Selecteer een pagina

Deze week is het weer de jaarlijkse boekenweek. Het moment om wat extra aandacht te schenken aan lezen en de boeken die ik op mijn te lezen lijstje staan. Ik merk aan mijzelf dat door het maken van deze lijstjes, ik weer geïnspireerd raak om te lezen en dit jaar al heel wat boeken heb gelezen. Terwijl ik vorig jaar echt een lees dip had. Waar ik vroeger altijd koos voor een soort boeken, merk ik dat ik steeds meer wissel van genre en over hele diverse onderwerpen lees. Daarom vandaag ook een gemixt lijstje met hele verschillende boeken die ik graag de komende tijd wil gaan lezen.

Confettiregen – Splinter Chabot

CONFETTIREGEN is een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen.

Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en die zoektocht.

CONFETTIREGEN is niet alleen een geweldig verhaal om te lezen maar ook een belangrijk boek dat verschillende generaties herkenning zal geven en verschillende generaties zal raken.

Bron tekst + afbeelding: Bol.com

Net als menigeen, heb ik Splinter Chabot ontdekt via De Wereld Draait Door. Een sprankelende, energieke jongen die niet alleen een ras optimist is maar ook een frisse wind in het politieke landschap. Tijdens een van zijn laatste optredens in DWDD ter ere van zijn boek, kwam een hele kwetsbare kant naar boven want dit boek gaat over zijn coming out en dat bracht de nodige emoties bij hem maar ook zijn ouders naar boven. Waar hij dacht dat niemand het wist, wisten zijn ouders het al op vroege leeftijd. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar zijn verhaal en wat voor impact dit op hem heeft gehad.

Hannelore – Frank Krake

Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte “Gemeente Gods’, waar haar ouders actief lid van waren. Het leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf “Profeet ‘noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig. Toen het einde nabij leek “ontvoerden’ ze Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar, tegen haar eigen wil. Een internationale klopjacht op Vrieswijk begon.

Vanaf dat moment begon ook pas haar echte strijd. Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Met vallen en opstaan wist ze die strijd uiteindelijk te winnen. Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen.

Hannelores verhaal lijkt wellicht op een bizar incident, maar niets is minder waar. Anno 2020 zijn er alleen al in Nederland meer dan 80 sektes actief, met zo’n tienduizend volgelingen.

Bron tekst + afbeelding: Bol.com 

De afgelopen jaren heb ik heel wat boeken gelezen en series gekeken die gingen over het leven in sektes. Ik vind het vooral fascinerend om te lezen en zien wat mensen drijft om zich aan te sluiten bij een sekte of iemand te gaan volgen/ verheerlijken. Dit boek gaat over een dochter van ouders die de keuze maakten om in een sekte te stappen en de gevolgen daarvan voor de dochter. Hoe verwerk je zoiets als je jarenlang bent gehersenspoeld en uit je veilige wereldje wordt gehaald?

De understudy – Sophie Hannah, BA Paris, Clare Mackintosh en Holly Brown

Hoe ver zou je gaan om je dochter te beschermen? vragen auteurs Sophie Hannah, BA Paris, Clare Mackintosh en Holly Brown zich af in De understudy.

Carolyn, Bronnie, Elise en Kendall zijn de moeders van vier meiden op de Orla Flynn Academy, een beroemde maar competitieve toneelschool. Hun dochters zijn elkaars beste vriendinnen. Alles wordt anders met de komst van een nieuw meisje, Imogen Curwood. Vanaf dag één vinden er gruwelijke incidenten plaats op school en de moeders vragen zich af of hun dochters nog wel veilig zijn. Ze richten hun pijlen op Imogen, maar is zij wel de schuldige?

Als een van de meiden ontsnapt aan de dood en Imogen een waterdicht alibi heeft, zijn de moeders vastbesloten de waarheid boven tafel te krijgen. Maar ook als dat betekent dat ze hun eigen geheimen moeten prijsgeven?

De understudy is een razendsnelle psychologische thriller van een bestsellerteam bestaande uit Sophie Hannah, BA Paris, Clare Mackintosh en Holly Brown, over geheimen, verraad en moeders die als leeuwinnen hun dochters beschermen, koste wat het kost…

Bron tekst + afbeelding: Bol.com

Een psychologische thriller kan in mijn lijstje niet ontbreken en helemaal niet eentje met momzilla’s en waarvan het verhaal ook nog lijkt op de verhaallijn van de serie “Big Little Lies”.

Finse dagen – Herman Koch

Finse dagen van Herman Koch is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

Op feestjes en tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn “Finse periode’. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.

Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Ik heb al heel wat boeken van Herman Koch gelezen maar dit waren vaak psychologische thrillers. Finse dagen is een boek dat gaat over zijn leven en de keuze die Herman Koch maakte om op 19 jarige leeftijd naar Finland te vertrekken. Ben zeer benieuwd naar de reden waarom hij deze keuze heeft gemaakt en wat het met hem heeft gedaan als jong volwassene.

Mijn vaders hand – Bart Chabot

Velen kennen Bart Chabot. Als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot echt? Wie gaat er achter hem schuil?

Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. Hij graaft naar zijn Haagse wortels en door wroet zijn jeugd. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven.

Mijn vaders hand is een indringende en zeer persoonlijke roman, nuchter en met humor
geschreven.

Bron tekst + afbeelding: Bol.com

In mijn boekenlijstje staan vandaag twee boeken uit één familie want niet alleen Splinter Chabot schreef een boek over zijn jeugd maar ook zijn vader Bart Chabot schreef een boek over zijn jeugd en opvoeding. Twee verhalen die volgens mij haaks op elkaar staan maar daarom des te intrigerender zijn.

Welke boeken staan deze maand op jullie lijstje?

Take care!

xoxo

Bron stockafbeelding: Unsplash.com