Selecteer een pagina

 

photogrid_1489329433650

Woensdag 15 maart a.s. mogen wij naar de stembus om onze stem uit te brengen voor de Tweede Kamer. Het is het gesprek van de dag en ook Barbara en ik spraken er veel over. Allebei konden wij onszelf als zwevende kiezers bestempelen. Het hield ons zo bezig dat wij besloten er samen over te schrijven op de ouderwetse manier: in briefvorm. Vandaag de brief van Barbara over de komende verkiezingen.

Hey Lady!

picmonkey-collage

Een sombere grijze zondag in Haarlem-city, terwijl ik mijn zondagochtendwandeling maak word ik geconfronteerd met wat Nederland bezig houdt op dit moment. Als ik de deur uitloop en mijn eerste treden zet in het historische buurtje dat mijn wereld is, word ik nagekeken door Jesse Klaver die vanachter het raam bij de overburen naar me kijkt. Honderd meter verder wordt ik geconfronteerd met Lodewijk Asscher die gebroederlijk aan de brug hangt naast een poster van D66.

img_15221

Ja, dit is Nederland in verkiezingstijd

Ik denk dat stemmen iets individueels is, ieder voor zich, met daarvoor voor die persoon een goed geldende reden. Echter, ik ben ook overtuigd dat je politieke kleur beïnvloed wordt door je opvoeding. Waar kom je vandaan, wat zijn de normen en waarden die jij hebt mee gekregen. Ik heb hier altijd in geloofd en al bepaalde ik uiteindelijk zelf voor welke partij ik ging stemmen, de normen en waarden van mijn opvoeding waren altijd traceerbaar.

img_1558

Toen kwam het moment dat alles voor mij veranderde, en daarmee bedoel ik dan ook echt alles. Ik kwam in een totaal andere wereld terecht waarin alles waarin ik ooit heb geloofd anders belicht werd. En in deze wereld was geen plek meer voor dat wat ik in mijn opvoeding had mee gekregen, er werd van mij verwacht te stemmen naar mijn nieuwe situatie. Maar wat als mijn hart daar niet ligt?

Stemmen is persoonlijk, het is geen zakelijke transactie, het moet voelen als… thuiskomen. Jij moet jezelf herkennen in een partij. En zo stond ik dus voor de keuze, stemmen met mijn hart, of stemmen naar wat er van mij verwacht werd.

Ik koos wat voor mij onvermijdelijk leek, ik stemde niet.

Geen afstand doen van mijn eigen idealen, EN niet doen wat deze nieuwe vreemde wereld van mij verwachtte. Glimlachend keek ik toe terwijl ik mijn stembiljet verbrandde. Zo kreeg ik toch mijn zin, ik stemde niet tegen mijn gevoel en ik stemde niet tegen dat wat van mij verwacht werd. Begrijp goed Marije, ik kon niet anders!

img_1578

Jaren lang hield ik me afzijdig van alles wat met politiek te maken had, uit angst dat mij gevoel het zou overnemen, en daar was, destijds in die wereld geen plaats voor, dus legde ik mijn stem het zwijgen op. Oogkleppen kunnen heel bevrijdend werken als je dat wil weet je?

Achteraf onbegrijpelijk, hoe heeft iemand mij ooit zo ver kunnen drijven dat ik mijn stemrecht voor hem heb opgegeven? Ik neem mij dit zelf ten zeerste kwalijk. Ik vind het onacceptabel en het toont een gebrek aan ruggengraat.

Sinds enige tijd heb ik mijn eigen stem weer terug, en daarbij ook mijn stemrecht. Maar waar ligt mijn hart nu? Want ik ben veranderd maar is mijn overtuiging , mijn ideaal dat ook, nu ik weer in staat ben een eigen beslissing te nemen? Na jarenlange oogkleppen weet ik niet meer zo goed waar ik sta. Hoe sta jij in deze chaos die we “verkiezingen” noemen. Heb jij wel een duidelijke visie?

Veel Liefs,

Bar

Benieuwd naar mijn reactie op de brief van Barbara? Check dan de blog van morgen.

Zijn jullie er al uit wat jullie gaan stemmen? Of zijn jullie nog zwevend net als Bar?

Take care!

xoxo

Bron foto’s: Barbara van Vliet

De logo’s van de politieke partijen zijn van hun eigen website afgehaald

Follow my blog with Bloglovin