te verwezenlijken ondanks dat het leven je tegen zit. Hoop die er voor zorgt dat je nooit meer opgeeft.

Normale vrouw

Bron afbeelding: Unsplash.com

Eerlijk is eerlijk, Kamala Harris is een normale vrouw die houdt van koken, in bad liggen met een kopje thee na een lange dag en van hardlopen. Kamala Harris begon als officier van justitie, vond de liefde van haar leven toen zij 50 was en vormde pas later een gezin. Een vrouw die alles op eigen kracht moest doen en het leven zelf moest aanpakken. Het geeft mij hoop. Het geeft mij hoop om te weten dat je nooit te oud bent om je dromen na te jagen. Hoop dat je nooit te oud bent om de liefde van je leven te vinden en samen een gezin te stichten, in wat voor vorm dan ook. Hoop dat als je iets wilt bereiken in het leven, dat je er voor moet gaan. Ook als de wereld midden in een pandemie zit en eigenlijk alleen maar op zijn kop staat. Hoop dat je nooit moet opgeven, dat je tweede kansen moet pakken als ze voorbij komen en dat je jezelf mag laten zien om wie je bent.

2020 had hoop nodig. Hoop op verandering. Hoop op nieuwe mogelijkheden. Hoop op een vooruitzicht. Hoop dat de angst, waar wij vier jaar in hebben moeten leven omdat het machtigste land van de wereld een appelsien als president had, eindelijk doorbroken zou worden. Hoop dat je gewoon weer een mening mag hebben en daarvoor mag staan zonder dat er wordt geroepen dat het gebaseerd is op fake news. Maar vooral hoop dat er eindelijk ruimte voor vrouwen is om de machtigste posities over te nemen.

Take care!

xoxo

Bron afbeelding Hope Again: Unmincedwords.com