Selecteer een pagina

857de61badd283ab93a4f4a03eedb4a3

Een lifestyle change is stoer. Heel erg stoer want je gaat je hele leven helemaal omgooien en het oude vertrouwde loslaten. Dat is iets wat tijd en heel veel energie kost. Je bent er vaak continu mee bezig en dat kost gewoon heel veel energie. Maar er zullen ook momenten zijn dat je even de tijd nodig hebt om bij te komen. Gewoon even de tijd om te lummelen en helemaal niets te doen. Gewoon tijd om voor je uit te staren of naar je telefoon te staren of met je ogen dicht te liggen en even helemaal niks. Niks, nada, niente.

d6dabc193499b1e8baaaf0884a759743

In een wereld die al ontzettend druk is, is het vaak soms moeilijk om zo’n moment te vinden maar ook om er optimaal van te genieten want lummelen heeft niet echt een doel en vaak voel je je er misschien schuldig over want je had nog kunnen sporten/ iets belangrijks met je leven doen/ nog kunnen afspreken met die en die/ je huishouden nog kunnen doen en ga maar door. Hold on! Lummelen is juist heel erg goed. Heel af en toe gewoon even helemaal niets is juist hartstikke goed voor je. Het is heel erg mindfull en zen om gewoon heel even een moment niets te doen en je hersenen en lichaam tot rust te laten komen. Helemaal als je in een fase van verandering zit. Even een pas op de plaats maken. Dat heb je soms gewoon nodig. De boog kan niet altijd gespannen staan.

fb6537518f29f2a743aae624e64e5f3b

Zelf heb ik er vaak moeite mee als ik zo’n moment heb. Ondanks dat ik weet dat ik het nodig heb. Ondanks dat ik weet dat ik na een drukke week, best even een uurtje mag lummelen. Of zelfs wel 2 uurtjes. Of een hele dag. Ergens komt dan toch een schuldgevoel om de hoek kijken want ik wil nog zoveel. Of beter gezegd ik ‘moet’ nog zoveel en dan wordt lummelen ineens een stuk minder leuk en voelt het ontzettend nutteloos dat ik ineens twee uur alleen naar mijn telefoon heb zitten staren. Dan voel ik mij schuldig en ratelt het alweer door mijn hoofd wat ik dan allemaal wel niet had kunnen doen en hoeveel tijd ik nog heb voordat het weer maandag is. Is het correct dat ik mij schuldig voel? Nee. Is het correct dat ik er dan niet meer van kan genieten? Nee. Feitelijk slaat het helemaal nergens op. Ik kan namelijk niet altijd maar presteren. Ik heb ook mijn momenten nodig om te relaxen, ontspannen en even helemaal niets te hoeven. Het heet een balans vinden in je leven: presteren en ontspannen. Momenten waarop je voor jezelf kiest en je grenzen aangeeft. Luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Ook dat hoort bij je fit journey. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen en te wennen aan de verandering.

68a5252cdb3f55fea29d3430b3cdb011

In een wereld die heel veel van ons vraagt en heel veel energie vergt als wij maar alle ballen in de lucht willen houden, is het niet erg om af en toe even een lummel moment te hebben. Gewoon heerlijk even 2 of 3 uur voor je uitstaren en alles wat er door je hoofd gaat uit te schakelen. Doe het gewoon en geniet van het moment. Doe gewoon even lekker niets en laat de boel de boel. Ga lekker op de bank liggen en voor mijn part sluit je je ogen en ga je lekker een dutje doen. Just do it en geniet ervan. Heerlijk! Zoals Italianen zo mooi zeggen: Dolce far niente, ofwel de kunst van het niets doen. Alles wat je nog wil doen, loopt echt niet weg en als het vandaag niet lukt, dan doe je het gewoon lekker morgen. Ga je vooral niet schuldig voelen als je momenten nodig hebt dat je lekker wil lummelen.

Lummelen jullie wel eens? Wat doe je met alle gedachten/ schuldgevoelens die de kop op steken?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin