Selecteer een pagina

Er zijn heel wat keren in mijn leven geweest, toen de lipoedeem in mijn lichaam getriggerd werd, dat ik teleurgesteld van een medische afspraak kwam. De ene keer omdat de medici in kwestie lipoedeem niet herkende of er niet in geloofde. De andere keer omdat er een behandeling was maar ik die niet kon betalen. De volgende keer omdat ik te horen kreeg dat ik maar aan mijn voedingspatroon moest werken en eerst moest gaan afvallen. Ik heb ze waarschijnlijk allemaal gezien en gehoord. Ik ben denk ik ook door alle fasen van teleurstelling, boosheid en verdriet heen gegaan als het gaat om mijn lichaam en medische afspraken. Afgelopen week had ik een check up van de breuk in mijn arm en ondanks alle goede hoop die ik had, viel hij tegen.

Wat het hebben van lipoedeem mij heeft geleerd

Hoewel de controle van mijn arm niet ging zoals gehoopt en ik liever ander nieuws had gehoord, lukte het mij al snel om de knop in mijn hoofd om te zetten. Natuurlijk was ik teleurgesteld want na 4 maanden hoop je toch dat je lichaam de boodschap had begrepen en dat het nu echt tijd was om vooruit te gaan. Alleen de teleurstelling ebde al snel weg. Niet omdat er iets veranderde maar omdat ik mij, dankzij het hebben van lipoedeem, realiseerde dat het geen zin heeft om mijn hoofd te laten hangen. Het levert namelijk niets op om in de teleurstelling te blijven hangen en het gaat er ook niet voor zorgen dat mijn arm de volgende dag helemaal genezen is.

Het hebben van lipoedeem heeft mij niet alleen geleerd om te vechten wat ik waard ben maar ook dat het soms oke is om een half leeg glas te hebben, je rot te voelen en dan er voor te zorgen dat je glas weer vol wordt. Lipoedeem heeft mij geleerd dat als je valt, er altijd weer een mogelijkheid is om op te staan. Lipoedeem heeft mij geleerd dat het leven niet altijd eerlijk is maar dat jij heel soms het leven eerlijk moet maken op jouw eigen manier. Lipoedeem heeft mij geleerd dat als het niet rechtsom kan, dat er altijd een mogelijkheid is om het linksom te doen.

Lipoedeem is een bitch maar toch omhels ik haar

Ik heb jarenlang de lipoedeem gehaat in mijn lichaam. Ik heb mijn lichaam gehaat omdat het anders was, niet deed wat ik wilde, er niet uitzag zoals ik hoopte en het mij vaak teleurstelde. Op dagen dat ik pijn had, op dagen dat ik merkte hoe beperkt ik was, op dagen dat de angst regeerde over hoe het nou verder moest en op dagen dat er weer iemand was die een rot opmerking maakte. Lipoedeem is een bitch. Het hebben van lipoedeem is een bitch. Elke dag weer en geen een lipoedeem patiënt zal dat ontkennen. Het is er elke dag weer en elke dag weer bepaald het je leven.

En toch, toch omhels ik de lipoedeem nu want het heeft mij geleerd dat ik ben wie ik ben en dat ik verdomd krachtig ben. En nu nog veel krachtiger met een stalen pen in mijn arm. Lipoedeem leerde mij sterk zijn, door te zetten op moeilijke dagen en te denken in mogelijkheden. Lipoedeem gaf mij kracht maar ook kwetsbaarheid toen de cellen uit mijn benen waren gehaald. Lipoedeem leerde mij om altijd optimistisch te zijn en teleurstelling er te laten zijn want dat is oké zolang je er niet in blijft hangen. Lipoedeem leerde mij dat ik niet lipoedeem ben maar Marije met lipoedeem ben die er mag zijn en haar plaats in de wereld mag innemen. Lipoedeem leerde mij positief denken. Misschien soms te positief want toen ik mijn bovenarm brak, dacht ik dat het maar 6 weken zou duren voordat het genezen was en dat ik zo weer op de been was. Lipoedeem leerde mij ook dat wat er ook gebeurt, het altijd weer goed komt. Dus ook toen van de week de controle van mijn arm niet goed bleek. Lipoedeem heeft mij niet alleen enorm sterk gemaakt maar ook gevormd tot de vrouw die ik nu ben.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com