Selecteer een pagina

2022 is nog niet eens op de helft maar we kunnen nu toch wel stellen dat dit het jaar is van de schandalen en het lijkt maar niet op te houden. We buitelen over elkaar heen met onze meningen over wat er allemaal gaande is. Zo ook vorige week weer toen Johan Derksen een niet zo handig verhaal vertelde en daar verre van niet handige reacties opkwamen. Nu niet meteen allemaal steigeren dat ik het wellicht prima vind wat daar gebeurde want dat vond ik niet maar ik heb er wel mijn bedenkingen bij. Waar ik mijn grootste bedenking bij heb is toch wel de manier waarop wij mensen veroordelen zonder stil te staan bij onze eigen zonden. Het lijkt nu net of Nederland bestaat uit 17 miljoen engeltjes die zelf niets hebben uitgespookt toen ze jonger waren en dat is iets wat mij nu begint te storen bij alle affaires/ schandalen die naar buiten worden gebracht.

If you are wrong, you are wrong

Ik kan heel veel woorden vuil maken over alles wat er afgelopen maanden naar buiten is gekomen. Zelfs over wat er vorige week gebeurde bij Vandaag Inside kan ik heel veel woorden vuil maken maar wat heeft het voor zin? Een man van in de 70 zit een verhaal te vertellen wat in mijn optiek behoorlijk werd aangedikt en met veel bravoure werd verteld. Als het waar is, dan is dat niet oké. Heel simpel maar hoe vaak vertellen mensen niet een verhaal van een gebeurtenis en dikken dat nog een beetje aan op het moment dat ze de aandacht van de luisteraar te pakken hebben? Hoe vaak dikken wij zelf niet iets aan om het net iets mooier te maken?

Laten we nou niet doen of wij allemaal heiligen zijn want dat zijn wij niet. Ook wij hebben fouten gemaakt toen wij jong waren. Ook wij hebben wel eens dingen gedaan die niet door de beugel kunnen en waar wij ons nu misschien voor schamen. Ook wij hebben wel eens een verhaal mooier verteld dan dat het werkelijk heeft plaatsgevonden. Ook wij hebben wel eens hartelijk mee gelachen met een verhaal van een ander wat wellicht niet door de beugel kon. Ook wij hebben wel eens een mening gehad die misschien niet correct was. Laten we toch eens ophouden met elkaar te veroordelen en continue te cancellen zonder dat we de harde feiten hebben en er daadwerkelijk onderzoek is gedaan.

Een mening hebben

Natuurlijk mogen we wel een mening hebben en wat vinden van wat er vorige week aan de tafel van Vandaag Inside gebeurde. Natuurlijk is het niet correct om te lachen om hetgeen er verteld werd en er nog even een schepje bovenop te doen. Natuurlijk zullen er mensen zijn die enorm gekwetst en getriggerd hierdoor zijn. Natuurlijk is het een klap in het gezicht van slachtoffers die zich niet gehoord voelen door justitie dat hier meteen een onderzoek naar wordt ingesteld.

Maar slaan wij nu soms niet door in het hebben van een mening en het willen cancellen van mensen. Gaan we niet soms te ver met de heksenjacht die er plaats vindt op het moment dat er weer zoiets gebeurt? Natuurlijk mogen mensen aansprakelijk worden gehouden voor de uitspraken die ze doen maar horen daar dan ook doodsbedreigingen bij? En als wij mensen aansprakelijk houden, kijken wij dan ook naar wat wij zelf misschien wel gedaan hebben of vergeten we dat dan voor het gemak? Eerlijk is eerlijk, ik vind de discussie en deze tijd waarin wij zitten, best lastig.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com