Selecteer een pagina

1278f43eabf376f24d1838262b95f7c5

Het was vorige week zaterdag. Een heerlijke herfstochtend waarop het zonnetje scheen en het een aangename temperatuur was. Ik wilde even naar de bakker om lekker vers brood te halen. Gekleed in een leuk zwart jurkje, stoere laarzen, een hip leren jasje en gewapend met een goed humeur, liep ik de bakker binnen. Ik stond te wachten voor de toonbank en naast mij zag ik een mevrouw direct naar mijn benen kijken. Niet als in een steelse blik maar meer als in een ogen puilen uit je hoofd blik. Ik keek haar direct aan en ze draaide snel haar blik weg. Nog geen twee tellen later zag ik weer haar blik afdwalen naar mijn benen en wederom keek ik haar aan. Op het moment dat ik aan de beurt was en mijn bestelling spelt brood plaatste, zag ik dat zij mij weer in de gaten hield en weer draaide zij haar blik weg toen ik haar aankeek.

Door de vloer zakken

921ee57832bf97dff0ea5416c8751eff

Natuurlijk had ik wat kunnen zeggen tegen deze mevrouw. Natuurlijk had ik midden in de bakker een hoop stennis kunnen schoppen. Natuurlijk had ik deze mevrouw kunnen uitleggen dat mijn benen niet zo zijn geworden door teveel eten maar dat mijn benen zo zijn geworden door een chronische ongeneselijke ziekte die lipoedeem heet. Maar het enige wat ik op dat moment wilde was door de vloer zakken en onder de aarde verdwijnen. Niet zo zeer door de blik van die mevrouw maar door het feit dat ik weer werd geconfronteerd met mijn misvormde lipoedeem benen.

Juist op een moment dat ik ontzettend blij was om weer in een jurkje te lopen en mij super voelde over deze overwinning en mijn nieuwe outfit. In één klap was dat gevoel weg. Juist op een moment dat ik mijn lipoedeem benen enigszins kon loslaten en kon vergeten. Het jurkje bedekt mijn lipoedeem bovenbenen maar is net een stukje te kort om de vocht bulten onder mijn knie te bedekken. Iets wat ik verschrikkelijk vind maar niet zo makkelijk vanaf kan komen en waarvan ik juist had besloten dat dit het was en ik dat jurkje gewoon aan wilde met stoere laarzen. Alle zekerheden en positieve opmerkingen die ik tot zaterdag aan toe had gekregen, werden in één ruk weg gevaagd door die ene blik van die mevrouw.

Onzekerheden

c315cee871f4906590e6d740304e9039

De hele dag was het enige wat ik nog zag en voelde, die twee vocht bulten onder mijn knieën. De hele dag zag ik in elke weerspiegeling mijn benen dikker en dikker worden. Gelukkig was ik met twee mannen op pad die zich niet druk maken om mijn benen en die het inmiddels ook niet meer zien maar wel mijn hippe veterboots zien en daar een compliment over maken. Die mij zien om wie ik ben en die zien dat ik eindelijk een beetje qua kleding uit mijn schulp durf te kruipen. Misschien was dat wel mijn mazzel dat ik met deze mannen op stap was en kon ik daardoor mijn onzekerheden even naar de achtergrond verdringen. Maar helemaal los laten lukt nu nog steeds niet. Die vocht bulten voelen als een soort buitenaardse wezens die onder mijn knie zich hebben vast geklampt en met de minuut groter worden. Die blik van die mevrouw kan ik niet loslaten en voelt steeds meer als een blik van walging. Wellicht was dat het niet en was het een blik van onwetendheid maar zo voelt het niet.

Twijfels

f7c14bcd172adee8f1d0785106a5f998

Het heeft mij de hele week niet los gelaten. Een hoop twijfel over de jurkjes waar ik zo blij mee was en mij zo vrouwelijk en fijn in voelde. Een hoop twijfel of ik dan maar niet weer gewoon voor de veilige zwarte broek moet gaan waar ik mij zo lomp en onbehouwen in voel. Een hoop twijfel over de stijl waar ik zou van houd. Een hoop twijfel over mijn lichaam en of ik niet gewoon een paar nieuwe benen kan krijgen (mijn eeuwige grap bij nieuwe artsen en behandelaars). Een hoop twijfel of ik dan niet moet gaan sparen voor een hele dure operatie aan mijn benen die niet vergoed wordt door verzekeraars omdat lipoedeem niet erkend wordt als ziekte.

Ik doe het gewoon!

a31f99b24bf02703281170e8b3f32c40

Al mijn zekerheden en trots die ik de afgelopen tijd over mijzelf had opgebouwd, werden in een blik van een onbekende mevrouw omver geblazen. Een blik die wellicht niets kwaads in zich had maar die mij toch raakte. Een blik die maar weer laat zien hoe weinig er bekend is over Lipoedeem en hoe nodig het is dat er meer over bekend wordt. En ja, ik weet dat ik mij niet moet laten neerhalen door een blik. Maar heel even wankelde ik en viel ik ten prooi aan mijn onzekerheden. Tot er een dapper stemmetje binnen in mij riep “schrijf een blog en laat zien wat het met je doet, toen je kwetsbaarheid en onzekerheid over een chronische ziekte is die zo zichtbaar is maar waar zo weinig aan te doen is”. And so I did! En voor die mevrouw bij de bakker: ik neem u niets kwalijk! En mijn jurkjes met laarzen? Die blijf ik gewoon lekker dragen, wat de wereld er ook van denkt!

Hoe gaan jullie om met je onzekerheden? Wat zouden jullie in dit geval hebben gedaan?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin