Selecteer een pagina

Bron: Instagram Snag tights

Afgelopen week postte het panty merk Snag tights bovenstaande foto naar aanleiding van een model met lipoedeem die de hele week hun social media overnam. Een confronterende foto met uitspraken die mensen gemakkelijk doen. Ik denk dat iedere vrouw met lipoedeem deze uitspraken wel eens heeft gehoord maar dat er ook altijd één uitspraak is die maar in je hoofd blijft echoen. Voor mij was dat een, inmiddels fameuze, uitspraak die een buurman deed het jaar voor mijn liposucties. Een buurman die nog nooit van lipoedeem had gehoord en dacht dat ik “gewoon dik was”. Een uitspraak die voelde als een mokerslag en mij compleet verlamde omdat ik niet wist wat ik moest zeggen. Een uitspraak die nu nog in mijn hoofd gebeiteld zit.

Goed bedoeld advies

Waarschijnlijk was het een goed bedoelde uitspraak en heeft mijn buurman er nooit bij stil gestaan wat voor impact het kon hebben. Waarschijnlijk bedoelde hij het niet zo zoals het bij mij binnen kwam. Waarschijnlijk had hij nooit kunnen bedenken dat mijn benen dik zijn door een ziekte en niet door overgewicht. Waarschijnlijk wist hij op dat moment niet hoe zwaar mijn benen mij geestelijk belastten en hoeveel moeite ik had om op de been te blijven. Waarschijnlijk wilde hij op zijn manier mij laten weten dat ik een ontzettend leuke meid was maar dat ik bij mijn benen echt nog wat moest afvallen maar realiseerde hij zich niet dat ik op dat moment al afstevende op invaliditeit omdat de lipoedeem erger en erger werd.

Hij wist een heleboel dingen niet voordat hij uitsprak dat ik toch een beetje op mijn benen moest afvallen. Hij kon het ook niet weten omdat ik er niet over sprak of wilde spreken en ik op dat moment er ook niet over kon spreken omdat ik bevroor door zijn uitspraak. Hij kon ook niet weten dat 3 jaar later die uitspraak nog vaak door mijn hoofd gaat. Zelfs nadat mijn vader hem heeft uitgelegd dat mijn benen zo zijn geworden doordat ik de ziekte lipoedeem heb. En ondanks dat hij nu altijd zijn best doet om mij op een positieve manier te benaderen als hij mij tegenkomt, toch zal hij altijd de buurman zijn die die uitspraak deed. Dat is niet uit wrok of boosheid maar dat is omdat die uitspraak zo’n impact op mij heeft gehad.

Soms is het beter om je mond te houden

Hoe vaak ik er ook al over geschreven heb, hoe strijdvaardig wij ook op de barricades blijven staan om aandacht te vragen voor lipoedeem en de wereld uit te leggen dat dit een ziekte is, er blijven mensen die geloven dat goed bedoelde uitspraken over afvallen gerechtvaardigd zijn. Nog zijn er artsen en deskundigen die durven te zeggen dat vrouwen met lipoedeem vaak niet alles er aan doen. Toch horen wij lipoedeem vrouwen alsnog te vaak dat het aan ons eetpatroon/ leefstijl/ persoon ligt.

Nog steeds zijn er teveel mensen die zich niet realiseren wat uitspraken met iemand kunnen doen. Nog steeds zijn er teveel mensen die vooroordelen hebben over vrouwen met lipoedeem. Nog steeds worden er uitspraken gedaan die voor de persoon in kwestie voelen als een goed bedoeld advies zonder zich te realiseren wat het met iemand doet die struggelt met haar lichaam. Het zou fijn zijn als mensen nadenken voordat zij spreken en zich inleven wat een goed bedoelde uitspraak kan doen met een ander. Wij lipoedeem vrouwen weten heel goed wat goed voor ons is maar soms is dat heel moeilijk als je een lichaam hebt wat in de weg zit en een eigen leven leeft. Dus de volgende keer als je je bedenkt dat je iemand een goed advies wilt geven, denk dan eerst nog een keer na.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com