Selecteer een pagina

Als 2020 iets heeft bewezen dan is het wel dat niets meer zeker is. Mensen met vaste contracten verloren hun baan en ondernemers met bloeiende bedrijven werden gedwongen hun zaak voor langere tijd te sluiten. Voor veel mensen geeft dit problemen en vooral op financieel gebied. Alles wat zo normaal leek, wordt dan even niet meer normaal. Een plotselinge daling in de inkomsten kan er voor zorgen dat mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen en het kan het begin zijn van het opbouwen van schulden. Voor veel mensen is het hebben van schulden een ver van hun bed show maar het hebben van schulden iedereen kan overkomen.

Geldboom

Als je mij 25 jaar geleden zou hebben verteld dat ik ooit diep in de schulden zou komen, had ik je niet geloofd. Als klein meisje had ik alles wat ik mij maar kon wensen. Ik kom uit een goed gezin waarin voor mijn gevoel geld altijd aanwezig was. Allebei mijn ouders werkten hard en bijna alles leek altijd mogelijk. Stiekem heb ik heel lang gedacht dat mijn ouders gewoon een geldboom ergens hadden staan waardoor wij altijd geld tot onze beschikking hadden. Ik kwam nooit wat tekort en leerde al op hele jonge leeftijd dat je van hard werken echt niet ziek wordt. Hard werken en je eigen inkomsten verdienen, werd er met de paplepel al ingegoten en is iets wat ik tot op heden nog steeds doe.

De kink in mijn kabel kwam toen ik op mijn 18e een man ontmoette die in een roman het stereotype slechte man zou zijn. Wellicht heeft hij ooit een toverdrankje in mijn drankje of eten gedaan maar deze man had mij volkomen in zijn macht in een vrij snel tempo. Dit zorgde ervoor dat ik volledig werd mee gezogen in zijn wereld en eigenlijk in een vicieuze negatieve spiraal terecht kwam. Iets waar ik niet meer uitkwam. Al mijn geld ging op en ik bleef er in geloven dat “wij” hier uit zouden komen. Het heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat ik na 11 jaar relatie alleen achterbleef met enorme schulden.

Waarom

Regelmatig krijg ik de “waarom” vraag. De waarom ben je in deze relatie blijven zitten en heb je geen hulp gezocht. Het enige antwoord dat ik kan geven is “schaamte”. Schaamte over wat ik mijzelf had aangedaan. Schaamte over de enorme schuldenlast die er was ontstaan. Schaamte voor de pijn en verdriet die ik anderen had aangedaan. Schaamte dat ik het allemaal zo ver heb laten komen terwijl ik altijd hard heb gewerkt en aardig wat centjes verdiende. Schaamte dat het mij niet lukte om het zelf op te lossen en er zelf uit te komen. Na de breuk volgden er nog heel wat jaren van struggelen met de gedachte dat ik dit zelf moest oplossen. Dat ik zelf uit de schulden moest komen. Ik schaamde mij enorm en de drempel om hulp te zoeken voor mijn schulden werd steeds groter maar ook de stapel onbetaalde rekeningen werd ook steeds groter. Niet alleen mijn gevoel van schaamte belemmerde mij om hulp te zoeken bij mijn schulden maar ook het eeuwige stemmetje “wat zullen mensen wel niet van mij denken dat ik er financieel zo’n zooitje van heb gemaakt?”.

Inmiddels kan ik mijn schuldenverhaal vertellen en kan ik zeggen dat ik oprecht trots ben op waar ik nu sta. Toch krijg ik ook nog steeds te maken met vooroordelen over schulden want het probleem zal wel hebben gelegen bij mijn opvoeding, wat stom dat ik mijn brievenbus niet meer openmaakte en het is toch allemaal mijn eigen schuld uiteindelijk want ik ben in die relatie blijven zitten. Precies al die vooroordelen waardoor ik mij al die jaren enorm voor schaamde en waar veel mensen die nu in de financiële problemen komen, door wat voor reden dan ook, ook tegenaan zullen lopen. Stigma’s en vooroordelen die er voor zorgen dat de drempel naar hulp bij financiële problemen een soort Mount Everest worden.

Stereotype schuldenaar

Als jong meisje, tiener en jong volwassene leek ik alles voor elkaar te hebben en leek het erop dat de wereld aan mijn voeten lag. In mijn geval was het een foute man die er uiteindelijk voor zorgde dat ik jarenlang gevangen zat in de schulden en de schaamte. Het ontstaan van financiële problemen zit in een klein hoekje. Juist in deze tijd, waarin veel mensen in de problemen zijn gekomen financieel gezien, zou het stigma op schulden er niet meer mogen zijn en zou het fijn zijn als wij inzien dat het hebben van schulden iedereen kan overkomen. Er is geen stereotype schuldenaar maar mensen met schulden zijn zoals jij en ik. Schulden maak je niet bewust maar overkomen je soms door een gebeurtenis in het leven. Niemand vraagt om het hebben van schulden. Niemand vraagt om de schaamte die nog steeds rondom schulden hangt. Het is mij overkomen maar het kan jou ook overkomen dus laten we stoppen met het hebben van oordelen over mensen met schulden.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com