Selecteer een pagina

Afgelopen week had ik een lange autorit voor de boeg na een afspraak in het ziekenhuis en ik besloot weer eens een podcast op te zetten. Tijdens het zoeken naar een podcast, werd ik enorm getriggerd door de titel van een podcast opgenomen door een van mijn favoriete blogsters. De titel was “Wie wil er nou obees zijn?” en ik voelde meteen de rillingen over mijn lijf gaan want ik kon niet geloven dat zij een podcast zou opnemen met zo’n titel en onderwerp. Ik voelde meteen een boosheid opkomen maar besloot toch de podcast te gaan luisteren. Gelukkig maar want mijn boosheid veranderde in een opgelucht gevoel want ze had gelijk.
Wie wil er nou obese zijn?


Hoewel de titel voor mijn gevoel behoorlijk provocerend overkwam, bleek de podcast te gaan over het vooroordeel dat mensen nog steeds hebben over mensen met overgewicht en hoe weinig er wordt stil gestaan bij de achterliggende oorzaak van overgewicht. Niemand wordt namelijk zomaar obese. In de podcast verbaast zij zich erover hoe mensen met overgewicht zich nog steeds moeten bewijzen en hoe makkelijk mensen hun oordeel klaar hebben over wat er wel allemaal niet mis is met iemand met overgewicht. Terwijl als een dun persoon op een cover of in een artikel staat, er niemand is die begint over de gezondheid van die persoon terwijl diegene wel een heel ongezond eetpatroon kan hebben of heel veel alcohol kan drinken.

Iets in mij dacht alleen maar “yes girl, dit is het, dit is het precies en zou veel vaker besproken moeten worden”. Waarom zien mensen altijd alleen maar het plaatje en wordt bij overgewicht altijd meteen de veroordelende gezondheidskaart getrokken? We weten allemaal dat overgewicht op de lange termijn voor gezondheidsproblemen kan zorgen maar we weten niet wat het is waardoor de persoon waar het over gaat zo geworden is, hoe ze leven en wat ze wel allemaal niet hebben gedaan om het tegen te gaan. We oordelen nog steeds veel makkelijker dan dat we verder willen kijken.

Afvallen en lipoedeem


Toevallig kwam ik die dag terug van een evaluatie afspraak van mijn Saxenda traject. Een traject waardoor ik ben gaan afvallen en een hoop obese vet ben kwijtgeraakt. Maar nu ook weer keihard wordt geconfronteerd met lipoedeem vet op mijn buik wat van geen wijken weet. Lipoedeem vet wat daar is gaan zitten na mijn liposucties als extra bonus. Maar niemand die dat ziet als ze er niet naar vragen of het gesprek zouden aangaan.

Mijn lichaam is niet zomaar zo geworden zoals het is. Het is ook niet alleen maar de lipoedeem die daarvoor gezorgd heeft maar ook een eetstoornis die mijn houvast is in woelige tijden. Mijn lichaam zit niet zomaar vol met littekens, deuken en loshangend vel. En na het zien van mijn bloedresultaten die wederom heel mooi waren, zegt mijn buitenkant niet alles over de gezondheid van mijn lichaam. Dus voor iedereen die nog steeds een oordeel vormt op wat je aan de buitenkant ziet, denk dan nog eens 2x na want een lichaam wordt niet zomaar dat wat je ziet. Er zit vaak veel meer achter.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Pexels.com